Αμαζόνιος: πλέον εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα

Αμαζόνιος
Πηγή εικόνας: www.protothema.gr


Γιατί ο Αμαζόνιος εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα

Δραματικές εξελίξεις για τον πνεύμονα της γης δημοσιεύουν επιστήμονες μέσω διάφορων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί. Ο Αμαζόνιος εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι μπορεί να απορροφήσει. Σύμφωνα με το περιοδικό Nature οι εκπομπές του Αμαζονίου ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Το τροπικό δάσος της Νότιας Αμερικής παλαιότερα απορροφούσε τις εκπομπές διοξειδίου που οδήγησαν στην κλιματική κρίση, αλλά πλέον αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα φαίνεται πως πλέον το δάσος δημιουργεί την επιτάχυνση της. Οι περισσότερες από τις εκπομπές προκαλούνται από πυρκαγιές που οι περισσότερες ξεσπούν σκόπιμα. Ο λόγος είναι για να απομακρυνθούν τα δέντρα και να δημιουργηθούν βοσκότοποι και καλλιέργειες σόγιας. Άλλοι λόγοι που συμβάλουν στην καταστροφή του Αμαζονίου είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία.

Η μέτρηση των επιπέδων CO2

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η απώλεια της ικανότητας του Αμαζονίου να αποθηκεύει CO2 είναι μια προειδοποίηση για τον πλανήτη. Η αναγκαστική και άμεση μείωση των εκπομπών από την καύση ορυκτών καύσιμων είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Σε έρευνα που διενεργήθηκε χρησιμοποιήθηκαν μικρά αεροπλάνα για τη μέτρηση των επιπέδων CO2 έως 4.500 μέτρα πάνω από το δάσος την τελευταία δεκαετία. Διάφορες μελέτες που δείχνουν ότι ο Αμαζόνιος μετατράπηκε σε πηγή CO2 βασίστηκαν σε δορυφορικά δεδομένα. Τα οποία δεδομένα μπορούν να επηρεαστούν από τη νεφοκάλυψη ή από μετρήσεις εδάφους των δέντρων που μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος της τεράστιας περιοχής. Οι ερευνητές δήλωσαν πως το εύρημα ότι μέρος του Αμαζονίου εκπέμπει άνθρακα ακόμη και χωρίς πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, απόρροια δύο παραγόντων: της συστηματικής αποψίλωσης και των πυρκαγιών που καθιστούν τα γειτονικά δάση πιο ευάλωτα με την πάροδο των ετών.

Διαβάστε επίσης  Οι 17 Βιώσιμοι στόχοι ανάπτυξης - Β' Μέρος
Αμαζόνιος που καίγεται
Πηγή εικόνας: www.sportime.gr

Τα δεδομένα από τις έρευνες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον Αμαζόνιο

Η επικεφαλής της έρευνας Λουτσιάνα Γκάτι από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας απαρίθμησε τα αποτελέσματα των ερευνών στην Guardian. Τα πρώτα πολύ κακά αποτελέσματα των ερευνών είναι ότι η καύση των δασών παράγει περίπου τρεις φορές περισσότερο CO2 από ό,τι απορροφά το δάσος. Τα δεύτερα κακά αποτελέσματα είναι ότι σε μέρη όπου η αποψίλωση είναι μεγαλύτερη από 30% οι εκπομπές άνθρακα είναι 10 φορές υψηλότερες από εκείνες όπου η αποψίλωση είναι χαμηλότερη από 20%. Λιγότερα δέντρα σημαίνουν λιγότερη βροχή και υψηλότερες θερμοκρασίες. Έτσι καθιστά την ξηρασία ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα για το δάσος που απομένει.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ο ρόλος της κυβέρνησης της Βραζιλίας απέναντι στην αποψίλωση

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει επικριθεί έντονα για την ενθάρρυνση και την αποδοχή της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου. Η οποία αποψίλωση έχει αυξηθεί δραματικά μέσα σε 12 χρόνια. Ωστόσο γεγονός αποτελεί ότι οι πυρκαγιές έσπασαν κάθε ρεκόρ τον φετινό Ιούνιο σε σχέση με το 2007. Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη δήλωσαν ότι θα εμποδίσουν μια εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Βραζιλία και άλλες χώρες. Εκτός από την περίπτωση που ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο συμφωνήσει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την ολοκληρωτική καταστροφή του Αμαζονίου και κατ’ επέκταση την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε επίσης  Το Wisdom from a humble jellyfish είναι άριστο 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Πηγή διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί πλέον ο Αμαζόνιος, www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 20/07/2021

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλα τα μάτια πάνω μας

Spotlight Effect: Όλα τα μάτια πάνω μας

Όλα τα μάτια πάνω μας. Το έχεις νιώσει σίγουρα. Το

Επιτονισμός και στη νοηματική γλώσσα

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Επιτονισμός και στη νοηματική γλώσσα,