Έχεις σκεφτεί ότι τα ψώνια της Black Friday μπορεί να επηρεάσουν το περιβάλλον;

Black Friday και περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.cdn.cnngreece.gr

Black Friday: επιτομή του υπερκαταναλωτισμού

Ένα από τα πράγματα που χαρακτηρίζουν την σημερινή κοινωνία αναμφίβολα, είναι οι υπερκαταναλωτικές τάσεις που μας διακατέχουν, με επιτομή φυσικά την Black Friday. Έχεις σκεφτεί λοιπόν πώς μπορεί να σχετίζονται Black Friday και περιβάλλον;

Τις τελευταίες δεκαετίες στα πλαίσια της καπιταλιστικής δομής που είναι κατασκευασμένος ο δυτικός κόσμος υπάρχει υπερπαραγωγή, συνεπώς και υπερκατανάλωση. Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως οι πολυεθνικές βασίζουν τα κέρδη τους στα φτηνά εργατικά χέρια του τρίτου κόσμου. Έτσι άλλωστε μπορούν να δικαιολογηθούν οι υπερβολικά χαμηλές τιμές που μας δελεάζουν να καταναλώνουμε συνεχώς και ασυνείδητα. Αυτή η κουλτούρα εκτός από πρόβλημα βαθιά πολιτικό και κοινωνικό αποτελεί και βραχνά για το περιβάλλον. Οι κοινωνικές επιπτώσεις της αυξημένης παραγωγής ξεκινούν με τα εξαντλητικά ωράρια, τους πενιχρούς μισθούς, την πλήρη απουσία εργατικών δικαιωμάτων και τελειώνουν με την απόλυτη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την παιδική σκλαβιά, τη σεξουαλική παρενόχληση, τη λεκτική και σωματική βία νεαρών γυναικών, φυσικά με χαμηλότερη αμοιβή συγκριτικά με τους άνδρες.

 Ο αντίκτυπος στο περιβάλλον

Είναι κοινά αντιληπτό πως για να λειτουργήσει το μοντέλο της γρήγορης μόδας αλλά και της υπερκατανάλωσης ηλεκτρονικών ειδών προς όφελος των πολυεθνικών και της αισχροκέρδειας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με το περιβαλλοντικό κόστος. Η συνεχόμενη καταστροφή των τοπικών συστημάτων και ολόκληρου του πλανήτη επιβαρύνεται από τις εντατικές καλλιεργητικές πρακτικές, την υπερεκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων, τη ρίψη λυμάτων και τις τεράστιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Είναι σοκαριστικό πως έως και το 10% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από την βιομηχανία της μόδας και το 85% των ετήσιων προϊόντων της καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής. Κάθε χρόνο παράγονται 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων, με μόνο το 20% αυτών να ανακυκλώνεται. Παράλληλα οι υψηλοί ρυθμοί παραγωγής και τα πρωτοφανή ποσοστά στα οποία οι καταναλωτές πετούν τα ρούχα τους οδηγούν σε υπερσυσσώρευση απορριμμάτων και τελικά στη ρύπανση του πλανήτη. Πάνω από 92 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων παράγονται ετησίως από τη βιομηχανία της μόδας και 79 τρισεκατομμύρια τόνοι νερού καταναλώνονται. Το 60% των ρούχων που παράγονται είτε δεν θα φορεθούν ποτέ και θα καταλήξουν σε χωματερές είτε θα καούν οξύνοντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης  Τίγρης: ένα ακόμα μεγαλειώδες ζώο βρίσκεται υπό εξαφάνιση
Black Friday και περιβάλλον
Πηγή εικόνας: www.i.pinimg.com

Η ατομική προσπάθεια

Είναι καιρός λοιπόν να αναθεωρήσουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και να σκεφτόμαστε λίγο περισσότερο τι ακριβώς στηρίζουμε με τα χρήματά μας. Έναν πιο ηθικό τρόπο να καταναλώνουμε αποτελεί η εναλλακτική του thrifting που όλο και περισσότερο διαδίδεται στην Ελλάδα, καθώς πλέον μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα second hand, από ρούχα και ηλεκτρονικές συσκευές, μέχρι έπιπλα. Ακόμη μία επιλογή είναι η επένδυση σε αποκλειστικά ηθικές εταιρίες που έχουν πλήρη διαφάνεια σε ότι αφορά τόσο τις συνθήκες εργασίας, όσο και την προέλευση και βιωσιμότητα των πρώτων υλών τους.

Απέναντι λοιπόν στο υπερκαταναλωτικό μοντέλο της Black Friday προτιμούμε την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την και την απομεγέθυνση, σαν προαπαιτούμενα χαρακτηριστικά της βιώσιμης κατανάλωσης και της κυκλικής οικονομίας. Και τέλος υιοθετούμε ένα πρότυπο που στηρίζεται σε παραγωγή και κατανάλωση που δημιουργεί λιτή και αειφόρα ευημερία. Είναι υποχρέωση μας να καταβάλλουμε προσπάθεια ο καθένας ξεχωριστά με όποιο τρόπο νομίζουμε ότι μπορούμε, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στον πλανήτη και στους πιο ευάλωτους αυτού του κόσμου.

 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο: 

  1. Μαύρη ημέρα για το περιβάλλον αποτελεί η Black Friday, ανακτήθηκε από www.ecoearth.gr, τελευταία επίσκεψη 2/12/2021
  2. Black Friday, η Μαύρη Παρασκευή για τον πλανήτη, ανακτήθηκε από www.greenpeace.org, τελευταία επίσκεψη 2/12/2021

  3. Τομέας Περιβάλλοντος: Η Black Friday βλάπτει σοβαρά και το περιβάλλον, ανακτήθηκε από www.mera25.gr, τελευταία επίσκεψη 2/12/2021

  4. Η Black Friday «μαυρίζει» το περιβάλλον, ανακτήθηκε από www.cnn.gr, τελευταία επίσκεψη 2/12/2021

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

οικονομικά

Οικονομικά: είναι αναγκαίο να διδάσκονται;

Τη στιγμή που μαθήματα όπως Αρχαία, Φυσική, Χημεία διδάσκονται επί
Στην εικόνα απεικονίζεται με μπλε γράμματα η φράση Help I'm A Fish, η οποία σχηματίζει ένα ψάρι. Το background της εικόνας είναι μαύρο.

Help! I’m A Fish: Βοήθεια! Είμαι Ψάρι

Help! I’m A Fish (Δανικά: Hjælp, jeg er en