Πώς ταξίδευαν οι Βίκινγκς χωρίς όργανα πλοήγησης;

Βίκινγκς

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Σκανδιναβοί ναυτικοί και ειδικά οι Βίκινγκς , που είχαν στηρίξει την κυριαρχία τους στις θαλάσσιες μετακινήσεις, ήταν η αδυναμία τους να χρησιμοποιήσουν τα άστρα για να προσανατολιστούν. Σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο, οι ναυτικοί προσανατολίζονταν με αυτόν τον τρόπο, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό στη Σκανδιναβία, όπου κατά τη διάρκεια του αρκτικού καλοκαιριού τα άστρα δεν φαίνονταν στον ουρανό ενώ ακόμη και ο Ήλιος ήταν κρυμμένος πίσω από πυκνά σύννεφα.

Για δεκαετίες οι ιστορικοί αναζητούσαν απάντηση στο ερώτημα πώς εξελίχθηκαν οι Βίκινγκς σε δεινούς θαλασσοπόρους (πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους).

Την απάντηση έδινε ένας αρχαίος σκανδιναβικός μύθος που ανέφερε ότι ο θρυλικός Σκανδιναβός ναυτικός Σίγκουρντ, χρησιμοποιούσε στα ταξίδια του έναν  κρύσταλλο (μαγικό), την ηλιόπετρα, η οποία έδειχνε τη θέση του Ήλιου όταν ο ουρανός ήταν σκεπασμένος με σύννεφα. Έτσι λέγεται πως οι Βίκινγκς μπορούσαν να προσανατολιστούν.

Advertisements
Ad 14

Μία νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τον μύθο, αποδεικνύοντας πως η “ηλιόπετρα” είναι υπαρκτή. Τον Φεβρουάριο του 2010, δύο επιστήµονες από τα Πανεπιστήµια Eotvos της Βουδαπέστης και Lund της Σουηδίας, ανακοίνωσαν πως η “μαγική” ηλιόπετρα υπάρχει και είναι ένα είδος διάφανου ασβεστίτη που µπορούσε να µαγνητίζει το ηλιακό φως, ακόµη και µέσα στην οµίχλη, µε αποτέλεσµα να “προδίδει” τη θέση του ήλιου στους ταξιδευτές ώστε να µην παρεκκλίνουν από την πορεία τους.  Τώρα, μία ακόμη διεθνής έρευνα, έρχεται να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της “ηλιόπετρας”, υποστηρίζοντας πως είναι ο καλσίτης- ένας κρύσταλλος που είναι πολωμένος και μπορεί να φαίνεται σκοτεινός ή φωτεινός ανάλογα με τον προσανατολισμό του σε σχέση με τη θέση του Ήλιου.

Διαβάστε επίσης  Η μαρξιστική έννοια της εργατικής αλλοτρίωσης.

 

Βίκινγκς
Πλοίο Βίκινγκς στο Εθνικό Μουσείο της Βασίλισσας Μαργκρέτε στην Κοπεγχάγη

 

Βίκινγκς
Χάρτης ταξιδιών Βίκινγκς κατά τον 8ο-11ο αιώνα μ.Χ.

 

πηγές: Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας. geo-s(Σιδηρόπουλος Γεώργιος)

Διαβάστε περισσότερα για τους Βίκινγκς :

Ragnar Lothbrok: Ο θρύλος ενός ατρόμητου Βίκινγκ πολέμαρχου
«Άιβαρ ο Ασπόνδυλος», ο αδίστακτος ηγέτης των Βίκινγκς

 

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κινητά της αρχαιότητας: Τρόποι επικοινωνίας

Σήμερα υπάρχει ένα ευρύτατο φάσμα συσκευών επικοινωνίας, ώστε να μειωθούν

Η κατασκοπεία στα χρόνια του πολέμου

Η κατασκοπεία, η πρακτική της απόκτησης μυστικών πληροφοριών, διαδραματίζει