Βελουτέ σούπα από μπρόκολο!

6 Δεκεμβρίου 2023
Πηγή: bbcgoodfood.com

Βελουτέ σούπα από μπρόκολο! Ζεστή, λαχταριστή και πεντανόστιμη! Το μπρόκολο είναι ένα από τα λαχανικά το οποίο είναι γνωστό για την ισχυρή αντιοξειδωτική  και αντικαρκινική του δράση. Λένε ότι κατάγεται από την Ιταλία φαίνεται ότι αποτελούσε μέρος της διατροφής των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το μπρόκολο είναι ένα είδος λάχανου όπως το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Είναι καλό για τα μάτια, προλαμβάνει τα κρυολογήματα και αποτοξινώνει τον οργανισμό. Ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η κατανάλωση του μπρόκολου σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων ίσως να χρειάζεται να περιορίζεται. Ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μπρόκολο είναι στον ατμό αλλά εγώ σας προτείνω να φτιάξετε μία βελουτέ σούπα από μπρόκολο!

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι σούπες έχουν ιδιαίτερη θέση στο τραπέζι μας. Οι σούπες προσφέρουν ενέργεια, μας χορταίνουν και μας χαρίζουν ζεστασιά. Εύκολες και γρήγορες στην παρασκευή τους με απλά υλικά που υπάρχουν παντού. Η πιο σύγχρονη εκδοχή τους είναι η βελουτέ. Μπορείτε να την γευτείτε σε διάφορες παραλλαγές σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Η ιστορία της κρεμώδης σούπας φτάνει μέχρι και την εποχή των Νεάντερταλ όπου βράζανε το μεδούλι σε καυτό νερό για να τραφούν. Η λέξη velouté σημαίνει <<βελούδινος>> αφορά την υφή του υφάσματος. Στις σούπες ο όρος βελουτέ αφορά σούπες και σάλτσες που έχουν υφή τόσο πλούσια και απαλή που θυμίζουν ακριβώς το πολύτιμο ύφασμα.

Υλικά για βελουτέ σούπα από μπρόκολο:

  • 30 γραμ. βούτυρο
  • 250 – 300 ml νερό
  • 300 γραμ. μπρόκολο
  • 1 καρότο
  • 1 στικ σέλερι
  • 1 στικ πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 μέτριες πατάτες
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • 10 γραμ. blue cheese
  • χειροποίητα χωριάτικα κρουτόν
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση για χειροποίητα χωριάτικα κρουτόν:

Πηγή: allazoumesinithies.ab.gr

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε μία λαδόκολλα. Κόβουμε σε ένα ξύλο φέτες χωριάτικο ψωμί σε κυβάκια. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, ρίχνουμε ρίγανη και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου στους 150 βαθμούς.

Εκτέλεση για βελουτέ σούπα από μπρόκολο:

Λιώνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε χοντρά κομμάτια. Δηλαδή, το μπρόκολο, το καρότο, το σέλερι, το πράσο, το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό μέχρι να τα σκεπάσει. Βράζουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αποσύρουμε από την φωτιά και τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με χειροποίητα κρουτόν, blue cheese και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Advertising

 

Καλή όρεξη!!!

 

  • mednutrition.gr
  • foodforhealth.gr
  • kathimerini.gr

 

 

 

Η πρώτη γειτονιά που θυμάμαι είναι στο Βόλο. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην συνέχεια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μετά την παραμονή μου στην Αθήνα όπου εργάστηκα για χρόνια σε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό επέστρεψα στην πόλη μου. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω το καλό φαγητό. Όνειρο μου να γυρίσω όλο τον κόσμο και να εξερευνήσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Περισσότερα από τη στήλη: Γαστρονομία

Γαστρονομία

5+1 βιβλία γαστρονομίας που θα σας ανοίξουν την όρεξη

Η πρώτη μέρα του Απρίλη έχει οριστεί ως η παγκόσμια ημέρα βιβλίου γαστρονομίας. Η ημέρα…

Γαστρονομία

Μυστικά για πηχτές σούπες

Τα μυστικά για πηχτές σούπες ξεκινούν με μια βασική αρχή, το σιγομαγείρεμα ή αλλίως σιγοβράσιμο.…

Γαστρονομία

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες

Σοκολατένιοι κουραμπιέδες σε μια εύκολη και γρήγορη εκδοχή για όλη την οικογένεια. Νόστιμη επιλογή, με…

Γαστρονομία

Πρωινό για ενέργεια : οι τάσεις στις συνταγές

Μια κοινή εμμονή πλέον το γεύμα του πρωινού. Λίγο οι απαιτήσεις της καθημερινότητας, λίγο οι…

Γαστρονομία

Ιταλικές δίπλες ή αλλίως crostoli

Από τις εορταστικές τραγανές ελληνικές δίπλες στο πεντανόστιμο Ιταλικό crostoli. Λεπτές τραγανές λωρίδες ζύμης τηγανίζονται…

Γαστρονομία

Κέικ με κρασί για οινόφιλους και μη

Κέικ με κρασί, ομολογουμένως δεν είναι ένας συνδυασμός που περιμένουμε να συναντήσουμε σε πολλές συνταγές.…

Γαστρονομία

Τα μυστικά της κουζίνας από τη… γιαγιά

Ένας λόγος που αγάπησα τη μαγειρική είναι η γιαγιά μου. Μυρίζοντας και δοκιμάζοντας κάθε της…