Φυτά και ζώα απειλούνται από εξαφάνιση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις η Μεσόγειος φιλοξενεί περίπου 30.000 είδη και υποείδη φυτών με τα 6.000 από αυτά να βρίσκονται στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα 1.000 από αυτά είναι ενδημικά της Ελλάδας. Δηλαδή, δεν θα τα συναντήσεις πουθενά αλλού στον κόσμο. Στη χώρα μας συναντάται και το 40% των φυτικών ειδών της Ευρώπης, διακαιολογώντας το χαρακτηρισμό της ως μία χώρα με σπουδαία βιοποικιλότητα.
Τι είναι η βιοποικιλότητα; Ως βιοποικιλότητα ορίζεται το σύνολο των ζώντων οργανισμών μιας περιοχής κάθε προέλευσης, είτε αυτά βρίσκονται στη γη, είτε στη θάλασσα. Περιλαμβάνει, λοιπόν, όλα τα οικοσυστήματα (μικροοργανισμοί, φυτά, ζώα), αλλά και τα γονίδια των οργανισμων αυτών, τα οποία διασφαλίζουν την εξέλιξή τους.
Για την εξαφάνισή τους ή για τον κίνδυνο εξαφάνισής τους οφείλεται ένα εύρος δραστηριοτήτων του ανθρώπου, όπως η χρήση λιπασμάτων και η δημιουργία εργοστασίων, αλλά και η ίδια η κλιματική αλλαγή και διάφορες μεταλλάξεις.
Μερικά από τα φυτά που κινδυνεύουν
Viola Cephalonica
Η Βιόλα η κεφαλληνιακή είναι ενδημικό και αποτελεί το πιο σπάνιο φυτό της Κεφαλλονιάς. Φυτρώνει μόνο στις υψηλότερες κορυφές του όρους Αίνος. Έχετε τη δυνατότητα να δείτε τον υποπληθυσμό της στη θέση με το όνομα «Χιονίστρα». Η θέση αυτή δημιουργήθηκε το 2008 από φορείς του νησιού με σκοπό να προστατέψουν το φυτό. Όπως καταλαβαίνουμε, απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Επιπλέον, η εγκατάσταση ραδιοτηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών αναμεταδοτών υποβάθμισε το βιότοπο και τα χαρακτηριστικά του.
Saponaria Jagelii
Η Σαπονάρια των Γιάγκελ είναι από τα πιο σπάνια φυτά παγκοσμίως. Υπάρχει μόνο στην Ελαφόνησο και αναπτύσσεται στην αμμώδη παραλία. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται ως ενδημικό, αλλά και μονοετές, καθώς κάθε χρόνο δεν αναβλαστάνει από ένα προϋπάρχον φυτό, αλλά αναπτύσσεται από σπέρματα του φυτού. Συναντάται από τον Μάρτιο έως και αρχές Ιουνίου, σε μόλις δύο πολύ απομακρυσμένες περιοχές του νησιού. Δυστυχώς, απειλείται από τον ακμάζοντα τουρισμό στις περιοχές αυτές.
Myosotis solange
Το Myosotis solange, γνωστό και ως «Μη με λησμονεί» είναι ενδημικό και σπάνιο είδος της Κρήτης. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε μία μόνο τοποθεσία των Λευκών Όρεων στη δυτική Κρήτη σε υψόμετρο λίγο μεγαλύτερο από 2.000 μέτρα. Επίσης, είναι φυτό νάνος, έχει λευκά και γαλάζια άνθη, ενώ θα το συναντήσετε μόνο στην κορυφή Άγιο Πνεύμα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Achillea barbeyana
Στην Ελλάδα υπάρχουν 31 είδη Αχιλλαίας. Η συγκεκριμένη είναι η Aχίλλειος του Mπαρμπέι. Φυτρώνει στην υψηλότερη κορυφή των Βαρδουσίων, που ονομάζεται Κόρακας. Από τους αρχαίους χρόνους θεωρείται πολύ αποτελεσματικό επουλωτικό. Ακόμη, η ονομασία και η φήμη της έχουν προέλθει από τη Μυθολογία. Λέγεται πως το βότανο δόθηκε στον Αχιλλέα από τον Κένταυρο Χείρωνα. Εντοπίζεται ένας μικρός πληθυσμός που δεν ξεπερνά τα 200 φυτά. Η ύπαρξή του απειλείται από τη βόσκηση των αιγοπροβάτων στην περιοχή.
Centaurea charrelii
Τα παραπάνω αποτελούν μόλις μερικά παραδείγματα των φυτών που κινδυνεύουν από εξαφάνιση. Όμως, όχι μόνο δεν είναι γνωστά, αλλά φαίνεται πως οι συμπεριφορές εκείνες των ανθρώπων που τα βλάπτουν συνεχίζονται. Η καταπάτηση περιοχών, χωρίς σεβασμό και με μόνο σκοπό να είναι το συμφέρον βλάπτει ανεπανόρθωτα τη γη και τα οικοσυστήματά της.
Η γη γελάει με λουλούδια – Ralph Waldo Emerson, Αμερικανός φιλόσοφος
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- Τέσσερα φυτά υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα, ανακτήθηκε από www.grdiscovery.com, τελευταία επίσκεψη 15/5/2022
- Φυτά υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα, ανακτήθηκε από gr.toluna.com, τελευταία επίσκεψη 15/5/2022
- Η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα: 171 είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ανακτήθηκε από www.cnn.gr, 1ελευταία επίσκεψη 15/5/2022.
- Η Aχίλλειος του Mπαρμπέι, ένα υπό εξαφάνιση φυτό των Βαρδουσίων, ανακτήθηκε από www.orinidorida.blogspot.com, τελευταία επίσκεψη 15/5/2022.