Ragnar Lothbrok: Ο θρύλος ενός ατρόμητου Βίκινγκ πολέμαρχου

Ο Ragnar Lothbrok είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο εμβληματικούς χαρακτήρες της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Θεωρείται πως ήταν Δανός Βίκινγκ πολέμαρχος του 9ου αιώνα, ενώ διακρίνεται για την γενναιότητα και τα επιτεύγματα του. Την εποχή των Βίκινγκς, αποτελούσε ένα από τους πιο θρυλικούς ηγέτες, ενώ η αρχαία σκανδιναβική ποίηση των αναφέρει ως γιο του Όντιν, του θεού του πολέμου. Παρόλα αυτά, η ταυτότητα του αμφισβητείται. Αρκετοί ιστορικοί,  θεωρούν ότι ο χαρακτήρας του αποτελεί ένα συνδυασμό διάφορων ηρώων εκείνης της εποχής. Η ιστορία του πάντως πέρασε στο θρύλο.

Ragnar Lothbrok

    Μερικοί από τους υποψήφιους που θεωρείται ότι αποτελούν την προσωπικότητα του Ragnar Lothbrok είναι ο Βασιλιάς Horik Ι, ο Βασιλιάς Reginfrid, ο Rognvald, o οποίος κατέκτησε την Νορθούμπρια γύρω στα μέσα του 10ου αιώνα, όπως και ο Reginherus, ένας Βίκινγκ πολεμιστής στην υπηρεσία του Βασιλιά Horik που πολέμησε στην πολιορκία του Παρισιού στα μέσα του 9ου αιώνα, κρέμασε 111 Χριστιανούς και πέθανε αργότερα από κάποια αρρώστια. Το συνονθύλευμα των προσωπικοτήτων αυτών αντιπροσωπεύουν την γενναιότητα και την προσωπικότητα του θρυλικού ηγέτη των Βίκινγκς.

   Οι ιστορικοί ακόμα και σήμερα, έχουν διαφωνίες για την ύπαρξη του ή όχι,  μελετώντας τα ποιήματα και τις ιστορίες της εποχής που αναφέρουν το όνομα του. Η επικρατέστερη άποψη πάντως είναι πως αποτελεί αποτέλεσμα σκανδιναβικών ιστοριών του Μεσαίωνα.

Advertisements
Ad 14

Καταγωγή και επιδρομές

    Μερικές φορές το όνομα του αναφέρεται ως Regner ή Regnar ενώ το επίθετο/προσωνύμιο του ως Lodbrok ή Lodbrog που σημαίνει «μαλλιαρό παντελόνι» στην αρχαία σκανδιναβική διάλεκτο. Σύμφωνα με το θρύλο, εξέλαβε το συγκεκριμένο προσωνύμιο επειδή φορούσε τέτοιου είδους παντελόνι όταν πολεμούσε ένα δηλητηριώδες ερπετό. Αρκετές πηγές αναφέρουν πως ένα τέτοιο παντελόνι απλά του το είχε δωρίσει η γυναίκα του.

Διαβάστε επίσης  Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε με ακρίβεια την περίμετρο της Γης;

    Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ragnar ήταν γιος του Sigurd Ring και της Alfild. Όταν λοιπόν πέθανε η μητέρα του, όταν ήταν ακόμα σε μικρή ηλικία, ο πατέρας του ερωτεύτηκε την Alfsol, πριγκίπισσα του Jutland, και επιθύμησε να την κάνει γυναίκα του. Η οικογένεια της αντιστάθηκε, αλλά νικήθηκε σε μάχη από τον Sigurd.

    Στην πιο διαδεδομένη έκδοση, ο Ragnar αποτελούσε την «κατάρα» της μεσαιωνικής Αγγλίας και Γαλλίας. Πολιόρκησε τα βασίλεια της Αγγλίας Νορθούμπρια και Ουέσσεξ, ενώ πολέμησε με σθένος τους Γάλλους στην πολιορκία του Παρισιού. Οι επιδρομές αυτές αναφέρονται σε κάθε ιστορία που είναι γραμμένη γι αυτόν.

     Επιπλέον, είναι γνωστός ως ένας έξυπνος ηγέτης, που χρησιμοποιούσε τακτικές ξαφνικού πολέμου για να αιφνιδιάσει καλά οργανωμένους στρατούς. Τις μεγαλύτερες απώλειες προξένησε όπως αναφέρεται στη Γαλλία χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη αυτή τακτική και τις εφόδους από τα ποτάμια, φτάνοντας στην καρδιά της Φραγκικής αυτοκρατορίας. Οι Γάλλοι υπέφεραν κατά τις επιδρομές του Ragnar Lothbrok ενώ όταν κατέκτησε το Παρίσι κατά τη διάρκεια του Πάσχα το 845 μ.Χ , ο Βασιλιάς Κάρολος, απόγονος του Καρλομάγνου, αναγκάστηκε να πληρώσει 7.000 γαλλικές λίβρες ως λύτρα για να εγκαταλείψουν την πόλη.

ragnar lothbrok

Γυναίκες και απόγονοι

     Παντρεύτηκε τρεις γυναίκες στη ζωή του, οι δύο από τις οποίες είναι γνωστές από την τηλεοπτική σειρά. Η πρώτη ήταν η πολεμίστρια Lagertha, η δεύτερη μια γυναίκα υψηλής τάξεως, η Þóra Borgarhjǫrtr κόρη του Earl Herrauðr του Götaland και τρίτη η πριγκίπισσα Aslaug  ή Kraka, όπως αναφέρεται σε ορισμένα μεσαιωνικά έγγραφα.

    Επιπρόσθετα, απέκτησε πέντε γιους που αντιπροσωπεύουν τη φήμη του και είναι γνωστοί για τα κατορθώματα τους, ενώ αργότερα απέκτησαν μεγαλύτερη φήμη από τον πατέρα τους. Αποτέλεσαν πολέμαρχοι των Βίκινγκς, οι οποίοι οδήγησαν ένα τεράστιο στρατό αποτελούμενο από Σκανδιναβούς από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία, κατακτώντας την Αγγλία από το 865 μ.Χ έως το 878 μ.Χ. Τα ονόματα των γιων του ήταν Ivar the Boneless, Björn Ironside, Halfdan Ragnarsson, Sigurd Snake-in-the-Eye και Ubba. Αγγλικές (Anglo-Saxon Chronicle) και Γαλλικές πηγές αναφέρουν τα επιτεύγματα του Ragnar Lothbrok και το αντίκτυπο που είχαν τον 9ο αιώνα και πως οι γιοι του συνέχισαν την κληρονομιά του. Δύο αιώνες μετά το θάνατο του, οι απόγονοι των γιων του Ragnar, εγκαταστάθηκαν στις δυτικές ακτές της Γαλλίας, δημιουργώντας τη «Γη των Βορείων»( “the Land of Northmen”), τη γνωστή πλέον Νορμανδία.

Διαβάστε επίσης  Μήπως είμαι κι εγώ θύμα ενδοοικογενειακής βίας;

      Οι γυναίκες του, πέρα από τους περίφημους γιους του, λέγεται πως του χάρισαν και πολλές κόρες, τα ονόματα των οποίων δεν είναι γνωστά ή έχουν ξεχαστεί. Μόνο δύο ονόματα φανερώνονται σε ορισμένες πηγές και πιθανών ανήκουν στις κόρες του: Ragnhild Ragnarsdottir και Åløf Ragnarsdóttir.

ragnar lothbrok

Ο θάνατος του Ragnar Lothbrok

     Υπάρχουν δύο διαφορετικές ιστορίες σχετικά με τον θάνατο του Ragnar Lothbrok. Η μια αναφέρει πως πέθανε από δυσεντερία ή από χολέρα μετά τη πολιορκία του Παρισιού, συνδέοντας τον όμως με τον Reginherus.

     Η δεύτερη ιστορία, η οποία είναι και η πιο διαδεδομένη, αναφέρει πως ο Ragnar πέθανε στα χέρια των εχθρών του. Γυρνώντας από μια επιδρομή στο Παρίσι, το πλοίο του πολέμαρχου των Βίκινγκς, παρασύρθηκε και βρήκε στεριά στη Νορθούμπρια. Εκεί μετά από αρκετές μάχες πιάστηκε αιχμάλωτος από τον αιώνια ορκισμένο εχθρό του Βασιλιά Έιλα. Ο θρύλος αναφέρει ότι τον εκτέλεσε με βασανιστικό τρόπο, ρίχνοντας τον σε ένα λάκκο με φίδια, ενώ λίγο πριν πεθάνει, ο Rangar έψελνε έναν σκανδιναβικό ύμνο για την είσοδο του στη Βαλχάλα και προανήγγειλε το θάνατο του Βασιλιά Έιλα, λέγοντας του πως θα τον εκδικηθούν οι γιοι του.  Αυτός ήταν λοιπόν ο λόγος ο οποίος έγινε αυτή η μεγάλη επιδρομή που προαναφέρθηκε, της Μεγάλης Στρατιάς των Βίκινγκς για την κατάκτηση της Αγγλίας, για να εκδικηθούν οι γιοι τον χαμό του περίφημου πατέρα τους.

    Ο θρυλικός αυτός ηγεμόνας και πολέμαρχος, είτε αποτελεί πραγματικό πρόσωπο, είτε όχι, θα παραμείνει χαραγμένος αιώνια στους θρύλους και τα ποιήματα των Σκανδιναβών, ως ένας από τους πιο γενναίους πολεμιστές και ηγέτες των Βίκινγκς. Η ιστορία του είναι και θα παραμείνει ως μία από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης  Έργα τέχνης από τους κρατούμενους του Γκουντάναμο

Πηγές και βιβλιογραφία για περεταίρω έρευνα:

  •  http://thedockyards.com: The historical truth behind Ragnar Lothbrok
  • http://mythologian.net : Ragnar Lothbrok, the Fearless Viking Hero of Norse History
  • http://www.englishmonarchs.co.uk : Ragnar Lodbrok
  • Saxo Grammaticus (1980) [1979]. Davidson, Hilda Roderick Ellis, ed. Gesta Danorum [Saxo Grammaticus: The history of the Danes: books I–IX]. 1 & Translated by Peter Fisher. Cambridge: D. S. Brewer. Chapter introduction commentaries.
  • Holman, Katherine (July 2003). Historical dictionary of the Vikings. Lanham, Maryland: Scarecrow Press.

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν