Αστικοποίηση και υπανάπτυξη: H περίπτωση της πόλης του Μεξικού

Μεξικό

Η Πόλη του Μεξικού (ισπανικά: CiudaddeMéxicoMéxicoD.F. ή απλά México) είναι η πρωτεύουσα του Μεξικού. Είναι το σημαντικότερο οικονομικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο στη χώρα, και με 8.851.080 κατοίκους το 2010 η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη. Εντούτοις, η μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού (Zona Metropolitana del valle de México) ενσωματώνει 58 παρακείμενους δήμους του κρατιδίου Μέξικο και ένα δήμο του κρατιδίου Ιντάλγκο. Tο 2005 η μητροπολιτική περιοχή του Μεξικού είχε πληθυσμό 19,2 εκατομμυρίων, κάνοντας την τη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή στο δυτικό ημισφαίριο και η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Το 2005 αυτή ταξινομήθηκε ως πλουσιότερη αστική συσσώρευση ΑΕΠ στον κόσμο. Η Πόλη του Μεξικού είναι επίσης η ομοσπονδιακή περιοχή (Distrito Federal στα ισπανικά συντομ. «D.F που ακολουθεί επίσημα στο όνομα της μητροπολιτικής περιοχής).

 Η ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ Mexico-map

Μητροπολιτικές παραγκουπόλεις

Advertising

Advertisements
Ad 14

Κάθε χρόνο περίπου 60 εκατ. άνθρωποι μετακινούνται από την ύπαιθρο προς τις πόλεις και μέχρι το 2050 τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζουν σε γιγάντια αστικά συγκροτήματα, τα οποία θα διαθέτουν περισσότερα από ένα αστικά κέντρα καθώς θα προκύψουν από τη συνένωση γειτονικών πόλεων. Τα προβλήματα στις γιγάντιες αυτές μητροπόλεις είναι ήδη ορατά: το ένα τρίτο των κατοίκων τους ζουν σε παραγκουπόλεις, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες και αγαθά. Η απότομη και άναρχη συγκέντρωση κατοίκων μετατρέπει τις περισσότερες από αυτές τις πόλεις σε αισθητικά εκτρώματα, με υψηλή εγκληματικότητα, εκρηκτικές κοινωνικές ανισότητες, κυκλοφοριακό χάος και αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαβάστε επίσης  Αρχαία Ελλάδα: Λόγοι που δε ήθελες να ζήσεις σε αυτή

Εικόνα5

  Μετανάστευση και αστικοποίηση στην Πόλη του Μεξικού

Μεταξύ 1920 και το 1921, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, οι άνθρωποι άρχισαν να μεταναστεύουν προς την Πόλη του Μεξικού, προκειμένου να γλιτώσουν από τη βία που  συμβαίνουν σε άλλα μέρη του Μεξικού. Αυτή η επανάσταση οδήγησε περίπου 108.000 άνθρωποι από τις επαρχίες στην πρωτεύουσα. Από εκείνη τη στιγμή, Πόλη του Μεξικού διπλασιάζεται σε μέγεθος περίπου κάθε 15 χρόνια.

Advertising

Μετά την Επανάσταση, το επόμενο κύμα των μεταναστών κινήθηκε προς την Πόλη του Μεξικού το 1950 και 1960. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην οικονομική πολιτική, κατά τη χρονική στιγμή υποκατάστασης των εισαγωγών , η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς. Αυτοί μετανάστευσαν εκεί διότι περισσότερες βιομηχανίες άρχισαν και θέσεις εργασίας άρχισαν να δημιουργούνται.

Εικόνα3Πόλη του Μεξικού άρχισε να γίνεται η μεγάλη μεγαλούπολη που είναι σήμερα, στις αρχές του 1900 . Λόγω της βίας που μάστιζε ολόκληρη τη χώρα, οι άνθρωποι άρχισαν να φεύγουν σε ένα ασφαλέστερο μέρος.   Αυτή η βία, είχε ως αποτέλεσμα τη μετανάστευση 200.000 ατόμων στην πρωτεύουσα.

Η πόλη του Mexico βρίσκεται ακριβώς εκεί που κάποτε βρισκόταν το κέντρο της αυτοκρατορίας των Αζτέκων. Έτσι η κεντρική πλατεία της πόλης, το Zocalo, είναι χτισμένο εκεί που κάποτε βρισκόταν το παλάτι του Montezuma. Το Zocalo είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία του κόσμου μετά την κόκκινη πλατεία της Μόσχας!

Kατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα, ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε σε 18 εκατ., εκ των οποίων πάνω από 60% σήμερα θεωρούνται «φτωχοί» ή «μέτρια φτωχοί» (moderately poor).

Διαβάστε επίσης  Η μελαγχολία των εορτών και οι εορταστικές "υποχρεώσεις"
Advertising

Τα αίτια για την ταχεία αύξηση του πληθυσμού:

  1. Η αγροτική και αστική μετανάστευση
  2. Το ποσοστό θνησιμότητας έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Colonias Populares

  • Ακανόνιστοι οικισμοί που αποτελούνται από αυτοκατασκευές και κυρίως ιδιόκτητες κατοικίες – αναδείχθηκε ως η κορυφαία επιλογή στέγασης του πληθυσμού με κατώτερο, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα στην πόλη του Μεξικό.
  • Περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Πόλης του Μεξικού ζουν σε colonias populares.
  • Στις κατοικίες της φτώχειας λαμβάνουν χώρα ιδιαίτερα σύνθετες και δυναμικές διεργασίες που αποκλείουν το γενικό επίσημο ή ανεπίσημο ορισμό των παραγκουπόλεων (slums).
  • Χρησιμοποιούνται όροι όπως colonias populares (οι γειτονιές τις κατώτερης τάξης) (lower class neighborhoods).
  • Συνολικά υπάρχου 5 είδη παραγκουπόλεων:

Colonias populares, Vecindades, Ciudades perdidas, Cuartos de azotea, Casas de Interés Social.

Advertising

Τα προβλήματα: Εικόνα6

  • Φθηνές κατασκευές
  • Συνωστισμός
  • Κίνδυνοι από κατολισθήσεις και πλημμύρες
  • Χαμηλές προδιαγραφές χώρου
  • Αυξανόμενη εξαθλίωση της εργατικής τάξης
  • Ανεργία, υψηλά ποσοστά εξάρτησης από το αλκοόλ και από τα ναρκωτικά
  • Κοινωνική βία και υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας.
  • Πολλές από τις οικολογικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που φέρνουν αυτές τις γειτονιές δεν έχουν ακόμη μελετηθεί.

Η θετική πλευρά της πόλης….

Polanco Mexico

 Μπορεί παραπάνω να επικεντρωθήκαμε στα προβλήματα που έχει το Μεξικό γενικότερα σαν κράτος, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι παύει να είναι ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς για διακοπές, όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς οι μεγάλες θερμοκρασίες και ο ήλιος επικρατούν. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το ιστορικό κέντρο ( Centro Historico, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ) με τα εμβληματικά αποικιακά κτίρια και τα ιστορικά μνημεία, τις συνοικίες Condesa,  Roma , Polanco, ενώ μία βόλτα στις συνοικίες Tepito και La Lagunilla με τις μεγάλες υπαίθριες αγορές, θα σας ανοίξουν την όρεξη για ψώνια

Διαβάστε επίσης  Μυκήνες: Όταν ο μύθος συναντάει την πραγματικότητα

Τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε πληθώρα μουσείων, ξεχωρίζοντας τους πίνακες της Φρίντα Κάλο και τις τοιχογραφίες του Ντιέγκο Ριβέρα, ενώ μπορείτε απολαύσετε την πανοραμική θέα από τον 45ο όροφο του Torre Latinoamericana, πίνοντας το αγαπημένο σας ποτό και φυσικά να μην μιλήσουμε και τις απεριόριστες επιλογές που έχει κανείς ώστε να γευτεί όλες τις πικάντικες γεύσεις και ιδιαίτερα τα spicy foods.

Advertising

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε επίσημες μελέτες για την αλλαγή της πόλης του Μεξικό:

Εικόνα2

Mexico City 1973 and 2000.
Source: UNEP

Εικόνα7

Advertising

Χάρτης των πολιτειών του Μεξικού δείχνει τα επίπεδα της συνολικής φτώχειας (2005)

Εικόνα8

ΑΕΠ σε δολάρια ανά πολιτεία (2008)

Καθαρόαιμη Υδροχόος,γεννημένη το 1991, γεμάτη τρέλα, δίψα για εξέλιξη, ενώ λατρεύω τους σκύλους και τα ταξίδια. Αν και πολυάσχολη, καθώς από την τοπογραφία πέρασα στη δημοσιογραφία και από εκεί στα ραδιόφωνα δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την αρθρογραφία....και αυτό συνεχίζω να κάνω....να ταξιδεύετε μέσα από τα άρθρα και τις σκέψεις μου. Have fun!!!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

4 + 1 εξαιρετικά podcasts για βιβλιοφάγους

Τα podcasts ήρθαν για να μείνουν και να κάνουν πιο

Οπτικοχωρικές δεξιότητες και αριθμητική

Το παρόν άρθρο Προβλέπουν οι γλωσσικές και οπτικοχωρικές δεξιότητες την