Πριν ξεκινήσουμε να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο “five minute mum” και στην Έλενα Χαραλαμπούδη που έφτιαξε ένα υπέροχο βίντεο για τη Γιορτή της Μητέρας, στο οποίο ενέταξε το συγκεκριμένο βιβλίο και που έγινε η αφορμή για τη δημιουργία του συγκεκριμένου άρθρου. Στην περιγραφή του βίντεο θα βρείτε όχι μόνο αυτό, αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα βιβλία.
“Άντε πότε θα μου κάνετε ένα εγγονάκι, περνάνε τα χρόνια, θέλω κι εγώ να γίνω γιαγιά!” Πόσες και πόσες φορές θα την έχουν ακούσει αυτή τη φράση πολλά ζευγάρια, νιόπαντρα και μη. Κι ακόμα κι όταν επιτέλους φέρουν στον κόσμο το πολυπόθητο μωράκι-εγγονάκι, κανείς δεν υπολογίζει όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Γιατί ο ρόλος του παππού και της γιαγιάς δεν περιορίζεται μόνο στο να δίνουν κρυφά στα παιδιά σοκολατάκια και πενηντάευρα (όλες οι γιαγιάδες το κάνουν αυτό). Έρχεται κι αυτός με πολλές υποχρεώσεις, τις οποίες φαίνεται και οι ίδιοι να αμελούν, σε μια κοινωνία που όλο εξελίσσεται.
Η τρίτη ηλικία παύει να περιορίζεται μόνο στη φροντίδα της νέας γενειάς, καθώς όλο και περισσότεροι από αυτούς φαίνεται να θέλουν να βρουν νέα ενδιαφέροντα, ενώ, παράλληλα, παλεύουν να κρατήσουν τους παλιούς τους ρόλους.
Όλα αυτά ερευνώνται στο βιβλίο της Αναστασίας Χουντουμάδη “Γιαγιά πες μια ποια είσαι” με αναδρομές στην παλιότερη γενιά και τη σύγκριση-αντίθεση με τη νέα.
Περιγραφή του βιβλίου
Με εκκίνηση τα ξεπερασμένα στερεότυπα, αλλά και τις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής, η Αναστασία Χουντουμάδη προτείνει μια νέα θεώρηση της θέσης της γιαγιάς στη δομή της σύγχρονης οικογένειας. Μέσα από συνεντεύξεις, η συγγραφέας αναδεικνύει τις πολλαπλές διαστάσεις ενός ρόλου τόσο παραδοσιακού ώστε να θεωρείται (χωρίς όμως στη σύγχρονη πραγματικότητα να είναι) αυτονόητος. Λαμβάνοντας υπόψη τις παγκόσμιες δημογραφικές τάσεις περί παράτασης της τρίτης ηλικίας και τις συνάδουσες προσαρμογές στους κοινωνικούς και εργασιακούς κανόνες, η λέξη γιαγιά αποκτά πλέον νέα πολιτιστική ετυμολογία. Από την ανάγνωση του βιβλίου αναδύεται το πόσο η αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενεές, ανάμεσα στις μητέρες και τις κόρες –όταν καταφέρνει να υπάρξει–, λειτουργεί ενδυναμωτικά, ανοίγοντας τον ορίζοντα σε ένα, πλήρες νοήματος, αληθινό δώρο ζωής.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Αναστασία Χουντουμάδη, γεννήθηκε και μένει στην Κηφισιά. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Portland (Μ.Α.) και στο Πανεπιστήμιο του Oregon (Ph.D.) των ΗΠΑ. Δίδαξε εκπαιδευτική και αναπτυξιακή ψυχολογία στο Deree College από το 1978 ως το 2010. Είναι συνεργάτιδα στο Κέντρο Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης Σχεδία από το 1992, όπου ασχολήθηκε με σχεδιασμό και αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης.
Η πρώτη παιδική ηλικία καθώς και η διαχρονική πορεία της μητρότητας αποτελούν βασικά ερευνητικά της ενδιαφέροντα, με ιδιαίτερη έμφαση στις διαπολιτισμικές τους πτυχές. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει δυο κόρες και τέσσερα εγγόνια.