Υπεραλίευση και ο μύθος της ηθικής αλιείας

υπεραλίευση και ηθική αλιεία
Πηγή εικόνας: www.hakaimagazine.com

Σήμερα, με την υπεραλίευση να μαστίζει τους ωκεανούς και με την αλιευτική βιομηχανία να έχει 80 δισεκατομμύρια ευρώ ετήσιο κέρδος, η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με μια τεράστια περιβαλλοντική κρίση. Για χρόνια οι μεγαλύτερες οικολογικές οργανώσεις απέδιδαν ευθύνη για τη μόλυνση των υδάτων και την κατάρρευση θαλάσσιων οικοσυστημάτων στη χρήση ατομικού πλαστικού. Προωθούσαν τη ρητορική της ηθικής αλιείας, αποκρύπτοντας την αλήθεια. Στη πραγματικότητα όμως, η κύρια αιτία της τωρινής κρίσιμης αυτής κατάστασης είναι η υπεραλίευση.

Υπεραλίευση και ηθική αλιεία

Υπεραλίευση είναι το φαινόμενο που παρατηρείται όταν αποσπάται από τον ωκεανό ζωή με τόσο γρήγορο ρυθμό που τα αποθέματα αδυνατούν να την αναπληρώσουν. Εξαιτίας αυτής της τακτικής, το ένα τρίτο της νόμιμης αλιείας στον κόσμο ξεπερνά κατά πολύ τα βιολογικά του όρια, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Στην τεράστια αύξηση της υπεραλίευσης συνέβαλε η εξελιγμένη τεχνολογία, η αυξανόμενη ζήτηση, η κακή διαχείρισή της και η βιομηχανική τροπή που πήρε η αλιεία. Προκειμένου να αυξήσουν την ποσότητα ψαριών που αιχμαλωτίζουν τα αλιευτικά χρησιμοποιούν δίχτυα τόσο μεγάλα που θα μπορούσαν με ευκολία να τυλίξουν μεγάλους καθεδρικούς ναούς ενώ έχουν καταστραφεί περίπου 13 δισεκατομμύρια στρέμματα υδάτινου εδάφους.

τεράστια αλιευτικά δίχτυα
Πηγή εικόνας: www.en.wikipedia.com

Μια αλιευτική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί ηθική στα μάτια του νόμου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων εφόσον δεν οδηγεί στον θάνατο θαλάσσιων θηλαστικών και ειδών προς εξαφάνιση, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί και πολλές φορές τα πιστοποιητικά αυτά εξαγοράζονται.

Ποιος είναι όμως ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος τελικά;

Βασικές επιπτώσεις την υπεραλίευσης είναι η εξαφάνιση ή ο κίνδυνος εξαφάνισης πολλών ειδών όπως αυτό του κινεζικού paddlefish, του μεγαλύτερου ψαριού γλυκού νερού παγκοσμίως. Επίσης, στην Ευρώπη απειλούνται τουλάχιστον 90 είδη θαλάσσιας ζωής. Τα δελφίνια, οι καρχαρίες και άλλα χονδρινά ψάρια, όπως το σαλάχι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με περίπου το 40% αυτών να αντιμετωπίζει εξαφάνιση. Τα ποσοστά αυτά είναι αποτέλεσμα της παρεμπίπτουσας αλιείας, δηλαδή της αιχμαλωσίας ανεπιθύμητων ειδών κατά τη προσπάθεια σύλληψης διαφορετικών βρώσιμων ζώων. Εξαιτίας του φαινομένου αυτού δολοφονούνται ετησίως 300,000 χιλιάδες δελφίνια και φάλαινες και 30,000 καρχαρίες κάθε μία ώρα παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης  Food waste: Απλές ιδέες μαγειρικής για να μην πάνε χαμένα τα leftovers σου!
Advertising

Advertisements
Ad 14

Πέρα από τη μαζική δολοφονία δισεκατομμυρίων ζώων η υπεραλίευση είναι υπεύθυνη και για τη μόλυνση των υδάτων, με το 46% των απορριμμάτων του ωκεανού να είναι αλιευτικά σύνεργα

Αν και δεν απορρίπτονται πάντοτε σκόπιμα, το πλήγμα που προκαλούν στα οικοσυστήματα είναι πολύ μεγάλο. Εκατοντάδες χιλιάδες ζώα πεθαίνουν ετησίως από την κατάποση αλιευτικών απορριμμάτων. Τα ψάρια ωστόσο δεν είναι τα μόνα θύματα, καθώς τα πουλιά που βουτούν στο νερό μπορούν επίσης να πιαστούν σε αυτά όταν εισέρχονται στο νερό. Στην καταστροφή των οικοσυστημάτων ριζικό ρόλο παίζει η βυθοκόρηση, η χρήση μεταλλικής σέσουλας που σέρνεται κατά μήκος του πυθμένα καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Αποψιλώνει ύφαλους κοραλλιών, ζωτικής σημασίας τροφοδότες φίλτρων που παρέχουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά στο νερό. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε επιβλαβή άνθηση φυκιών που μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες απώλειες της θαλάσσιας ζωής.

