Η γραφή λειτουργεί ως μία μορφή ίασης που επιδρά και στο σώμα και στην ψυχή του ανθρώπου μιας κι αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Γράφοντας κάποιος, χωρίς λογοκρισία, αφήνει πάνω στο χαρτί τα σημάδια του:θέλω, μνήμες, απωθημένα όσα εν τέλει έχουν στοιχειώσει, πονέσει κι αγγίξει σε βάθος την ψυχή του. Μέσα από την δημιουργική ιδιότητά του γίνεται παρατηρητής και κοινωνός του κόσμου γύρω του και του ίδιου του εαυτού. Αυτό έχει μία λυτρωτική επίδραση πάνω του αλλά και στους άλλους γύρω του που γίνονται κοινωνοί στην δημιουργία του. Όλη αυτή η εξωτερίκευση βαθύτερων συναισθημάτων που άλλοτε προκαλούν πόνο κι άλλοτε χαρά συμβάλλει στην κατανόηση της γραφής ως ένα μέσον ίασης. Η γραφή μέσα από την ελεύθερη έκφραση, την κριτική, την αναγνώριση και την αποδοχή του εαυτού μας καταλήγει να είναι ένα μέσο ίασης, που πρώτα απ’ όλα απελευθερώνει την ψυχή κι έπειτα την θεραπεύει. Μπορεί να λειτουργήσει και προληπτικά για ψυχικές ασθένειες αλλά και κατασταλτικά σε συνδυασμό, ίσως, με άλλες ιατρικές μεθόδους. ”Ειδικότερα σε θέματα κατάθλιψης, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες σε άτομα που έτειναν σε αυτά τα συναισθήματα, ανάμεσα σε αυτούς που έγραφαν για τους ουσιαστικούς προβληματισμούς τους και τις αληθινές «γρατζουνιές» της ψυχής τους, και σε αυτούς που τα αντιμετώπιζαν όλα πιο επιφανειακά.Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πιο ειλικρινής ομάδα αν θες, εμφάνισε καλύτερη διάθεση σε διάστημα έξι μηνών, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.” (Πηγή: Μάρω Καρούση, belikeyou.gr).
Όταν η ψυχή νοσεί το σώμα φωνάζει, χτυπάει το καμπανάκι πως κάτι δεν πάει καλά, δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται όταν έχει ήδη σωματοποιηθεί η ψυχική νόσος και τα σημάδια της είναι παραπάνω από ορατά. Τότε, πολλοί τρέχουν στους ιατρούς και κάνουν εξετάσεις, όταν θα μπορούσαν να το έχουν προλάβει, αν μόνο μπορούσαν να δουν μέσα τους, να εμβαθύνουν την σκέψη τους. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες από τις θετικές επιδράσεις της γραφής στην υγεία μας, όπως αυτές καταδείχθηκαν από τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών, είναι οι ακόλουθες:
-
Βελτιώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
-
Μειώνονται αισθητά οι επισκέψεις σε γιατρούς, οι μέρες παραμονής σε νοσοκομεία και οι αναρρωτικές άδειες.
Advertising
-
Βελτιώνεται η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και η αντιμετώπιση νοσημάτων του αναπνευστικού, όπως το άσθμα.
-
Βελτιώνεται η καθημερινότητα των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα.
-
Μειώνεται τόσο η συστολική όσο και η διαστολική πίεση του αίματος.
-
Μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική, αλλά και ψυχική υγεία, εξαιτίας τραυματικών εμπειριών.
Advertising
-
Μειώνονται το άγχος και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και βελτιώνεται η συναισθηματική διάθεση.
- Βελτιώνονται οι ακαδημαϊκές επιδόσεις και ενισχύεται η λειτουργική μνήμη (Working memory).
Κάποιος που γράφει μπορεί να βοηθήσει είτε αυτούς για τους οποίους γράφει, δηλ. το γενικό σύνολο, τους αναγνώστες του ή κάποιον που άνοιξε τυχαία στο διαδίκτυο ένα άρθρο του και το διάβασε, αυτόν που ακούει στο ράδιο τα τραγούδια του, αυτόν που διαβάζει την ποίησή του αλλά μπορεί να βοηθήσει και τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί να χρησιμοποιήσει την γραφή για να εξωτερικεύσει τον ψυχικό του πόνο, να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του, να εκφράσει τις διαδρομές της ψυχής του. Όποιος και να είναι ο λόγος που κάποιος χρησιμοποιεί την γραφή, μόνο ευεργετικές επιδράσεις μπορεί να έχει, όπως επίσης κι όποια μορφή γραφής κι αν χρησιμοποιεί: ποίηση, λογοτεχνία, αρθρογραφία,στιχουργία. Η γραφή προσφέρει μια εμβάθυνση στα άδυτα της ψυχής μας, καλλιέργεια του νου κι όξυνση της κριτικής σκέψης. Επιπλέον, η γραφή ως μορφή ίασης μπορεί να χαρακτηριστεί κι από μία άλλη πλευρά, ως μία μορφή ίασης του αναλφαβητισμού, της ανάπτυξης κι εμπλουτισμού του λεξιλογίου, ως μία μορφή αναβάθμισης του πνευματικού επιπέδου.
Επιπλέον η γραφή εκτός από μία μορφή ίασης είναι και μία μορφή επικοινωνίας που αυτό από μόνο του έχει ευεργετικές επιδράσεις. Ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον, έχει ανάγκη δηλαδή την επαφή και την αλληλεπίδραση με άλλα κοινωνικά όντα, με άλλους ανθρώπους, να εξωτερικεύει και να μοιράζεται τα καλά και τα άσχημα που του συμβαίνουν, να εμβαθύνει και να ακούει και την γνώμη των άλλων. Όταν ένα πρόβλημα το μοιράζεσαι κατευθείαν, λένε οι επιστήμονες ψυχικής υγείας, τα επίπεδα του στρες μειώνονται στον οργανισμό. Έτσι μέσα από αυτή την μορφή κοινωνικοποίησης και πάλι η γραφή συμβάλλει ως μία μορφή ίασης.
Ο κόσμος της γραφής ζει και πεθαίνει κάθε μέρα. Ζει όταν αρχίζει η πένα να τρέχει πάνω στο χαρτί και πεθαίνει με τον επίλογο. Είναι ένας μαγικός κόσμος που σου ανοίγεται εκείνη την στιγμή και κάποια στιγμή γνωρίζεις πως θα κάνει τον κύκλο του και θα κλείσει, αλλά τα σημάδια του τα έχει αφήσει. Μετά από την γραφή ή την ανάγνωση, ανάλογα από την πλευρά που επίπτεις, θ’ αφήσει και κάποια αίσθηση, μία σκέψη που θα πυροδοτήσει αμέσως μία άλλη κι αυτή με την σειρά της μία άλλη… Όπως όλες οι μορφές καλλιτεχνικής έκφανσης, έτσι κι αυτή της γραφής, λειτουργούν θεραπευτικά στον άνθρωπο ως ένα μέσον αποθεραπείας, ίασης κι άμβλυνσης ψυχικών και σωματικών νοσημάτων.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
Μάρω Καρούση, Art Therapy: Πώς η μουσική και η ποίηση βελτιώνουν την υγεία και την ψυχολογία μας. Ανακτήθηκε από belikeyou.gr
Dr Αννα Αντωνοπούλου – meta-psychology.gr, Η θεραπευτική δύναμη της γραφής. Ανακτήθηκε από meta-psychology.gr