Πηγή εικόνας: typosthes.gr
Ένα από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεί η υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι γνωστό πως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη προκαλείται από ποικίλους παράγοντες. Έναν από αυτούς συνιστά και η εκπομπή αερίων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Το πλέον κοινό απότοκο της διαδικασίας θέρμανσης και ψήξης των κτηρίων και των μηχανισμών τους.
Τι συμβαίνει
Στην εποχή μας, ακόμα η πλειονότητα των υποδομών λειτουργεί μέσω της καύσης καυσίμων ευρείας χρήσης: πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή και προπάνιο. Προς διατήρηση της θέρμανσης αλλά και των μηχανισμών ψύξης, δημιουργούνται χιλιάδες εστίες μόλυνσης για την ατμόσφαιρα, μέσω του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται ως αέριο της καύσης. Είναι αποδεδειγμένο πως το 1/3 της παγκόσμιας ενέργειας που παράγεται, προορίζεται για τη θέρμανση των χώρων και του νερού. Η μείωση λοιπόν των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αποτελεί την βασική μέριμνα. Για χάρη της έλαβε χώρα στο Παρίσι στις 5 Μαρτίου 2020 Περιβαλλοντικό Συμβούλιο, απαρτιζόμενο από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ε.Ε. Αποτέλεσμα ήταν η σύναψη συμφωνίας και η έγκριση τελικά στρατηγικής για την καταπολέμηση του προβλήματος.
Πώς λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας;
Στην καθημερινή μας ζωή, απάντηση στο πώς μπορεί να μειωθεί η εκπομπή αερίων μπορεί να δοθεί μέσα από τη χρήση των αντλιών θερμότητας. Οι πρώτες ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ήταν σε χώρες της Ευρώπης κατά την δεκαετία του ’70, με την προσδοκία να μειωθούν οι εκπομπές αερίων διοξειδίου που προέρχονταν από τα κτίρια. Η αποτελεσματικότητά τους στη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη συνίσταται στον τρόπο που λειτουργούν.
Πιο συγκεκριμένα, χάρη στον συμπιεστή και το ψυκτικό που διαθέτουν, δύναται να μεταφέρουν τη ζέστη από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Για τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας αυτό είναι εφικτό ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πρακτικά: το έδαφος της Γης είναι πιο θερμό από την ατμόσφαιρα. Βάσει αυτής της αρχής, εκείνες “ρουφάνε” και κινούν τη ζέστη στο εσωτερικό των κτηρίων μέσω των σωλήνων που περιέχουν νερό αναμειγμένο με ψυκτικό υγρό. Το αντίστροφο συμβαίνει σε περιόδους ζέστης, οπότε το έδαφος είναι πιο δροσερό.
Η “κίνηση” στην αγορά
Τα περιβαλλοντικά οφέλη που προσφέρει η χρήση των αντλιών θερμότητας φαίνεται πως έχουν συγκινήσει πλήθος βιομηχανιών ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι στον τομέα των τροφίμων, του χαρτιού, αλλά και των εργοστασιών ξυλείας όπου χρησιμοποιούνται σε ενθαρρυντικά μεγάλο βαθμό. Παραδείγματος χάριν, η Κίνα πουλάει 40-50 εκ. μονάδες το χρόνο. Στην Ευρώπη-συγκεκριμένα στη Γερμανία,το 2017 παρατηρήθηκε ότι η αγορά κι η χρήση αντλιών θερμότητας υπερίσχυσε της καύσης του πετρελαίου στις κατοικίες.
Ωστόσο, λιγότερο από το 3% των αναγκών θέρμανσης παγκοσμίως ικανοποιούνται από τις αντλίες θερμότητας, καθώς η καύση ορυκτών καυσίμων αποδεικνύεται φθηνότερη. Σύμφωνα με μαρτυρίες ειδικών, το κόστος της χρήσης αντλιών θερμότητας σ’ένα σπίτι τριών δωματίων δύναται να ανέλθει στα 9.000 με 15.000 δολάρια, αν υπολογίσουμε το γεγονός ότι το κόστος για 1 τ.μ. αντιστοιχεί σε 20,75 δολάρια. Φυσικά, το συνολικό κόστος επιβαρύνει η διαδικασία της γεώτρησης που απαιτείται ώστε να εισχωρήσουν οι σωλήνες στο έδαφος. Προς μείωση του υπέρογκου για πολλά νοικοκυριά κόστους, τη λύση προσπαθούν να δώσουν πρωτοβουλίες εταιρειών όπως της Dandelion Energy. Πρωτοβουλίες σαν αυτές επιχειρούν την συνδυαστική προσφορά των υπηρεσιών της εγκτάστασης και της γεώτρησης.
Ολοκληρώνοντας, αξίζει να τονιστεί η αναγκαιότητα της ενημέρωσης των πολιτών για τα μεγέθη της ανθρώπινης δραστηριότητας, που προκαλούν και συνεχίζουν να τροφοδοτούν το δυσμενές φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ταυτόχρονα, αξίζει να προβληθούν λύσεις σαν αυτή και να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα πλεονεκτήματα της χρήσης αντλιών θερμότητας. Συνδυαστικές αλλά και πάντα απαραίτητες, κρίνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και στρατηγικές, με στόχο την ανοδική πορεία στην παγκόσμια αγορά, επενδύοντας πάντα στην γνώση και στην τεχνολογία.
Πηγές:
https://www.consilium.europa.eu/el/policies/climate-change/paris-agreement/
https://spectrum.ieee.org/energywise/energy/environment/heat-pumps-could-shrink-the-carbon-footprint-of-buildings
https://www.popsci.com/story/environment/heat-pumps-emissions-climate-change/