
Έχοντας μπει και επίσημα στην περίοδο της Σαρακοστής εδώ και λίγες μέρες, τι καλύτερο από μια σαλάτα με τον βασιλιά της νηστείας, τα όσπρια! Οσπριάδα λοιπόν, μια σαλάτα, απλή, αρωματική, γευστική, δυναμωτική και βαθιά νόστιμη.
Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να αναφέρουμε, ότι τα όσπρια είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, υδατανθράκων και φυτικών ινών. Όπως είναι γνωστό εξάλλου, τα όσπρια σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα αξιοσημείωτο υποκατάστατο του κρέατος.
Τέλος, η οσπριάδα, σε περιόδους εκτός της νηστείας ή σε διατροφές ανθρώπων τύπου vegan και vegetarian, μπορεί να αποτελέσει ένα τέλειο συνοδευτικό για το κρέας ή το ψάρι.
Συνταγή για οσπριάδα
Υλικά
- 200 γραμμάρια οσπριάδα (ανάμεικτα όσπρια)
- Ντοματίνια (σε ποσότητα της αρεσκείας μας)
- 1 φρέσκο κρεμμύδι
- 1/2 ξερό κρεμμύδι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 50-70 γραμμάρια ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε την οσπριάδα σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας. Βάζουμε τη βρασμένη οσπριάδα σε ένα μπολ. Κόβουμε τα ντοματίνια και την πιπεριά σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο μπολ. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τη μουστάρδα, το μέλι, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο ενώ ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Αδειάζουμε τη σάλτσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Tips
Αν θέλουμε μπορούμε να εμπλουτίσουμε την οσπριάδα μας με μπαχαρικά της αρεσκείας μας, όπως κύμινο, καπνιστή πάπρικα ή και κάποια μυρωδικά όπως μαϊντανό και άνηθο. Επίσης, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ντρέσινγκ μας με κάτι πιο απλό, όπως ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι!
Καλή σας όρεξη!