Ο θεσμός της υιοθεσίας
Η υιοθεσία είναι μία κίνηση στην οποία προβαίνουν πολλά ζευγάρια σήμερα όταν αδυνατούν να κάνουν παιδιά ή όταν θέλουν να βοηθήσουν ένα παιδί το οποίο ζει σε δυσμενείς οικογενειακές συνθήκες. Η διαδικασία είναι πλήρως νόμιμη και πλέον πολλές οικογένειες έχουν προβεί σε αυτή. Ωστόσο, μια παραποίηση της έννοιας της υιοθεσίας που ονομάζεται δωρεά ήρθε στο προσκήνιο τον 20 αιώνα. Πιο συγκεκριμένα η Αλβανία ήταν η χώρα που κατείχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δωρεές παιδιών εντός της οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο το <<αίμα>> και οι περιουσίες έμεναν στην οικογένεια. Θεσμός αρκετά διαδεδομένος αλλά παράλληλα αμφιλεγόμενος σε ζητήματα ηθικής.
Οι δωρεές παιδιών στην Αλβανία εντός της οικογένειας
Οι δωρεές παιδιών στην Αλβανία ήταν μία αρκετά συνηθισμένη τακτική , που γινόταν μόνο στον κλειστό κύκλο της οικογένειας. Όταν ένα μέλος της οικογένειας αδυνατούσε να κάνει παιδιά , κάποιο άλλο του έδινε το παιδί του ιδίως όταν το παιδί βρισκόταν σε μικρή ηλικία. Η Αλβανία είναι μία χώρα που δεν απαρτίζεται από πολλούς χώρους στέγασης παιδιών , οπότε η δωρεά από την οικογένεια ήταν η μόνη λύση. Επιπλέον, συνήθως η δωρεά προερχόταν από την οικογένεια του άνδρα και πιο συγκεκριμένα από τον αδελφό του. Αυτό γινόταν για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο το παιδί να έχει διαφορετικό επίθετο γιατί αυτό θα σήμαινε ότι θα εμφανίζονταν προβλήματα ηθικής. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από οικογένειες που δημιουργήθηκαν με αυτό τον τρόπο και δηλώνουν περήφανοι για αυτή την κίνηση τους.
Πως έχουν εξελιχθεί σήμερα οι δωρεές παιδιών στην Αλβανία ;
Αν ένα ζευγάρι είχε μόνο κόρες, θα μπορούσε τελικά να υιοθετήσει έναν από τους εγγονούς του, ο οποίος θα γινόταν ο γιος του. Γνωρίζουμε επίσης περιπτώσεις που ο εγγονός επέστρεψε στο σπίτι του παππού του και έπαιζε το ρόλο του θείου, επικοινωνούσε με τη μητέρα του σαν να ήταν αδερφός και κληρονόμησε τις περιουσίες του παππού του. Σήμερα, η υιοθεσία γενικά στην Αλβανία έχει μειωθεί καθώς η κοινωνία αλλάζει και οι οικονομικές ευκαιρίες επιτρέπουν στα ζευγάρια να γεράσουν χωρίς να χρειάζονται απαραίτητα την οικονομική υποστήριξη των απογόνων. Χρονικά, η περίοδος αιχμής αυτού του φαινομένου ήταν την περίοδο της κομμουνιστικής κατοχής στην Αλβανία το 1990. Τα περισσότερα παιδιά όμως μετά από αυτό μετανάστευσαν και κάποιοι έκοψαν οποιαδήποτε επαφή με την οικογένειά τους καθώς θεώρησαν λάθος την δωρεά τους σε συγγενικά μέλη. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ και η υιοθεσία είναι η πιο σωστή και νομικά ευσταθής διαδικασία. Αν και ο θεσμός της δωρεάς παιδιών από την οικογένεια ήταν μία πράξη καλοσύνης δημιουργούσε μερικές φορές χάσμα ανάμεσα στα συγγενικά μέλη.
Πηγή: Emiri Geri (2023) ‘Donating’ a Child in 20th Century Albania Ανακτήθηκε από https://balkaninsight.com/2023/04/28/donating-a-child-in-20th-century-albania/?fbclid=IwAR3ipJxYPPH34RxJc_-PGclN0btq6ZaJ9-_KidLuE37RMri0qFdxRYZc1BY (τελευταία πρόσβαση: 4.9.2023)