Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως οι διατροφικές μας συνήθειες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος του πλανήτη. Ειδικότερα η κατανάλωση κρέατος επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον επιταχύνοντας τη διαδικασία της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Εκτροφή ζώων
Η εκτροφή ζώων επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ποικίλους τρόπους. Πρώτα απ’ όλα οδηγεί σε παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων αερίων του θερμοκηπίου και σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων και εκτάσεων πρασίνου. Αυτές οι εκτάσεις, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα χρησίμευαν στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τον ατμοσφαιρικό αέρα. Κάπως έτσι η υπέρμετρη αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος ευνοεί την ανάπτυξη του φαινομένου του θερμοκηπίου και συνεισφέρει στην αύξηση του μεγέθους της τρύπας του όζοντος. Ακόμη, για την εκτροφή των ζώων σπαταλώνται μεγάλες ποσότητες νερού γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της λειψυδρίας. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης σπατάλης είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος χρειάζεται περίπου 15 χιλιάδες λίτρα νερό για να φτάσει στο πιάτο μας.
Σύγχρονες διατροφικές συνήθειες
Η ανάγκη για αύξηση της παραγωγής ζωικού κρέατος πηγάζει από την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση που αυτό παρουσιάζει στην αγορά. Πράγματι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, οι διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Πλέον οι περισσότεροι έχουν εντάξει την κατανάλωση κρέατος στην καθημερινότητά τους. Και αυτό γιατί οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής προωθούν το γρήγορο φαγητό το οποίο στηρίζεται κατά βάση στο κρέας. Οι επιστήμονες τονίζουν μάλιστα πως η άνοδος του βιοτικού επιπέδου αλλά και του εισοδήματος διαφόρων αναπτυσσόμενων χωρών θα οδηγήσει σε περαιτέρω έξαρση του φαινομένου. Επίσης, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού σε συνδυασμό με το παραπάνω ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα σίτισης για πολλούς από εμάς. Υπολογίζεται πως το 2050 ο πληθυσμός της γης ενδέχεται να αγγίξει τα 10 δισεκατομμύρια. Εάν λοιπόν, η κατάσταση αυτή εξακολουθήσει να διαιωνίζεται τότε σύντομα θα τεθούν υπαρξιακά ζητήματα για τη ζωή στον πλανήτη.
Αύξηση της τιμής του κρέατος
Γρήγορα αντανακλαστικά στο παραπάνω ζήτημα επέδειξε η Ε.Ε. η οποία, λαμβάνοντας υπόψιν της τις προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας, πρότεινε μια πολιτική φορολόγησης του κρέατος με στόχο τη μείωση της κατανάλωσής του. Στην έκθεση αναλύεται το κόστος των αερίων του θερμοκηπίου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας αλλά και η σχέση της κτηνοτροφίας με τη μείωση της άγριας πανίδας. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο η τιμή του κρέατος αναμένεται να αυξηθεί έως και 25%. Βέβαια το ύψος του φόρου δεν θα είναι κοινό για κάθε τύπο κρέατος αλλά θα υπάρχουν διαβαθμίσεις. Για παράδειγμα, το κοτόπουλο και το χοιρινό θα έχουν σχετικά χαμηλό φορολογικό συντελεστή καθώς η διαδικασία ανάπτυξής τους θεωρείται σχετικά ανώδυνη για το κλίμα. Αντιθέτως, το βοδινό κρέας θα έχει μεγαλύτερο συντελεστή αφού η παραγωγή του έχει υψηλό περιβαλλοντικό κόστος.
Η παραπάνω διαδικασία κατά πάσα πιθανότητα θα αλλάξει τις σημερινές διατροφικές συνήθειες πολλών από εμάς. Ο τελικός στόχος είναι σε βάθος 2-3 δεκαετιών να έχει μειωθεί η κατανάλωση κρέατος κατά 90% σε σχέση με σήμερα. Η προσαρμογή όλων στα νέα δεδομένα μπορεί να οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας πιο φιλικής διατροφής τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον οργανισμό του καθενός ξεχωριστά.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- Eat less meat : UN climate- change report calls for change to human diet, ανακτήθηκε από www.nature.com, τελευταία επίσκεψη 16/06/2020
- EU urged to adoptmeat tax to tacle climate emergency, ανακτήθηκε από www.theguardian.com, τελευταία επίσκεψη 16/06/2020