Κανταΐφι ή καταΐφι. Όπως και να το πεις, αναφέρεσαι ίσως στο βασιλιά των σιροπιαστών γλυκών του ταψιού (είναι και ο μπακλαβάς βλέπετε στην μέση). Το όνομα του προέρχεται από το ιδιαίτερο είδος φύλλου του, το κανταΐφι. Μιας θρυμματισμένης, ινώδους μορφής ζύμης, η οποία παράγεται από σιτάρι και νερό. Όσον αφορά τώρα τον τόπο καταγωγής του, χάνεται ανάμεσα σε χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επικρατέστερος τόπος ωστόσο θεωρείται ότι ήταν το Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας (τωρινής: Τουρκίας).
Συνταγή για κανταΐφι
Υλικά
Για το κανταΐφι
- 150 γραμμάρια καρύδια
- 150 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 500 γραμμάρια κανταΐφι
- 400 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
- 350 γραμμάρια νερό
- 450 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 στικ κανέλα
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις φλούδες του λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και διαλυθεί η ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το κανταΐφι
Σε ένα multi ρίχνουμε τα καρύδια, χτυπάμε μέχρι να σπάσουν ελαφρώς, και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στο multi τα φιστίκια μαζί με την κανέλα και το γαρίφαλο, και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν και αυτά. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα καρύδια. Ξάνουμε (αφρατεύουμε) καλά το κανταΐφι για περίπου 5 λεπτά. Χωρίζουμε το κανταΐφι σε 3 ίσα μέρη. Καλύπτουμε τα 2 μέρη με μια πετσέτα, την οποία ραντίζουμε με λίγο νερό από πάνω, για να τα διατηρήσουμε φρέσκα και να μην ξεραθούν. Το ένα μέρος που κρατήσαμε, το χωρίζουμε σε 5 ίσα μέρη. Τα απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας, σε μακρόστενο σχήμα, τα βουτυρώνουμε καλά, ρίχνουμε μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο, και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τα κομμάτια σε ένα βουτυρωμένο ταψί 28×35 εκ., φροντίζοντας να αφήνουμε ένα μικρό κενό μεταξύ των κομματιών (διότι κατά το ψήσιμο θέλουμε το κανταΐφι να γίνει τραγανό περιμετρικά). Πασπαλίζουμε με βούτυρο το κάθε κομμάτι. Επαναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία και για τα άλλα 2 μέρη από το κανταΐφι, που έχουμε αφήσει στην άκρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1,5 ώρα στους 150°C στον αέρα.
Σιροπιάζουμε το γλυκό όσο είναι ζεστό με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες, να ρουφήξει όλο το σιρόπι. Σερβίρουμε με λίγο τριμμένο φιστίκι από πάνω και απολαμβάνουμε.
Tips
- Μπορούμε να κάνουμε το κανταΐφι μας, με όλη την ποσότητα της γέμισης σε φιστίκια ή καρύδια. Ο συνδυασμός, ωστόσο, μας δίνει μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φουντούκια ή αμύγδαλα. Σε όλες τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν οι ξηροί καρποί να είναι άψητοι.
- Εννοείται ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζωικό βόυτυρο με φυτικό, κάνοντας την συνταγή μας νηστίσιμη και φιλική προς τους vegan φίλους μας.
- Τέλος, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις φλούδες λεμονιού, με φλούδες από πορτοκάλι.