Βελουτέ σούπα από μπρόκολο! Ζεστή, λαχταριστή και πεντανόστιμη! Το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά το οποίο είναι γνωστό για την ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική του δράση. Λένε ότι κατάγεται από την Ιταλία φαίνεται ότι αποτελούσε μέρος της διατροφής των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το μπρόκολο είναι ένα είδος λάχανου όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι καλό για τα μάτια, προλαμβάνει τα κρυολογήματα και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η κατανάλωση του μπρόκολου σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων ίσως να χρειάζεται να περιορίζεται. Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μπρόκολο είναι στον ατμό αλλά εγώ σας προτείνω να φτιάξετε μία βελουτέ σούπα από μπρόκολο!
Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι σούπες έχουν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας. Οι σούπες προσφέρουν ενέργεια, μας χορταίνουν και μας χαρίζουν ζεστασιά. Εύκολες και γρήγορες στην παρασκευή τους με απλά υλικά που υπάρχουν παντού. Η πιο σύγχρονη εκδοχή τους είναι η βελουτέ. Μπορείτε να την γευτείτε σε διάφορες παραλλαγές σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Η ιστορία της κρεμώδης σούπας φτάνει μέχρι και την εποχή των Νεάντερταλ όπου βράζανε το μεδούλι σε καυτό νερό για να τραφούν. Η λέξη velouté σημαίνει <<βελούδινος>> αφορά την υφή του υφάσματος. Στις σούπες ο όρος βελουτέ αφορά σούπες και σάλτσες που έχουν υφή τόσο πλούσια και απαλή που θυμίζουν ακριβώς το πολύτιμο ύφασμα.
Υλικά για βελουτέ σούπα από μπρόκολο:
- 30 γραμ. βούτυρο
- 250 – 300 ml νερό
- 300 γραμ. μπρόκολο
- 1 καρότο
- 1 στικ σέλερι
- 1 στικ πράσο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 μέτριες πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- 10 γραμ. blue cheese
- χειροποίητα χωριάτικα κρουτόν
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση για χειροποίητα χωριάτικα κρουτόν:
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μία λαδόκολλα. Κόβουμε σε ένα ξύλο φέτες χωριάτικο ψωμί σε κυβάκια. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, ρίχνουμε ρίγανη και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου στους 150 βαθμούς.
Εκτέλεση για βελουτέ σούπα από μπρόκολο:
Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε χοντρά κομμάτια. Δηλαδή, το μπρόκολο, το καρότο, το σέλερι, το πράσο, το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Βράζουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αποσύρουμε από την φωτιά και τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με χειροποίητα κρουτόν, blue cheese και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Καλή όρεξη!!!
- mednutrition.gr
- foodforhealth.gr
- kathimerini.gr