Η πόλη Ουρούκ της αρχαίας Μεσοποταμίας

πηγή εικόνας: history.com

Η Ουρούκ ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Μεσοποταμίας. Αρχικά κυβερνάται από τους Σουμέριους και αργότερα από τους Βαβυλώνιους.

Ως Μεσοποταμία ονομαζόταν γεωγραφικά η περιοχή που υπάρχει ανάμεσα από τους δύο ποταμούς: Τίγρη και Ευφράτη. Οι σημαντικότεροι λαοί που κατοικούσαν στην Μεσοποταμία ήταν οι Σουμέριοι, οι Ακκάδιοι και οι Βαβυλώνιοι. Χαρακτηρίστηκε ως << λίκνο του πολιτισμού>> λόγω των πολλών εφευρέσεων. Μία από τις εφευρέσεις του λαού της Μεσοποταμίας ήταν και η εφεύρεση των πρώτων πόλεων. Μία από αυτές ήταν και η πόλη Ουρούκ.

πηγή εικόνας: smb.museum

Η ιστορία της Ουρούκ ξεκινά το 4o00 π.Χ. και τελειώνει το 3000 π.Χ. . Η περίοδος αυτή ονομάζεται και περίοδος Ουρούκ και συμπίπτει με την μεταγενέστερη Εποχή του Χαλκού (4000-3100 π.Χ. ). Κατά την περίοδο αυτή αναπτύχθηκαν οι πόλεις – μικρές αγροτικές κοινότητες και παρείχαν στους κατοίκους προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Στην Ελλάδα η πόλη Ουρούκ ήταν γνωστή ως Ωρυγεία. Η περίοδος Ουρούκ είναι μία από τις έξι εποχές της Ιστορίας της Μεσοποταμίας, η οποία την εποχή εκείνη ήταν υπό της κυριαρχίας των Σουμέριων.

Ο πολιτισμός των Σουμέριων άκμασε περίπου την 3η χιλιετία π.Χ. και θεωρείται ως υπεύθυνος για σημαντικές καινοτομίες και εφευρέσεις. Μία από αυτές ήταν και η διαίρεση της ημέρας και της νύχτας σε δωδεκάωρες περιόδους, καθώς επίσης και της ώρας σε 60 λεπτά και του λεπτού σε εξήντα δευτερόλεπτα. Εφηύραν τα πρώτα σχολεία, το αρχαιότερο ηρωικό έπος (το έπος του Γκιλγκαμές), τη μνημειακή αρχιτεκτονική και τις τεχνικές άρδευσης. Η αρχιτεκτονική της πρωτεύουσας των Σουμέριων, Ουρούκ, είχε ως χαρακτηριστικό της τα μεγάλα ζιγκουράτ. Τα ζιγκουράτ ήταν ογκώδη μνημεία με τη μορφή της βαθμιδωτής πυραμίδας, η οποία είχε στην κορυφή της έναν ναό. Το πιο γνωστό ζιγκουράτ είναι το Ετεμενάγκι ή << Πύργος της Βαβέλ>>. Η Σουμερία (η Αυτοκρατορία των Σουμέριων) κατακτήθηκε από τον Σαργόν της Ακκάδ ( 2371- 2330 π.Χ), ο οποίος ιδρύει τη Βαβυλώνα όπου καθιερώνεται στη γεωγραφική περιοχή της Ουρούκ μια νέα εποχή η Ακκαδική περίοδος (2334-2218 π.Χ.).

Διαβάστε επίσης  Αρχαία Ελληνική Τέχνη: Τα χρώματα στην αρχαιότητα
Advertisements
Ad 14
πηγή εικόνας: worldhistory.org

Η Βαβυλώνα ήταν μια μικρή πόλη – λιμάνι στον ποταμό Ευφράτη και είναι η μεταγενέστερη ονομασία της πόλης Ουρούκ. Ήταν πρωτεύουσα της Βαβυλωνιακής Αυτοκρατορίας μέχρι και την άνοδο του Χαμουραμπί (1792- 1750 π.Χ.). Θεωρείται η πιο διάσημη πόλη της αρχαίας Μεσοποταμίας, καθώς και μεγάλο πολιτιστικό κέντρο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της Βαβυλωνιακής αρχιτεκτονικής είναι οι Κρεμαστοί Κήποι και αποτελούν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου Κόσμου. Αποτελούσαν έναν πραγματικό παράδεισο στην έρημο της Μεσοποταμίας και παρουσιάζουν μια μοναδικότητα στην προσέγγιση της κατασκευής των κήπων.

Το τέλος της Βαβυλώνας σηματοδοτείται ιστορικά με την Άλωση της Βαβυλώνας από την Αυτοκρατορία των Αχαιμενίδων το 539 π.Χ. . Αυτό στάθηκε η αφορμή η Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία να ενσωματωθεί στο Περσικό Βασίλειο των Αχαιμενίδων ως σατραπεία.


Πηγές

Περίοδος Ουρούκ Μεσοποταμία: Η άνοδος του Σουμέριων. ( Ανακτήθηκε από ).https://el.eferrit.com/

Πτώση της Βαβυλώνας. (Ανακτήθηκε από ). https://history-maps.com/el/story/

 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Τρίκαλα. Το επάγγελμά μου είναι η μουσική και αγαπώ πάρα πολύ την ελεύθερη γραφή, το διάβασμα μα περισσότερο από όλα την λογοτεχνία. Τα ταξίδια και η εξερεύνηση νέων πολιτισμών (μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες) στάθηκαν η αφορμή για μένα στο να δώσω ένα άλλο νόημα σ΄ αυτό που ονομάζουμε ζωή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη
Ύψιλον Θεσσαλονίκη

Ύψιλον: Ο Hot Προορισμός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Ύψιλον, το “all day μαγαζί” στο κέντρο της πόλης