Νησιά των Κυκλάδων: Ο μεγάλος κίνδυνος και η δράση Europa Nostra

Τα νησιά Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος υπό απειλή
Πηγή: travel.gr

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αδιαμφισβήτητα αποτελείται, από τα πιο όμορφα μέρη για επισκεφθεί κανείς καθώς φημίζεται για την ομορφιά των τοπίων της και της γαλήνη που αυτά προσφέρουν. Η γαλήνη μπορεί να επιτευχθεί είτε με την διαμονή σε μεγάλες πόλεις είτε όμως και παραθαλάσσια στα νησιά. Σύμφωνα όμως με τη Europa Nostra , η επίσκεψη στα νησιά δεν θα αποτελεί στο μέλλον μία αξιοσημείωτη εμπειρία καθώς ανήκουν στην ομάδα απειλούμενων πολιτισμικών κληρονομιών. Η έρευνα εστιάζει στα νησιά των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα στη Σίφνο, Σέριφο και Φολέγανδρο. Ωστόσο υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορεί να παρθούν προκειμένου να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Η κατάσταση στα νησιά των Κυκλάδων

Η τουριστική περίοδος είναι το κομβικότερο σημείο προσέλευσης τουριστών στην χώρα. Λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στις Κυκλάδες , εκτός από τα οικονομικά οφέλη παρουσιάζονται και κάποια μειονεκτήματα. Μέσα σε αυτά εντάσσονται η λειψυδρία, η αύξηση των αποβλήτων και το κυριότερο η επέκταση των χωραφιών για να γίνουν ξενοδοχεία. Χαρακτηριστικά μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών , οι οικοδομικές άδειες φτάνουν τις χιλιάδες. Έτσι, τα νησιά χάνουν την ομορφιά τους και υποβαθμίζονται με επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες που μόνο ευχάριστες δεν είναι στο μάτι ενός επισκέπτη που θέλει να απολαύσει το τοπίο. Σαφώς για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η ανάγκη των νησιών αυτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου. Επιπλέον, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο, εάν περιόριζε την κατασκευή κάποιων επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα των νυχτερινών μαγαζιών. Αυτά εκτός από το γεγονός ότι βρίσκονται κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα πετούν τα σκουπίδια τους μέσα σε αυτήν. Όσον αφορά τις οικοδομικές άδειες αυτές πρέπει να δίνονται υπό κάποιους όρους και όχι να μοιράζονται απλόχερα σε όλους.

Διαβάστε επίσης  Νεράιδες και ξωτικά στη λαϊκή παράδοση

Η Europa Nostra και η θέση που κατέχουν τα νησιά στην λίστα της

Η Europa Nostra, δημιούργησε μία λίστα με τα επτά μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς και μέρη της Ευρώπης που απειλούνται. Η παρότρυνση να συμπεριληφθούν τα νησιά αυτά στη λίστα ήταν αίτημα της ΕΛΛΕΤ προκειμένου, να διεγείρει το ενδιαφέρον των πολιτών και να ενεργοποιήσει με άμεσο τρόπο τις αρμόδιες αρχές ιδίως στις πολεοδομικές. Έτσι, τα νησιά των Κυκλάδων κατέχουν την θέση αυτή λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης της οποίας βιώνουν η αντιμετώπισης της οποίας δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση . Αξίζει να σημειωθεί και η υπόλοιπη λίστα για να γνωρίζουμε όλη τα μέρη που απειλούνται σήμερα . Αυτά είναι: ο Αρχαιολογικός χώρος Muret e Portës, Durrës, στην Αλβανία, Ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα στο Amberd, στην Αρμενία,Palais du Midi στις Βρυξέλλες, Εργατικές κατοικίες Roubaix-Tourcoing στη Γαλλία, Εκκλησία του San Pietro Gessate στο Μιλάνο, η Συναγωγή της Σιένα στην Ιταλία, το Παλάτι Sztynort στη Πολωνία η Οικία του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού στη Σερβία , η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Τουρκία,  Σιδηρά Πύλη της Αντιόχειας επίσης στη Τουρκία.

Πηγές: Τρία νησιά των Κυκλάδων στην ευρώ-λίστα κινδύνου (2024) Ανακτήθηκε από https://www.protagon.gr/themata/tria-nisia-twn-kykladwn-stin-evrw-lista-kindynou-44342875812 (τελευταία πρόσβαση 18/2/24)

Advertisements
Ad 14

Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος σε κίνδυνο λόγω υπερτουρισμού και άναρχης δόμησης ( 2024) Ανακτήθηκε από https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/10504884/sifnos-serifos-kai-folegandros-se-kindyno-logo-ypertourismou-kai-anarchis-domisis (τελευταία πρόσβαση στις 18/2/24)

Ονομάζομαι Λάμπρου Αθανασία και είμαι τρίτος της στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ.Λατρευω να αρθογραφω και σκοπός μου είναι μέσα από τα άρθρα μου να μεταδωσω αυτο το πάθος και σε άλλους.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ευεξία: Σύμμαχος της η παραλία!

Ευεξία: Σύμμαχος της η παραλία

Η ευεξία αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τόσο η
τρόμος

Ιδιοπαθής τρόμος: τί είναι και πώς θεραπεύεται

Ο Ιδιοπαθής τρόμος αποτελεί νευρολογική πάθηση, που προκαλεί ακούσιο και