Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας όχι ένα ούτε δύο αλλά οχτώ εύκολους τσιπουρομεζέδες, γρήγορους και οικονομικούς για να απολαύσετε το τσιπουράκι σας παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα,
Αν κάτι έμαθα από το σπίτι μου είναι να απολαμβάνω το καλό τσίπουρο παρέα με εύκολα και γρήγορα μεζεδάκια. Εντάξει έμαθα και άλλα πράγματα αλλά θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτό. Το τσίπουρο και το ούζο θέλουν πέρα από καλή παρέα και καλό τσιπουρομεζέ, δεν χρειάζονται πολυτέλειες, ούτε εκατό υλικά για να το καταφέρεις, το μόνο που χρειάζεσαι είναι να σκεφτείς απλά! Ένα μεζεδάκι μπορεί να είναι από μια ντομάτα και ένα αγγουράκι μέχρι ψάρι και μπριζόλα.
Θυμάμαι τον πατέρα μου και τον παππού μου να κάθονται τα μεσημέρια και να απολαμβάνουν το μεζεδάκι τους συζητώντας τα ευτράπελα της ημέρας, ο παππούς προτιμούσε το ψαράκι, ο μπαμπάς προτιμάει την ντομάτα και το κρέας! Και στο δικό μου σπίτι πλέον το έχουμε καθιερώσει συνήθως τις Κυριακές μέχρι να γίνει τι κυρίως πιάτο να απολαμβάνουμε ένα ποτηράκι με τον σύζυγο, πολλές φορές δεν θα πω ψέματα χορταίνουμε με τα μεζεδάκια και την πολυλογία μας και το κυρίως μένει για την δευτέρα ή το βράδυ!
Παίρνω μανιτάρια πλευρώτους τα οποία τα περνάω από αλεύρι το οποίο είχε μέσα : αλάτι, πιπέρι, μουστάρδα σκόνη και σκόρδο σκόνη. Τα τηγανίζω σε καυτό λάδι και στο τέλος ρίχνω από πάνω μπόλικο λεμόνι.
Δεν θέλουν κάτι ιδιαίτερο για να μαγειρευτούν, σε ένα τηγάνι απλά με ελαιόλαδο τα τηγανίζω μαζί με διαφορά αρωματικά όπως δεντρολίβανο, Θυμάρι, δυόσμο και λεμόνι.
Στη χύτρα, βάζω τα φασόλια με κρεμμύδι καρότο και τριμμένη ντομάτα η κον κασέ !!! Προσθέτω λίγο νερό ίσα να τα καλύψει και κλείνω την χύτρα, όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνω τη φωτιά και αφήνω για μισή ώρα !!!
Αλάτι πιπέρι λαδάκι λίγο σκόρδο, στο τέλος τα βάζω στον φούρνο ή στην φριτέζα μέχρι να “σκάσουν” και σερβίρω με γλυκόξινη σάλτσα.
Tip.: Μούλιασε για μια νύχτα μεγάλη ποσότητα και μετά βάλε στην κατάψυξη, με αυτό τον τρόπο όταν θελήσεις να φας φασόλια θα είσαι ένα βήμα μπροστά και δεν θα χρειαστεί να ξανά μουλιάσεις!!!
Θα χρειαστούμε: Γαύρο, Αλάτι χοντρό, εγώ χρησιμοποίησα με βότανα Κρήτης @naturesgold_crete , Ξύδι Πιπέρι, Ξύδι, σκόρδο σκόνη , Σκορδολαδο
Εκτέλεση:
Πλένουμε, καθαρίζουμε και φιλεταρουμε τον γαύρο,
Τον στεγνώνουμε ταμποναριστα με χαρτί,
Ξεκινάμε και στρώνουμε σε ένα τάπερ μια στρώση γαύρο (η πέτσα προς τα κάτω) χοντρό αλάτι, σκόρδο και ξύδι, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο γαύρος, τελος πρέπει να είναι σκεπασμένος με το ξύδι μέχρι πάνω,
Το αφήνουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες μέχρι να “ψηθεί”
- Λαχανοκεφτέδες φούρνου
θα χρειαστείτε τριμμένο κολοκύθι, καρότο, κρεμμύδι, πατάτα και γραβιέρα, προσθέτουμε ένα αυγό λίγο αλεύρι ελάχιστο λάδι, αλάτι, πιπέρι και είναι έτοιμο! Όχι δεν στραγγίζουμε καθόλου τα κολοκυθάκια!!! Τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και ψήνουμε για δέκα λεπτά περίπου πάνω κάτω αντιστάσεις και αέρα !!!!
Θα χρειαστούμε:
•250 γρ. κίτρινη φάβα
•1 καρότο
•1 κρεμμύδι
•πράσο
•αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο και λεμόνι
Διαδικασία:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη φάβα με νερό να την καλύπτεις πέντε πόντους πάνω από αυτήν) όταν αφρίσει αφαιρούμε τον αφρό και προσθέτουμε ψιλοκομμένο το μισό κρεμμύδι και το καρότο, συνεχίζουμε τον βρασμό σε χαμηλή φωτιά, αν δούμε ότι πίνει το νερό προσθέτουμε κ άλλο!
Αφού βράσουν τα υλικά τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το αλάτι.
Σερβίρουμε με το υπόλοιπο κρεμμύδι και λίγο πράσο, λίγο ελαιόλαδο λεμόνι και φρέσκο πιπέρι !
Ακόμα ένας τσιπουρομεζές που γίνεται γρήγορα και εύκολα αν έχεις χύτρα. Στη χύτρα τοποθετώ το χταπόδι με μισό ποτήρι νερό, προσθέτω μια δάφνη και βράζω για 35 λεπτά , ο χρόνος βρασμού μετράει από την ώρα που θα χαμηλώσουμε τη χύτρα!
Όταν είναι έτοιμο το αφαιρώ από την χύτρα και το προσθέτω σε Γυάλινο βάζο με ελαιόλαδο και ξίδι, έτσι έχω συνέχεια έτοιμο μεζεδάκι 🙂
Θα χρειαστούμε φρυγανισμένο ψωμί από χαρουπαλευρο (ή απλό ψωμί), και μυζήθρα, από εκεί και πέρα για τα ντοματίνια έχουμε κ λέμε:
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση, τα ραντίζουμε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ρίγανη, Θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, μέλι και σουσαμέλαιο ή βαλσαμικο. τα αφήνουμε δέκα λεπτά η και περισσότερο και βάζουμε πάνω από τη μυζήθρα μαζί με το ζουμί!!!