
Από τότε που τα social media κατέκτησαν μία σημαντική θέση στο σύγχρονο τρόπο ζωής, άλλαξε η σημερινή αντίληψη για την ομορφιά. Νέα πρόσωπα, νέες συνήθειες, νέα χαρακτηριστικά σηματοδότησαν την νέα εποχή. Έτσι τα 90s είναι η εποχή που ανέδειξε τα super models και η δεκαετία του 2010, η περίοδος ακμής των αδερφών Kardashian και της βιομηχανίας ομορφιάς που «γέννησε» το reality. Μέχρι και σήμερα, η μόδα αυτή δεν έχει ξεθωριάσει, φέρνοντας στην επιφάνεια τις πλαστικές επεμβάσεις. Η σύγχρονη γυναίκα, από πολύ μικρή ηλικία, προσπαθώντας να ενσαρκώσει τα τρέχοντα πρότυπα ομορφιάς καταφεύγει στο «κρεβάτι του πόνου».
Οι δημοφιλείς αναλογίες, συχνά, απαιτούν την παρέμβαση πλαστικού χειρουργού για να γίνουν πραγματικότητα. Η πίεση του instagram είναι τεράστια. Οι νέοι άνθρωποι προσπαθούν να πιάσουν το άπιαστο τέλειο. Ο χειρουργός Anthony Youn κατάγεται από την Κορέα αλλά έχει μεγαλώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Youn, ενώ συχνά κάνει πολλές αισθητικές επεμβάσεις σε νεαρές γυναίκες, δηλώνει κατά και πριν την επέμβαση προσπαθεί να τους εξηγήσει την αναγκαιότητα καθώς και την επικινδυνότητα των επεμβάσεων. Στην Κορέα, η οποία είναι και η χώρα καταγωγής του, γίνονται οι περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις αισθητικού ενδιαφέροντος αναλογικά με το κατά κεφαλήν εισόδημα. Σε αυτό πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα διεθνή πρότυπα ομορφιάς που θέλουν την καυκάσια φυλή πιο ελκυστική.
Το πρόβλημα, όμως, της υπερβολής παύει να είναι αυστηρά ηθικοπλαστικό όταν στο τραπέζι πέφτουν και άλλα ζητήματα, όπως αυτό των ψυχολογικών προεκτάσεων της μόδας αυτής. Η φαινομενική ανηθικότητα θέλει τους ανθρώπους να ξοδεύουν αλόγιστα τα χρήματά τους για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους, ενώ οι χειρουργοί – επιστήμονες συναινούν σε αυτή την απατηλή διεκδίκηση της ανασφάλειας. Η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (Body Dysmorphic Disorder) «είναι μία ψυχιατρική διαταραχή στην οποία το άτομο δεν μπορεί να σταματήσει να σκέφτεται για μία ή περισσότερες αισθητές ατέλειες στην εμφάνισή τους – ένα ελάττωμα το οποίο είναι μικρό ή δεν είναι ορατό από τους άλλους». Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Plastic and Reconstructive Surgery περίπου το 33% όσων υποβλήθηκαν σε πλαστικές επεμβάσεις αισθητικού ενδιαφέροντος στη μύτη εμφάνισαν ΔΣΣ, ενώ μόλις το 2% αυτών που υποβλήθηκαν σε επέμβαση στη μύτη για λειτουργικούς λόγους εμφάνισαν το σύνδρομο.
Οι άνθρωποι, οι οποίοι εμφανίζουν ΔΣΣ, υποβάλλονται σε έναν φαύλο κύκλο αισθητικών επεμβάσεων προκειμένου να ανακουφίσουν το άγχος που νιώθουν στην ιδέα ενός ασήμαντου ψεγαδιού. Οι σκέψεις που κάνουν, μπορούν να κάνουν δύσκολη την καθημερινότητά τους ενώ ταυτόχρονα περνούν πολύ χρόνο μπροστά από τον καθρέφτη.
Όλα αυτά ακούγονται σαν μια προσπάθεια να δαιμονοποιήσουμε τις πλαστικές επεμβάσεις για αισθητικούς λόγους. Πράγματι, πολλές είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις χωρίς προβλήματα. Είδαν τη ζωή και την αυτοπεποίθησή τους να γεννιέται. Το δυσκολότερο πράγμα που μπορεί να πετύχει κάποιος είναι η ισορροπία. Η αποχαλίνωση της επίπλαστης τελειότητας καμιά φορά ξεπερνάει το άτομο και η επιστήμη ξεφεύγει από τον αρχικό της στόχο – την υπηρεσία της στον άνθρωπο. Έτσι, όλα έρχονται υπό την κατοχή των παντοδύναμων μέσων.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο:
“When Wanting Beauty Becomes An Unhealthy Obsession “. Ανακτήθηκε από: https://www.npr.org/2011/08/22/139850484/when-wanting-beauty-becomes-an-unhealthy-obsession?t=1587891874929&fbclid=IwAR0OmFFB7Ak-2xL8KUKz2AEMzwm8whZIkTcHxNsY6Z4j9OP0dyaIuABGozc
“Body dysmorphic disorder “. Ανακτήθηκε από: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/body-dysmorphic-disorder/symptoms-causes/syc-20353938