Τι σχέση μπορεί να έχουν τα περιβαλλοντικά σκάνδαλα με τις οριζόντιες ρίγες;
Μόλις λίγες μέρες πέρασαν από τον σάλο που προκλήθηκε μετά το ρατσιστικό ξέσπασμα του γνωστού χορογράφου Τάσου Ξιαρχό για οριζόντιες και κάθετες ρίγες. Γεγονός που καταδικάστηκε από την πλειονότητα αν όχι ολότητα του κόσμου και αυτό αναμφίβολα είναι κάτι πολύ θετικό για την κοινωνία. Αυτό που δεν σχολιάστηκε όμως, ήταν πως πήραν θέση και εταιρίες κολοσσοί, καταδικάζοντας την εν λόγω συμπεριφορά ακόμη και διακόπτοντας τις συνεργασίες τους με τον γνωστό χορογράφο.
Πόσο υποκριτικό φαίνεται εταιρίες που το όνομά τους είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την παιδική εργασία και τον κατακερματισμό του φυσικού περιβάλλοντος να παίρνουν μια τέτοια θέση;
Με αφορμή λοιπόν αυτές τις τοποθετήσεις ας δούμε πόσο ηθικές είναι και οι ίδιες αυτές εταιρείες.
Nestle, από την καταστροφή του περιβάλλοντος στη παιδική εργασία
Έπειτα από τα ρατσιστικά σχόλια του γνωστού χορογράφου, η Nestle ανακοίνωσε μέσω twitter πως διακόπτει τη συνεργασία τους καθώς “Οι αξίες της μάρκας NESCAFÉ® στηρίζονται στο σεβασμό και στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας του κάθε ανθρώπου” όπως ανέφερε. Ας δούμε λοιπόν τις αξίες της εταιρίας σε συνάρτηση τόσο με τον άνθρωπο όσο και με το περιβάλλον. Η Greenpeace και το παγκόσμιο κίνημα ενάντια στη σπατάλη πλαστικού, Break Free From Plastic, πραγματοποίησαν τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο 239 καθαρισμούς και αυτοψίες της πλαστικής ρύπανσης σε 42 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η καταγραφή της ταυτότητας των 187.000 συνολικά πλαστικών απορριμμάτων τοποθέτησε τη Nestlé ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους ρυπαντές.
Όσον αφορά το κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παιδικής εργασίας, το ντοκιμαντέρ «The Dark Side of Chocolate» αποκάλυψε πως για λογαριασμό της Nestle, γνωστή για τα Kit-Kat και το Nesquik, εργάζονταν καταναγκαστικά σε συνθήκες απόλυτης σκλαβιάς, παιδιά 12-15 ετών στην Ακτή Ελεφαντοστού, μαζεύοντας κόκκους κακάο. Αν και η εταιρία αρχικά δεσμεύτηκε πως δεν θα επαναληφθούν τέτοιου είδους πρακτικές, ρεπορτάζ του Guardian το 2015 επισήμαινε πως η παιδική σκλαβιά στη χώρα της Αφρικής, δεν έχει σταματήσει. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι αποκαλύψεις της Washington Post για την παιδική εργασία στην περιοχή για λογαριασμό της Nestle το 2019. Με τη σειρά του, το Fair Labor Association, με σχετικές εκθέσεις του, κατηγορούσε την εταιρία πως «εν γνώσει της, προβαίνει σε πάρα πολλές και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το σκάνδαλο με το βρεφικό γάλα
Κατά τη δεκαετία του ’70 λοιπόν, η Nestlé, όταν ακόμη δεν είχε υπό την κατοχή της 447 εργοστάσια σε 194 διαφορετικές χώρες της Γης, είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο χιλιάδων ή και περισσότερων βρεφών. Συγκεκριμένα, η εταιρία προχώρησε σε εκτεταμένη διαφήμιση του βρεφικού γάλατός της σε σκόνη, σε φτωχές χώρες, και ιδιαίτερα σε αυτές της Αφρικής. Προσπάθησε να πείσει πως το εν λόγω γάλα σε σκόνη είναι εφάμιλλο του μητρικού, όπως και τα κατάφερε. Παρ’ όλα αυτά όμως, η εταιρία παρέβλεψε το γεγονός ότι σε αρκετές από αυτές τις χώρες, οι οικογένειες δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό και ταυτόχρονα ήταν απαραίτητο να βράσουν το νερό για να φτιάξουν το γάλα. Εξαιτίας όμως του χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου σε αρκετές περιοχές της Αφρικής, καθώς και της έλλειψης των απαραίτητων εγκαταστάσεων ακόμη και για το βράσιμο του νερού, το γάλα δινόταν στα παιδιά αναμειγμένο με μολυσμένο νερό με αποτέλεσμα πάρα πολλά παιδιά να βρεθούν σε τεράστιο κίνδυνο.
