Ο τραχανάς το πιο νόστιμο ζυμαρικό του κόσμου!

Πηγή: ellinonmageiremata.blogspot.com

Ο τραχανάς…το αγαπημένο μου ζυμαρικό! Αφορμή για αυτό το άρθρο είναι η ανάμνησή μου από το χωριό όπου με μεγάλωσε για κάποια χρόνια η καλύτερη γιαγιά του κόσμου, η γιαγιά μου η Σούλα. Με καταγωγή από την Μικρά Ασία και με κληρονομιά τις πεντανόστιμες συνταγές της μόνο καλά πράγματα έχω να θυμάμαι.  Όσοι έχουν μεγαλώσει σε αγροτικά σπίτια η εικόνα του απλωμένου τραχανά είναι οικεία. Έτσι και εγώ, θυμάμαι την γιαγιά μου να απλώνει το πιο νόστιμο, κατά την γνώμη μου, ζυμαρικό στην πίσω κρεβατοκάμαρα του σπιτιού στα ολόλευκα σεντόνια και τα αντικριστά ανοιχτά παράθυρα.

Ο τραχανάς είναι γνωστό στις νοικοκυρές της υπαίθρου ότι χρειάζεται αέρα για να στεγνώσει για αυτό και απλώνεται ανάμεσα στα παράθυρα είτε έξω, στις αυλές και τις ταράτσες. Η παρασκευή του τραχανά αποτελούσε μία από τις βασικές οικιακές εργασίες του καλοκαιριού και βέβαια και της πολυαγαπημένης μου γιαγιάς. Όλος ο Αύγουστος λοιπόν έχει ως πρωταγωνιστή τον τραχανά που φτιάχνεται από αλεύρι, το οποίο βράζει μέσα σε ξινόγαλο και ύστερα ξεραίνεται στον ήλιο. Παλαιότερα ήταν το πιο διαδεδομένο πρωινό για τους αγρότες και όχι μόνο. Τώρα αν ρωτάτε εμένα, συνήθως το προτιμώ σε μια βροχερή και κρύα νύχτα του φθινόπωρου ή του χειμώνα, προσφέροντάς μου μία αίσθηση ανακούφισης και υγείας.

Εύγευστο ζυμαρικό, θρεπτικό, εύκολο στην αποθήκευση και στην μεταφορά. Το ξινό άρωμα του τραχανά μου έχει μείνει αξέχαστο μέσα από το σπίτι της γιαγιάς αξέχαστη και η εικόνα με τον απλωμένο τραχανά ακούγοντας την γιαγιά να φωνάζει να απομακρύνω τους τετράποδους φίλους μας. Γλυκιές αναμνήσεις από την καλύτερη γιαγιά, την γιαγιά μου την Σούλα!

Διαβάστε επίσης  Τάρτα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη

 

Υλικά για τραχανά σούπα (4 ατ.)

Advertisements
Ad 14

4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό από λαχανικά ή κοτόπουλο

1 φλιτζάνι τραχανά

1,5 κουταλιά της σούπας

αλάτι και πιπέρι

1 φρέσκια μικρή ντομάτα (προαιρετικά)

ρίγανη (προαιρετικά)

Πηγή: pranchis.blogspot.com

 

Εκτέλεση για τραχανά σούπα

Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, φέρνουμε σε βρασμό το νερό ή ζωμό. Ρίχνουμε τον τραχανά, αποσύρουμε το σκεύος για λίγο από την φωτιά και ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην εστία, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σιγά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

Tips!

  • Μετά το σερβίρισμα πασπαλίζουμε με φέτα ή γραβιέρα ή ό,τι άλλο τυρί σας αρέσει!
  • Επίσης, μία πολύ καλή ιδέα είναι να ρίξετε μέσα στον τραχανά χειροποίητα κρουτόν από χωριάτικο ψωμί!
  • Πολλοί συνοδεύουν τον κόκκινο τραχανά με χωριάτικο λουκάνικο και κόκκινο κρασί. Δοκιμάστε το και εσείς!

 

Αφιερωμένο στην αγαπημένη μου γιαγιά!

 

 

 

Η πρώτη γειτονιά που θυμάμαι είναι στο Βόλο. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην συνέχεια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μετά την παραμονή μου στην Αθήνα όπου εργάστηκα για χρόνια σε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό επέστρεψα στην πόλη μου. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω το καλό φαγητό. Όνειρο μου να γυρίσω όλο τον κόσμο και να εξερευνήσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αίγυπτος

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο

Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αίγυπτο ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα. Για
bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το