
Η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελεί μια από τις πιο καίριες και βαρύνουσας σημασίας αποφάσεις για τους ανθρώπους. Από νεαρή ηλικία τα παιδιά ασυνείδητα εκφράζουν την προτίμησή τους σε κάποιο οικείο για αυτά επάγγελμα. Η κλασική παιδική έκφραση όταν μεγαλώσω θα γίνω … γιατρός, μπαλαρίνα, πιλότος φανερώνει μια ασυναίσθητη περιέργεια για το εκάστοτε επιλεγόμενο επάγγελμα. Στην εφηβεία, η οποία ως γνωστόν κατατάσσεται στις κρίσιμες αναπτυξιακές περιόδους που η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού αρχίζει να προβληματίζει τους νέους. Οι επιρροές του οικείου περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη ζήτηση ορισμένων επαγγελμάτων υποτιθέμενου κύρους ωθούν τους μαθητές να σκεφτούν όχι μόνο τις προτιμήσεις τους, αλλά και την επαγγελματική αποκατάσταση που έχουν. Στην Ελλάδα ο θεσμός του επαγγελματικού προσανατολισμού ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1950, εδραιώνοντας την ουσιαστική ύπαρξή του κατά τις δεκαετίες 1970- 2010, με τη θεσμοθέτησή του στις σχολικές μονάδες και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η απουσία ή η ελλιπής παρουσία συμβούλου επαγγελματικού προσανατολισμού έχει ως αποτέλεσμα την ενισχυμένη επίδραση της οικογένειας στις επαγγελματικές επιλογές των παιδιών τους. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται με παιδιά εγκλωβισμένα στις επιλογές των γονέων τους, που ακολουθούν συνήθως το επάγγελμα κάποιου γονέα συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση. Πραγματικότητα επίσης αποτελεί η άγνοια των νέων σχετικά με την επαγγελματική σταδιοδρομία των επαγγελμάτων, τις σχολές και την αποκατάσταση που προσφέρουν.
Το ρόλο του καθοδηγητή αναλαμβάνει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, του οποίου ο ρόλος στις σχολικές μονάδες είναι καίριος. Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού ανιχνεύουν τις ιδιαίτερες κλίσεις και τα ταλέντα των μαθητών, βοηθώντας τους να αναπτύξουν τόσο επαγγελματικές δεξιότητες όσο και σφαιρική αντίληψη και ολοκληρωμένη άποψη για τα προσφερόμενα επαγγέλματα. Αξιοποιώντας την μέθοδο της συμβουλευτικής, διευκολύνουν τα παιδιά αρχικά να επιλέξουν ανάμεσα στα διαθέσιμες επιλογές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ, ΟΑΕΔ κλτ.) και σε επόμενο τόνο πληροφορεί και βοηθά τους μαθητές να καταλήξουν σε μια επιλογή ταιριαστή στην ιδιοσυγκρασία και τις δεξιότητές τους.
Οι απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και τα πολλαπλά κοινωνικοοικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών επιτάσσουν επαγγελματική εξειδίκευση και συνεχιζόμενη εκπαιδευτική κατάρτιση. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί το κατάλληλο μέσο για την επαγγελματική εξέλιξη των εργαζομένων, αλλά και μια ασφαλή λύση σε περίπτωση επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Συχνό φαινόμενο συνιστά η αλλαγή επαγγελματικής πορείας είτε για λόγους οικονομικούς είτε λόγω κορεσμού του ασκούμενου επαγγέλματος είτε εξαναγκαστικής εξάσκησης τους εξαιτίας πιέσεων ή βιοπορισμού.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι η εδραίωση του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία καθίσταται αναγκαία. Ο επαγγελματικός εκσυγχρονισμός είναι πλέον γεγονός και για τα ελληνικά δεδομένα, πυροδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς κλάδους.
Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό:
Επαγγελματικός προσανατολισμός (Ελλάδα). Ανάκτηση από https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_(%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1)
Πού είναι ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός; Ανάκτηση από https://www.ipaidia.gr/paideia/pou-einai-o-sxolikos-epaggelmatikos-prosanatolismos