Συχνά, η ιχθυοκαλλιέργεια παρουσιάζεται ως η πιο βιώσιμη εναλλακτική. Δυστυχώς όμως, η τακτική αυτή απέδωσε πενιχρά αποτελέσματα. Οι τεράστιες εκτάσεις, οι μεγάλες απαιτήσεις ενέργειας και πόρων, οι κακές υγειονομικές συνθήκες είχαν, αν όχι περισσότερο, το ίδιο βλαβερό αντίκτυπο στη φύση. Ο συνωστισμός εκατοντάδων χιλιάδων ψαριών σε μικρές δεξαμενές οδηγεί σε παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων λυμάτων, μολύνει τα τοπικά ύδατα και υποβαθμίζει τα οικοσυστήματα της περιοχής.

το περιβαλλοντικό αντίκτυπο της υπεραλίευσης
Πηγή εικόνας: www.petafrance.com

Το μέλλον των ωκεανών

Τα δάση συνήθως παρουσιάζονται ως οι πνεύμονες της γης, το φίλτρο της ατμόσφαιρας. Ωστόσο, ο ωκεανός παράγει 50%-80% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας και την προστατεύει από το 25%-50% του διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης, τα ψάρια και ο ωκεανός διατηρούν σε υγιή επίπεδα τη θερμοκρασία, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μέχρι το 2050 ωστόσο υπολογίζεται πως ο ωκεανός που κάποτε έσφυζε από ζωή θα είναι νεκρός. Το τέλος της ζωής του ωκεανού θα σημάνει και το τέλος της ανθρωπότητας.

Διαβάστε επίσης  Συνθετικά ρούχα: ένας ακόμα βραχνάς για τον πλανήτη

Εξαιτίας της υπεραλίευσης, της συστηματικής μόλυνσης και κακομεταχείρισης των θαλασσών οι επιλογές για αλλαγή είναι περιορισμένες. Οι κυβερνήσεις με γνώμονα το οικονομικό κέρδος αρνούνται να πάρουν μέτρα, αντίθετα δίνουν ετησίως μέσω των φόρων 35 δισεκατομμύρια ευρώ στην αλιευτική βιομηχανία.

Advertising

Δεν υπάρχει ηθική αλιεία, η συνέχιση αυτήw της ακατάσχετης απόσπασης ζωής από τον ωκεανό δεν είναι βιώσιμη αλλά θανατηφόρα τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο. Η δυνατότητα για αλλαγή βρίσκεται στα χέρια του καταναλωτή, η μόνη λύση είναι να πάψει η κατανάλωση θαλάσσιων προϊόντων. Αν δοθεί η ευκαιρία στον ωκεανό να ανακάμψει το μέλλον προβλέπεται αισιόδοξο. Πρόκειται για μια μικρή θυσία για ένα καλύτερο αύριο.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. Overfishing, ανακτήθηκε από www.worldwildlife.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  2. Environmental Consequences of Fishing Practices, ανακτήθηκε από www.enviromentalscience.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  3. overfishing, ανακτήθηκε από www.enviromentalprogress.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  4. Environmental impacts, ανακτήθηκε από www.sustainweb.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  5. Overfishing Threatens Whales, ανακτήθηκε από www.nytimes.com, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  6. Envision 2050: The Future of Oceans, ανακτήθηκε από www.ourworld.unu.edu, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  7. Why should we care about the ocean?, ανακτήθηκε από www.oceanservice.noaa.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  8. World’s Biggest Oxygen Producers Living in Swirling Ocean Waters, ανακτήθηκε από www.eos.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  9. Overfishing could push European fish species to extinction, ανακτήθηκε από www.sciencemag.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  10. Ghost nets hurting marine environment, ανακτήθηκε από www.fao.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  11. Will there be enough fish to feed the world in 2050?, ανακτήθηκε από www.worldwildlife.org, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  12. Dying oceans rising faster than predicted, UN warns in stark report,ανακτήθηκε από www.climatehangnews.com, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
  13. seaspiracyQOriginal netflix documentary, ανακτήθηκε από www.netflix.com, τελευταία επίσκεψη 1/4/2021
Διαβάστε επίσης  Τα φίδια στην Ελλάδα

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

πόλη στην Ιταλία

Βερτσέλλι: Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ρυζιού στην Ιταλία

Η Βερτσέλλι είναι ένα από τα πιο αρχαία μέρη σε

Το Συγκινητικό Μήνυμα του “Memoir of a Snail”

Η ταινία “Memoir of a Snail“, σε σκηνοθεσία του Adam