«Άιβαρ ο Ασπόνδυλος», ο αδίστακτος ηγέτης των Βίκινγκς

Ένας από τους πιο αιμοδιψείς και αδίστακτους ηγέτες των Βίκινγκς, αποτέλεσε ο «Άιβαρ ο Ασπόνδυλος». Ο Άιβαρ γεννήθηκε χωρίς οστά στα πόδια και θεωρήθηκε χαμένος από όλους, από τη στιγμή που γεννήθηκε. Από όλους εκτός από την μητέρα του. Το μέλλον, όμως, είχε άλλα σχέδια για τον ανάπηρο γιο του Ράγκναρ, ένα μέλλον που κανείς δεν περίμενε από ένα παιδί με κινητικά προβλήματα.

Άιβαρ

Καταγωγή 

Σύμφωνα με τον ισλανδικό μύθο, ήταν καρπός του έρωτα ανάμεσα στον θρυλικό ηγέτη των Βίκινγκ, τον Ράγκναρ Λόθμπροκ και της πριγκίπισσας Άσλογκ. Η γυναίκα, όμως, αυτή σύμφωνα με τον θρύλο, είχε τη δυνατότητα να δει τα άσχημα γεγονότα που θα γίνονταν στο μέλλον. Μέσα στα άσχημα γεγονότα μέρος έπαιρνε και ο Άιβαρ, καθώς η Άσλογκ έμεινε έγκυος στο παιδί, χωρίς να έχει παντρευτεί. Η αναπηρία του θεωρείται, πως προήλθε από μια κατάρα που έριξαν στην νεαρή πριγκίπισσα, καθώς αθέτησε τους κανόνες και τους θεσμούς της οικογένειας. Τα αδέρφια του ήταν οι Χάλφνταν Ράγκναρσον, Χβίρτσεκ, Σίγκουρντ και  Ούμπε από την Άσλογκ και ο Μπιορν ο Σιδερογέννητος από την Λάγκερθα, τη μεγάλη γυναίκα-πολεμίστρια των Βίκινγκς.

Η πρώτη επιδρομή και η αποτυχία της

Καθώς μεγάλωνε ο Άιβαρ, όλο και περισσότερο μεγάλωνε ο θυμός μέσα του, καθώς θεωρούταν άχρηστος στον πόλεμο, που ουσιαστικά ήταν η ζωή των Βίκινγκς. Τα αδέρφια του τον υποτιμούσαν, μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του να τον υποστηρίξει και είχε μόνο την μητέρα του να συμμερίζεται τον πόνο του. Πράγμα που δε φάνηκε αρκετό, ώστε να σταματήσει τον εσωτερικό του πόνο και μίσος. Όσο μεγάλωνε, προπονούνταν να πολεμάει με ξεχωριστό τρόπο. Μπορούσε να κάνει ελιγμούς με το να σέρνεται στο έδαφος και ήταν άριστος στον στόχο με το τόξο, αλλά και με τη ρίψη όπλων, όπως π.χ. μικρά τσεκούρια. 

Διαβάστε επίσης  4 χώρες της Αφρικής αντιμέτωπες με νέο λιμό
Advertisements
Ad 14

Παρόλα αυτά, αποτελούσε εξαίρεση από  τις επιδρομές που πραγματοποιούσαν. Το μίσος του όλο και μεγάλωνε, ώσπου εμφανίστηκε ο πατέρας του και μετά από μια σειρά από διάφορες διαδικασίες, ξεκίνησαν επιδρομή στην Αγγλία. Η πρώτη επιδρομή του Άιβαρ δεν ήταν όπως την περίμενε, καθώς μια μεγάλη θαλασσοταραχή βύθισε τα περισσότερα πλοία και ανέσυρε λίγους επιζήσαντες στις ακτές της Αγγλίας. Η χώρα αυτή αποτέλεσε και τον τάφο των υπόλοιπων Βίκινγκς, με αποτέλεσμα να πιαστεί αιχμάλωτος και ο πατέρας του, που με την πάροδο του χρόνου, άρχισε να αγαπά και να σέβεται. 

Άιβαρ

Ο θάνατος του Ράγκναρ Λόθμπροκ και η εκδίκηση

Ο Ράγκναρ αιχμαλωτίστηκε και σκοτώθηκε σε ένα λάκκο με φίδια που τον έριξε ο βασιλιάς Έιλα, γεγονός όμως που ιστορικά αμφισβητείται. Ο«Άιβαρ ο Ασπόνδυλος», ορκίστηκε εκδίκηση για τον χαμό του πατέρα του και παρακίνησε τα αδέρφια του να τιμωρήσουν τον βασιλιά Έιλα της Νορθούμπρια. Έτσι το 865 μ.Χ., ήταν μέρος των ηγετών που δημιούργησε τον Μεγάλο Παγανιστικό Στρατό, ο οποίος επιτέθηκε στην Αγγλία. Σύμφωνα με τον θρύλο, αρχικά οι Βίκινγκς γνώρισαν μεγάλη ήττα, όμως ο Άιβαρ τους παρακίνησε να συνεχίσουν. 

Μετά από δύο χρόνια, το 867 μ.Χ, ο Άιβαρ εισέβαλε στην Νορθούμπρια και κατανίκησε τον στρατό των Άγγλων, πιάνοντας αιχμάλωτο τον βασιλιά. Σύμφωνα με τον θρύλο, κατακρεούργησε τους πάντες, με όσους πέθαναν κατά τη διάρκεια της μάχης να είναι τυχεροί. Ένας από τους άτυχους ήταν και ο Έιλα, όπου του επέβαλε τον θάνατο με την φρικτή μέθοδο του ματωμένου αετού. Σύμφωνα με την εκτέλεση αυτή, αρχικά ξεσκίζεται η πλάτη του βασανιζόμενου, φτάνοντας μέχρι τους πνεύμονες. Στη συνέχεια ανοίγεται ο θώρακας όπου μοιάζει με φτερά. Το αίμα ρέει ασταμάτητα και έτσι βγήκε το όνομα του βασανιστηρίου αυτού. Το θύμα έχει αργό και βασανιστικό θάνατο. 

Διαβάστε επίσης  Είναι το Instagram, το νέο μέσο ψυχοθεραπείας;

Ο Άιβαρ δεν σταμάτησε όμως τις επιδρομές στην Αγγλία παρόλο που πήρε την εκδίκηση του. Εισέβαλε στην Μερκία, κατέλαβε το Νότιγχαμ και επέστρεψε το 867 μ.Χ στην ανατολική Αγγλία. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αδίστακτο ηγέτη μετά το 870 μ.Χ, όπου θεωρείται και η χρονολογία του θανάτου του. Ο θρύλος και η πραγματικότητα μπλέκονται όσον αφορά τον αιμοδιψή Άιβαρ, καθώς δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία για τη συνέχεια της ζωής του και τις επιδρομές/λεηλασίες που πραγματοποίησε με τα αδέρφια του.

Άιβαρ

Μια ανακάλυψη για το θάνατο του Άιβαρ

Ένας αγρότης, ο Τομ Γουόκερ στο Ρέπτον του Ντέρμπυσάιρ το 1866, ανακάλυψε τυχαία τον ομαδικό τάφο 200 Βίκινγκ πολεμιστών σε μέρος όπου είχε εισβάλει ο Μεγάλος Παγανιστικός Στρατός. Από τον τρόπου που ήταν θαμμένος και από την μελέτη των κοκάλων του, θεωρήθηκε πως ήταν ο «Άιβαρ ο Ασπόνδυλος». