Στη σύγχρονη εποχή, το κυριότερο μέλημα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών φορέων είναι η μεταλαμπάδευση γνώσεων και αξιών οι οποίες δίνουν στον άνθρωπο τα «εφόδια» που χρειάζεται για να αναπτυχθεί και να στεριώσει σε μια κοινωνία με άλλους ανθρώπους. Η απόκτηση γνώσεων και πληροφοριών, χάρη στην ανεξέλεγκτη δράση της τεχνολογίας, δεν περιορίζεται πλέον στη κλασσική μέθοδο διδασκαλίας. Αντιθέτως, πληροφορίες σχετικές με οτιδήποτε απασχολεί κάποιον ρέουν άφθονες στο διαδίκτυο, σε ανοικτές βιβλιοθήκες, σε διαλέξεις ειδικών κλπ. Η γνώση έπαψε να μεταδίδεται μονόδρομα, από τον διδάκτορα στον μαθητή του. Ωστόσο, η ανάγκη του ανθρώπου για γνώση δεν περιορίζεται μονάχα στην απόκτησή της. Η ανάγκη του ανθρώπου για γνώση και πνευματική διεύρυνση ισοδυναμεί με την αληθινή γνώση. Και δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε πως συχνά, σε πολλά σημεία της ιστορίας, τα γεγονότα έχουν μεταφερθεί στο μυαλό μας αρκετά διαστρεβλωμένα. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές περιπτώσεις ιστορικών γεγονότων όπου υπάρχουν μικρές (ή μεγάλες) παρανοήσεις.
1. Ο Ιησούς γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου
Η πιο όμορφη και γιορτινή μέρα για τον σύγχρονο μέσο άνθρωπο. Παίρνει άδεια από την δουλειά του, πηγαίνει για ψώνια και δειπνεί με την οικογένειά του σε ένα μεγάλο γιορτινό τραπέζι με ποικίλες λιχουδιές, ποτά και φαγητά. Η 25η Δεκέμβρη γιορτάζεται κάθε χρόνο ως η μέρα γέννησης του θείου βρέφους. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα επίσημο έγγραφο ή ακόμα και χωρίο της Βίβλου που να αναφέρει αυτή την πληροφορία επακριβώς. Η γιορτή των Χριστουγέννων άρχισε να υφίσταται από την στιγμή που ο Κωνσταντίνος ο Μέγας μετέφερε την αυτοκρατορία στο Βυζάντιο. Επειδή στη Ρώμη γιορταζόταν ήδη το χειμερινό ηλιοστάσιο κατά τις 17-25 Δεκεμβρίου, η χριστιανική εκκλησία δέχτηκε εκείνη την ημερομηνία ως παράλληλη γιορτή για να εορτάζεται η γέννηση του Ιησού. Η πραγματική γέννηση του Χριστού, σύμφωνα με τη Βίβλο και τους ιστορικούς, φαίνεται να είναι γύρω στην άνοιξη ή κάποιον μήνα του φθινοπώρου.
2. Κολοσσός της Ρόδου
Ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα αξιοθαύμαστο τεχνολογικό επίτευγμα της εποχής. Μετρούσε ύψος 34 μέτρων με βάση 15 μέτρα και αναπαριστούσε τον θεό Ήλιο. Ήταν φτιαγμένος από μπρούντζο που είχε συγκεντρωθεί από τις πανοπλίες του ηττημένου μακεδονικού στρατού. Σε αναπαραστάσεις και πορτρέτα ο Κολοσσός φαίνεται να έχει την εξής θέση: στέκεται με τα δύο του πόδια ανοιχτά, το καθένα από αυτά να πατούν εκατέρωθεν της πύλης του λιμανιού της Ρόδου. Παρ΄όλα αυτά, οι ιστορικοί διαφωνούν με αυτή την καλλιτεχνική άποψη. Σύμφωνα με τους τελευταίους, ο Κολοσσός υψωνόταν στο σημείο που υπάρχει το Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, αντικριστά του λιμανιού. Το εμβληματικό αυτό ορόσημο της εποχής του δεν άντεξε για πολύ. Κατέρρευσε κατά τον σεισμό του 226 π. Χ. Υπήρξαν προσπάθειες ανακατασκευής που, για διάφορους λόγους, δεν απέδωσαν ποτέ.
3. Ο Μαγγελάνος και ο κύκλος της γης
Ο Φερδινάρδος Μαγγελάνος ήταν Πορτογάλος θαλασσοπόρος και εξερευνητής. Έγινε γνωστός ως ο πρώτος άνθρωπος που έκανε τον διάσημο περίπλου της γης. Το έτος 1519 ξεκινά με μια ισπανική αποστολή 240 ανδρών και το πλοίο «Σαντίσιμα Τρινιδάδ» για τη μεγαλύτερη εξερεύνηση του πλανήτη. Τα πλοία της αποστολής κινήθηκαν δυτικά, σαλπάροντας νότια της Λατινικής Αμερικής σε διάστημα περίπου ενός έτους. Φυσικά δεν έλειψαν από το ταξίδι, οι διχόνοιες, οι δυσκολίες και οι ριψοκίνδυνες στιγμές. Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως αυτή η θαλάσσια εξερεύνηση ολοκληρώθηκε αισίως από τον Μαγγελάνο. Αυτό είναι αλήθεια, εν μέρει. Η αποστολή έφτασε αισίως στο λιμάνι Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα, από όπου και ξεκίνησε, χωρίς τον ίδιο τον Μαγγελάνο. Όταν η νηοπομπή πέρασε τον Ειρηνικό Ωκεανό και προσέγγισε τις Φιλιππίνες νήσους, οι φυλές των ιθαγενών έκαναν επιδρομή στα πλοία. Εκεί ο Μαγγελάνος δολοφονήθηκε προσπαθώντας να τους συμφιλιώσει. Μετά το θάνατό του, την διοίκηση αναλαμβάνει ο Ισπανός Χουάν Σεμπάστιαν Ελκάνο, ο οποίος τερματίζει την αποστολή το 1522 με μόλις 18 άνδρες!
4. Ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική
Είναι από τις συχνότερες παρανοήσεις της ιστορίας που (ευτυχώς) έχουμε μάθει και από την σωστή και την λάθος πλευρά. Οι περισσότεροι καθηγητές στο μάθημα ιστορίας αναφέρουν πως ο Χριστόφορος Κολόμβος πάτησε μεν το πόδι του στα παρθένα εδάφη της Αμερικής αλλά δεν ξεχνούν να κάνουν την υποσημείωση πως δεν ήταν αυτός που την ανακάλυψε πρώτος. Νέες ανακαλύψεις και «ντοκουμέντα» έχουν έρθει στο φως σχετικά με το ποιος ήταν ο πρώτος γενναίος θαλασσοπόρος που ανακάλυψε αυτή την παρθένα ήπειρο. Πέντε αιώνες πριν τον Κολόμβο, μια ομάδα από γενναίους άνδρες της φυλής των Βίκινγκς φτάνει στην περιοχή του σημερινού Καναδά. Αρχηγός της αποστολής είναι ο Leif Erikson. Απομεινάρια της αποικίας τους ανακαλύφθηκαν στην περιοχή που σήμερα ονομάζεται Newfoundland. Η επαφή τους με τους ιθαγενείς δεν ήταν και η πιο φιλική. Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πιθανόν οι Βίκινγκς δεν εγκαταστάθηκαν στη νέα ήπειρο επ’ αορίστου.
Αυτή είναι η επικρατέστερη θεωρία ανακάλυψης της Αμερικής πριν τον Κολόμβο. Ωστόσο, στη σφαίρα του θρύλου έχουν περάσει και άλλες ιστορίες (και παρανοήσεις) όπως ότι ανακαλύφθηκε από Ιρλανδούς μοναχούς και πως έφτασαν σε αυτήν ακόμα και οι Κινέζοι κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Μινγκ.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν γι’ αυτό το άρθρο:
25 Popular History Myths Debunked, ανακτήθηκε από thebestschools.org (τελευταία πρόσβαση στις 24/12/2021)
Who Discovered America?, ανακτήθηκε από livescience.com (τελευταία πρόσβαση στις 24/12/2021)
Κολοσσός της Ρόδου – Ένα Από Τα 7 Θαύματα Του Αρχαίου Κόσμου, ανακτήθηκε από gretour.com (τελευταία πρόσβαση στις 24/12/2021)