Κρητικές παραδοσιακές μαραθόπιτες! Μια από τις πολλές, αν όχι αναρίθμητες συνταγές μιας πλούσιας και εκπληκτικής κουζίνας όπως αυτή της Κρήτης! Μια κουζίνα που εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τον πλούτο της ελληνικής γης και όλο το εύρος των μοναδικών υλικών που παράγει αυτός ο τόπος!
Ορμώμενος, λοιπόν, από όλα αυτά, έχοντας και πάρα πολλές αναφορές από πολύ μικρή ηλικία αυτής της κουζίνας και των ανθρώπων που την πρεσβεύουν, αποφάσισα να σας παρουσιάσω αυτή την κατά τα άλλα εύκολη συνταγή, τις άκρως αρωματικές και γευστικές μαραθόπιτες!
Συνταγή για παραδοσιακές κρητικές μαραθόπιτες
Υλικά
Για την ζύμη
- 600-700 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
- 200 ml νερό χλιαρό
- 50 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ρακή
- χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι
Για την γέμιση
- 3 μάτσα μάραθο
- 500 γραμμάρια χόρτα ( αγριόπρασα, σέσκουλα, σπανάκι, μυρώνια, καυκαλήθρες) ή μόνο σπανάκι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 100 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, δημιουργούμε μια τρύπα στο κέντρο και προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, τη ρακή και το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το νερό σταδιακά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη που να μην κολλά στα χέρια μας. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για τις μαραθόπιτες να ξεκουραστεί για μια ώρα. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χορταρικά μας, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, ξεκινάμε με το κρεμμύδι, προσθέτουμε το μάραθο και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για λίγο, ρίχνουμε τα χορταρικά ή το σπανάκι και αλατοπιπερώνουμε. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 10-15 λεπτά. Τα αφαιρούμε και τα επιστρέφουμε σε ένα σουρωτήρι να κρυώσουν και να αποβάλλουν τα όποια περιττά υγρά τους.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 20-22 μπαλάκια. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και με ένα πλάστη ανοίγουμε λεπτά φύλλα. Παίρνουμε ένα πιάτο του γλυκού και το χρησιμοποιούμε σαν βάση ώστε να κόψουμε στρογγυλά τα φύλλα μας. Απλώνουμε αρκετή από την γέμιση στο κέντρο του φύλλου, αφήνοντας κενά τα πλαϊνά του. Καλύπτουμε από πάνω με άλλο φύλλο, αφού πρώτα έχουμε αλείψει με λίγο νερό τις άκρες ώστε να κολλήσουν πιο εύκολα τα φύλλα, και πιέζουμε με ένα πιρούνι περιμετρικά για να μην ανοίξουν οι μαραθόπιτες μας. Τέλος, τηγανίζουμε τις μαραθόπιτες μας με λίγο ελαιόλαδο για περίπου 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.
Καλή σας όρεξη!