Η αλήθεια πίσω από τα IKEA
Η γνωστή εταιρία μαζικής παραγωγής φθηνών επίπλων, τα έπιπλα της οποίας μπορεί να αποκτήσει οποιασδήποτε ανεξαρτήτου εισοδήματος, είναι γνωστή σε όλους για τις πολύ χαμηλές τιμές της. Πως όμως καταφέρνει η εν λόγω εταιρία αφενός να έχει κατακλύσει τη σύγχρονη αγορά με φθηνά έπιπλα και αφετέρου να εξακολουθεί να είναι κερδοφόρα; Αρχικά μια πολύ κοινή πρακτική που ακολουθεί είναι η “νόμιμη φοροδιαφυγή”. Συγκεκριμένα κατάφερε να γλυτώσει 1 δις εκατομμύρια σε φόρους από το 2009 έως το 2014. Αυτό το κατάφερε ουσιαστικά μεταφέροντας χρήματα από χώρες με υψηλή φορολογία σε χώρες που είναι παράδεισοι φοροδιαφυγής και όπου έχει θυγατρικές. Είναι κοινά αντιληπτό, πως το αποτέλεσμα αυτών των πρακτικών επωμίζονται οι μικρές εταιρίες και οι απλοί πολίτες ακόμα, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την άνιση κατανομή του πλούτου.
Ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος
Όσον αφορά τον αντίκτυπο της εν λόγω εταιρίας στο περιβάλλον αξίζει να αναφέρουμε πως καταναλώνει το 1% της παγκόσμιας προμήθειας ξύλου κάθε χρόνο. Ή για να το δούμε και διαφορετικά, κόβεται ένα δέντρο κάθε δευτερόλεπτο. Το ξύλο που προμηθεύεται είναι από την Ουκρανία, την Ρουμανία, την Κίνα και την Ρωσία. Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός πως η συγκεκριμένη εταιρία επιλέγει χώρες με εξαιρετικά διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα ως προμηθευτές. Παράλληλα έχουν δει το φως της δημοσιότητας αρκετά σκάνδαλα το 2017 και 2018 που αφορούν παράνομες υλοτομικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και τη Ρουμανία από εταιρίες που προμηθεύουν την εν λόγω εταιρία.
Είναι λοιπόν το λιγότερο υποκριτικό κολοσσοί εταιριών που το όνομά τους είναι άμεσα συνδεδεμένο αφενός με την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφετέρου με τον κατακερματισμό του περιβάλλοντος να τοποθετούνται πάνω σε τέτοια ζητήματα. Αποτελεί άλλωστε κοινή στρατηγική μάρκετινγκ των πολυεθνικών να καταπιάνονται με τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα, με στόχο να δείξουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο και να γίνουν περισσότερο αγαπητές στοn μέσο καταναλωτή. Ας μην πέφτουμε όμως θύματα των φτηνών πρακτικών τους και ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στο πού επενδύουμε τα χρήματα μας ως καταναλωτές.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:
-
Η πλαστική ρύπανση έχει ταυτότητα. ανακτήθηκε από www.greenpeace.org, τελευταία επίσκεψη 3/11/2021
-
Nestle από τα ανθυγιεινά προϊόντα, στα σκάνδαλα και την παιδική σκλαβιά, ανακτήθηκε από www.iskra.gr, τελευταία επίσκεψη 3/11/2021