Πίτες Κορνουάλης (Cornish Pasties)

πίτες Κορνουάλης
Πηγή : www.delicious.com.au

Οι πίτες Κορνουάλης είναι το εθνικό πιάτο της Κορνουάλης και φέρουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Για να μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυθεντικές όμως, πρέπει να περιέχουν οπωσδήποτε βοδινό κρέας, πατάτα, καρότο, ρέβα, κρεμμύδι και ΤΙΠΟΤΑ άλλο. Επίσης, τα υλικά πρέπει να είναι κομμένα σε κύβους και να τοποθετούνται ωμά προκειμένου να δώσουν τη χαρακτηριστική γεύση. Τέλος, πρέπει να έχουν το χαρακτηριστικό σχήμα του μισοφέγγαρου και οι άκρες της ζύμης να κλείνουν με την τεχνική του crimping, το δίπλωμα δηλαδή και τσίμπημα ανά λίγα εκατοστά. Ωστόσο, η συσκεκριμένη συνταγή, την οποία και μοιράζομαι μαζί σας είναι λίγο πιο απλουστευμένη και προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα μιας κρεαόπιτας με λαχανικά!

Συνταγή για πίτες Κορνουάλης

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 280 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους, κρύο
  • 150 ml παγωμένο νερό

Για τη γέμιση:

Advertisements
Ad 14
  • 500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε κύβους
  • 1 κονσέρβα ντομάτες κονκασέ
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • αλάτι
  • 2 κρόκους αυγού, για να αλλείψουμε τις πίτες πριν το ψήσιμο

Εκτέλεση

Στο μίξερ, ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για αρκετά λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα με το φτερό, ώσπου το βούτυρο να διαλυθεί και το μείγμα να έχει αποκτήσει υφή σαν χοντρή άμμο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το κρύο νερό και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα, ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε επιφάνεια πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι και δουλεύουμε λίγο με τα χέρια μας ώστε να γίνει λεία. Τέλος, σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κιμά, προσθέτοντας το κρεμμύδι και τα καρότα. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τη ζάχαρη, το μαύρο πιπέρι και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση να βράσει σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά.

Διαβάστε επίσης  Ημίγλυκα/ημίξηρα κρασιά: 5 προτάσεις της άνοιξης

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 μέρη και με ένα πλάστη, ανοίγουμε τα μπαλάκια σε κυκλικό σχήμα. Προσθέτουμε τη γέμιση στη μέση του καθενός, αφήνοντας αρκετό χώρο στις άκρες για να σφραγίσουμε τα πιτάκια. Κλείνουμε τη ζύμη σχηματίζοντας ημικύκλιο και πιέζουμε τις άκρες με τα δάχτυλά μας ώστε να κλείσουν καλά (το ημικύκλιο κλείνει προς τα επάνω, όχι στο πλάι όπως συνηθίζουμε να κάνουμε με τις δικές μας τυρόπιτες. Το σχήμα από τις πίτες οι ντόπιοι το αποκαλούν χαριτολογώντας “dinosaur”). Τσιμπάμε ανά 2-3 εκατοστά τη ζύμη στο κλείσιμο. Τοποθετούμε τις πίτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αλείφουμε με κρόκο χρησιμοποιώντας πινέλο. Όσο πιο ομοιόμορφα τις αλείψουμε, τόσο πιο λείο θα είναι και το τελικό τους χρώμα.

Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις, για περίπου 25-30 λεπτά. Βγάζουμε τις πίτες Κορνουάλης και τις αφήνουμε να κρυώσουν για 10-15 λεπτά πριν τις σερβίρουμε.

Tips!

  1. Όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, η προσθήκη πατάτας και ρέβας ενδείκνυται.
  2. Η προσθήκη ντομάτας μπορεί να αποφευχθεί, ωστόσο θεωρώ ότι χαρίζει μία γλύκα και αναδυκνείει περισσότερο τις γεύσεις και τα αρώματα της γέμισης.
  3. Οι πίτες Κορνουάλης μπορούν να σερβιριστούν είτε μόνες τους είτε με την συνοδείας μίας δροσερής πράσινης σαλάτας.

Κάλη σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της