Υπάρχει άραγε σύνδεση;
Άσχετα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του καθενός, πολύ συχνά συνδέουμε τη νηστεία με την καλή τροφή και την υγεία μας. Πόσο συχνά όμως τη συνδέουμε με το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές; Και όμως, οι “κανόνες” περιορισμού της κατανάλωσης κρέατος και λοιπών ζωικών προϊόντων που επιβάλλει μία νηστεία (όλες οι θρησκείες προβλέπουν κάποιας μορφής νηστεία) είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία να επανεξετάσουμε τις διατροφικές μας επιλογές με τις συνέπειες που αυτές έχουν σε μερικά από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.
Μίνι ιστορική αναδρομή..
Από την αρχαιότητα η νηστεία είναι κύριο μέλημα των θρησκευτικών, πολιτισμικών και διατροφικών παραδόσεων του ανθρώπου. Αποτελεί ενδυνάμωση ορισμένων θρησκευτικών και ηθικών αξιών όπως εγκράτεια, υπομονή, εξάσκηση της θέλησης και αποχή από πειρασμούς και καταχρήσεις. Βασική αρχή της νηστείας είναι η αποτοξίνωση από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης (γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρι, αυγό) και η προτίμηση τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά, όσπρια, λαδερά φαγητά και φυτικό λίπος.
Συμβάλλει η διατροφική αποτοξίνωση (νηστεία) στην σωματική μας υγεία, όσο συμβάλλει και η ηθική αποτοξίνωση στην ψυχική μας ανάταση;
Η επιλογή μας να νηστεύουμε για μερικές εβδομάδες από το κρέας και τα γαλακτοκομικά μας επιτρέπει, μεταξύ άλλων να συμβάλλουμε πάντως σίγουρα και ουσιαστικά στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προκαλεί η βιομηχανική κτηνοτροφία. Για να καλυφθεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση σε κρέας εκτρέφονται ζώα (συχνότατα σε άθλιες συνθήκες, καταπατώντας κάθε δικαίωμά τους) με τρόπο που κατασπαταλά φυσικούς πόρους, ρυπαίνει το νερό και το έδαφος και επιδεινώνει τις κλιματικές αλλαγές.
Μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος ωφελούμε τόσο το περιβάλλον (λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κ.ο.κ) όσο και τη δική μας υγεία, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας (αλλαντικά) στα καρκινογόνα τρόφιμα και το κόκκινο κρέας στα «μάλλον καρκινογόνα» (όπως το glyphosate του Roundup).
Η νηστεία της Σαρακοστής λοιπόν, μπορεί να μετατραπεί σε μία απρόσμενα καλή ευκαιρία να συνδέσουμε την τροφή μας με την υγεία μας και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, από το οποίο κιόλας προέρχεται και να δημιουργήσουμε μία ευρύτερη και πιο φιλική περιβαλλοντικά αντίληψη για την τροφή.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη απέχουν από την κατανάλωση κρέατος για διαφορετικούς λόγους: ηθικούς, περιβαλλοντικούς, θρησκευτικούς, οικονομικούς κτλ. Σεβόμαστε κάθε έναν από τους λόγους αυτούς. Στεκόμενοι δε στους θρησκευτικούς, ας θυμηθούμε ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και καλό θα ήταν να σταθούμε και στην υποχρέωση που το συνοδεύει: αυτή του σεβασμού για τις επιλογές που κάνει κάποιος, όμοιες ή όχι με τις δικές μας.
Τι να προσέξουμε:
Προσοχή χρειάζεται να δίνεται στα άτομα που έχουν κάποιο διεγνωσμένο πρόβλημα υγείας, κυρίως στα άτομα με αναιμία, με προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, με οστεοπόρωση, με αυξημένη χοληστερίνη ή ουρικό οξύ, οι οποίοι χρειάζεται να συμβουλεύονται τον γιατρό και τον διαιτολόγο τους. Μην ξεχνάτε ότι, δεν συνιστάται αυστηρή νηστεία στα παιδιά, διότι βρίσκονται στην ανάπτυξη και είναι απαραίτητα για τη διατροφή τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας.
Καλή Σαρακοστή!
Πηγές:
https://www.iatronet.gr/diatrofi/swsti-diatrofi/article/14290/nistepste-kanei-kalo.html
https://storage.googleapis.com/planet4-greece-stateless/2018/02/pr240_E.pdf