
Το κιμπέ (kibbeh) ή κούμπα ή κούπες (έτσι το αποκαλούν στην Κύπρο) είναι ένα πιάτο με ρίζες από την Μέση Ανατολή. Στην ουσία πρόκειται για ένα συνδυασμό μίας ζύμη από πλιγούρι γεμισμένη με έναν αρωματικό κιμά. Οι παραλλαγές του πολλές, οι περισσότερες μοιάζουν με μεγάλους γεμιστούς κεφτέδες, ωστόσο η συγκεκριμένη που επρόκειτο να μοιραστώ μαζί σας είναι η πιο απλή. Μία κιμαδόπιτα, με προέλευση από το Λίβανο, που αντί για το κλασσικό φύλλο έχει δύο στρώσεις ενός μείγματος από πλιγούρι με κιμά πάνω και κάτω ενώ στην μέση περιέχει μία γέμιση από κιμά και αρκετά μπαχαρικά.
Συνταγή για κιμπέ (kibbeh)
Υλικά
Για την γέμιση :
- 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα καυτερή
- 3 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες ξανθές
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το πλιγούρι :
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο περασμένο 5 φορές
- 2 φλιτζάνια πλιγούρι μουλιασμένο
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 400 γραμμάρια γιαούρτι
- σούμακ
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Για τη γέμιση :
Ζεσταίνουμε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει καλό χρώμα ο κιμάς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού προσθέσουμε τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, αφήνουμε στην άκρη ενώ πρώτα έχουμε ανακατέψει καλά.
Για την ζύμη από πλιγούρι :
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ, προσθέτουμε το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε διακεκομμένα 3-4 φορές μέχρι να πολτοποιηθούν και να ομογενοποιηθούν. Τέλος, ρίχνουμε τον κιμά και χτυπάμε μέχρι τα υλικά να γίνουν σαν αλοιφή.
Σύνθεση :
Αρχικά, λαδώνουμε ένα πιρέξ με διαστάσεις 23×32εκ. περίπου και απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό μίγμα από το πλιγούρι, από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση του κιμά να πάει παντού και καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα από το πλιγούρι. Στη συνέχεια, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια, πασπαλίζουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα.
Τέλος, βγάζουμε το κιμπέ από τον φούρνο, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά και ψήνουμε για άλλα 25 λεπτά. Αφήνουμε για 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε μαζί με το γιαούρτι (σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σουμάκ, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι).
Tips
Είναι αλήθεια ότι η παραδοσιακή συνταγή για κιμπέ περιέχει αρνίσιο κιμά, ωστόσο βγαίνει πιο βαρύ και έντονο σε γεύση αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να την φτιάξετε κανονικά με μοσχαρίσιο κιμά και αν σας αρέσει μπορείτε να την κάνετε και στην παραδοσιακή της εκδοχή.
Καλή σας όρεξη!