Οι νέες διαστάσεις του εκφοβισμού

Πηγή εικόνας: youngpeople.gr

Οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές μεταβολές

που έχουν επέλθει στη σύγχρονη κοινωνία, έχουν επιδράσει και στα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας. Αποτέλεσμα η διεύρυνση των μορφών και των διαστάσεων τους. Οι διαστάσεις του εκφοβισμού (bullying) έχουν διαφοροποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Παλαιότερα, ο σχολικός εκφοβισμός ταυτίζονταν με τη σωματική βία. Σήμερα οι μορφές του έχουν διευρυνθεί και συμπεριλαμβάνοντας πέραν της σωματικής κακοποίησης, τη λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική βία. Τα προσβλητικά σχόλια, οι προσπάθειες γελοιοποίησης, η κλοπή και καταστροφή αντικειμένων συγκαταλέγονται εξίσου στις μορφές βίας.

Ο εκφοβισμός πηγάζει από τις κοινωνικές κατασκευές, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα τις εκάστοτε κοινωνίας και τροφοδοτείται από αυτά. Στο παρελθόν ο φυλετικός εκφοβισμός, ήταν εντονότερος, αφού αναπαράγονταν από την κοινωνία και βασίζονταν στα πρότυπα της εποχής. Αυτό δεν σημαίνει ότι σήμερα έχει εξαλειφθεί. Έχει απλά αντικατασταθεί από άλλα είδη εκφοβισμού όπως ο σεξουαλικός.  Η δραματική αύξηση του ποσοστού της βίας στην Ελλάδα οφείλεται και στις μεταβολές του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Τα τελευταία έτη η ανασφάλεια που έχει σπείρει η οικονομική κρίση,

η άνθιση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και οι εγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων στη χώρα αποτελούν βασικές αιτίες θυματοποίησης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα συνιστούν οι έντονες διαμαρτυρίες γονέων και εκπαιδευτικών για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία και τα περιστατικά cyber bullying. Η ανωνυμία του κυβερνοχώρου ευνοεί τα προσβλητικά σχόλια, τις ύβρεις και τις απειλές, γεγονότα που ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ηλικίες μπορούν να λάβουν τραγικές διαστάσεις. Επιπρόσθετα, ο σεξουαλικός εκφοβισμός ανήκει στις συνηθέστερες μορφές εκφοβισμού της σύγχρονης κοινωνίας. Φαίνεται να ευνοείται από την αλόγιστη χρήση των social media. Έφηβοι και νεαροί ενήλικες πέφτουν θύματα εξαπάτησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, γεγονότα που δεν αποκαλύπτουν, αφού απειλούνται με εξευτελισμό.

Διαβάστε επίσης  Βία κατά των Γυναικών στον εργασιακό χώρο

Συχνό φαινόμενο είναι ο εκφοβισμός ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με τα άτομα με αναπηρίες ή διαφορετικό θρησκευτικό προσανατολισμό. Ο εκφοβισμός αποτελεί μορφή βίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα ανοδικά περιστατικά του κρίνουν αναγκαία όχι μόνο την αντιμετώπισή του, αλλά κυρίως την οργάνωση και το συντονισμό προσπαθειών ευαισθητοποίησης του ευρέως κοινού. Το «κλειδί» της αντιμετώπισης του εκφοβισμού είναι η πρόληψη, η οποία θα πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία με ταυτόχρονη συνεργασία με το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και η εξάλειψη των ρατσιστικών κατάλοιπων αποτελούν τη λύση στην άμβλυνση του φαινομένου. Άλλωστε, οι σύγχρονες και ανεπτυγμένες κοινωνίες δεν είναι δυνατόν να οικοδομούνται και να βασίζονται στο ρατσισμό, τη βία και τις προκαταλήψεις.

Advertisements
Ad 14

Πηγές:

Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΩΣ ΜΟΡΦΗ ΒΙΑΣ, ανακτήθηκε από maxmag.gr
ΚΥΠΡΟΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ 2016, ανακτήθηκε από moec.gov.cy

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι