Απαραίτητο, αναντικατάστατο μα παρολαυτά ακριβότερο το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Γάλα: η πρώτη και βασικότερη τροφή των βρεφών
Το γάλα είναι η πρώτη και η μοναδική τροφή τροφή ενός βρέφους τους πρώτους μήνες της ζωής του. Ακόμη όμως κι όταν η διατροφή του διευρύνεται, εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική τροφή από 5 έως 8 μηνών, ενώ δεν πρέπει να λείπει από την καθημερινή διατροφή του βρέφους ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της ζωής του.
Το βρεφικό γάλα περιέχει τρία βασικά θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες, ενώ δε λείπουν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία. Παρά τα οφέλη του μητρικού θηλασμού, πολλές γυναίκες δε θηλάζουν τα παιδιά τους. Κι έτσι, θα πρέπει να στραφούν στο ακριβότερο βρεφικό γάλα σε σκόνη.
Το δεύτερο γάλα των βρεφών -ή το πρώτο σε περίπτωση αδυναμίας θηλασμού- είναι το γάλα σε σκόνη. Βασίζεται στο αγελαδινό, αλλά είναι έτσι τροποποιημένο ώστε να θυμίζει όσο περισσότερο γίνεται το μητρικό. Το γάλα συστήνεται από τον παιδίατρο, έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του βρέφους.
Ακριβότερο το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα
Το τμήμα Χαρτογράφησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποίησε συγκριτική μελέτη των τιμών του βρεφικού γάλακτος μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Μελετήθηκαν τα προϊόντα γνωστών εταιρειών του τομέα, τα οποία ο καταναλωτής βρίσκει στα ράφια των σούπερμαρκετ, ενώ λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος, στη σύγκριση εισήχθη κι ένα προϊόν διαθέσιμο σε φαρμακείο online. Οι ετικέτες των εταιρειών παρουσιάζουν διαφορές από χώρα σε χώρα, ωστόσο η έρευνα φρόντισε να μελετήσει τις διαφορές τιμών σε ισοδύναμα προϊόντα. Η σύγκριση αφορά την τιμή των 100 gr του προϊόντος. Τα αποτελέσματα της σύγκρισης είναι αποκαλυπτικά. Όχι μόνο η χώρα μας είναι ακριβότερη σε ένα τόσο βασικό προϊόν, μα η διαφορά σκαρφαλώνει στο 213% αν συγκριθεί με τη Σουηδία.
Η συσκευασία του γάλακτος στην Ελλάδα πωλείται από 2,53 έως 3,55 ευρώ τα 100 gr, με τον Υπουργό Ανάπτυξης να ζητά έρευνα για πιθανή αισχροκέρδεια. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την καθιέρωση μηδενικού ΦΠΑ σε ένα τόσο βασικό προϊόν όπως το βρεφικό γάλα, πολιτική που εφαρμόστηκε τελευταίως στην Κύπρο. Ενδεικτικό της υψηλής τιμής είναι η τοποθέτηση αντικλεπτικών συσκευών στις συσκευασίες βρεφικού γάλακτος. Αντιμετωπίζεται δηλαδή ως προϊόν πολυτελείας, που προσελκύει επίδοξους κλέφτες.
Ακριβότερο βρεφικό γάλα: ας θήλαζαν
Το ποσοστό αποκλειστικού ή γενικώς μητρικού θηλασμού στην Ευρώπη είναι χαμηλό. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, με πρόσφατες έρευνες να δείχνουν πως μόλις το 50% των βρεφών θηλάζει. Το ακριβότερο βρεφικό γάλα στην Ευρώπη, λοιπόν, δε σχετίζεται με τη μειωμένη ζήτηση, ως προϊόν πολυτελείας, επιθυμητό μόνον από λίγους. Από την άλλη πλευρά, η αναγκαιότητα του προϊόντος αμφισβητείται, από την κινούσα το δάχτυλο επικριτικά κοινωνία. “Ας θηλάσουν”, λέγεται. Ωστόσο, η απόρριψη του θηλασμού δεν είναι πάντα επιλογή. Ναι, αρκετές φορές, είναι η γυναικεία ματαιοδοξία και η -εσφαλμένη- αντίληψη πως ο θηλασμός καταστρέφει το γυναικείο στήθος που ωθεί τις γυναίκες να αναζητήσουν γάλα σε σκόνη. Ωστόσο, συχνά η αποχή από τον θηλασμό οφείλεται σε πρακτικούς λόγους. Γυναίκες, δηλαδή, που πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους, πολλές φορές πριν καν συμπληρώσει μήνα το βρέφος, είναι πολύ δύσκολο να θηλάσουν -ακόμη κι αν χρησιμοποιούν αντλία στήθους και το αποθηκεύουν. Δε λείπουν επίσης, ανατομικές ιδιαιτερότητες ή λόγοι υγείας που δεν επιτρέπουν σε μια γυναίκα να θηλάσει.
Την ίδια στιγμή η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υπογεννητικότητας. Οι παραινέσεις κι οι καμπάνιες υπέρ των γεννήσεων σκοντάφτουν στα υψηλά ποσά που απαιτεί η ανατροφή ενός παιδιού. Κι ενώ άλλες χώρες, όπως η Ταϊβάν, δίνουν κίνητρα οικονομικά στα ζευγάρια προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, στην Ελλάδα οι υποψήφιοι γονείς πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Μια τσέπη που πρέπει να βαθαίνει καθώς το παιδί μεγαλώνει για να καλυφθούν τα έξοδα.
Ακόμη κι όταν το παιδί έρθει, ο θηλασμός είναι μια επιλογή προσωπική, που καθορίζεται από τις ιδιαίτερες συνθήκες της οικογένειας, τις ανάγκες του παιδιού και της μητέρας. Κι αν αυτός δεν είναι επιλογή, το βρεφικό γάλα θα πρέπει να είναι προσιτό. Κι όχι να χρειάζεται σύστημα αντικλεπτικό.
Πηγές:
Γούναρη, Ξ. (2024). Βρεφικό γάλα: Ακριβότερη η Ελλάδα στην ΕΕ. Οικονομικός Ταχυδρόμος. Ανακτήθηκε από: ot.gr (τελευταία πρόσβαση: 11/02/2024)
Δημοσθενόπουλος, Χ. (2004). Γάλα στην βρεφική και πρώτη παιδική ηλικία. iatronet. Ανακτήθηκε από: iatronet.gr (τελευταία πρόσβαση: 11/02/2024)
Ζησίμου, Σ. (2024). Πιο ακριβή και στο βρεφικό γάλα στην ΕΕ η Ελλάδα. Ναυτεμπορική. Ανακτήθηκε από: naftemporiki.gr (τελευταία πρόσβαση: 11/02/2024)
Έως και 213 % ακριβότερο το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα -Έρευνα για αισχροκέρδεια. Lifo. Ανακτήθηκε από: lifo.gr (τελευταία πρόσβαση: 11/02/2024)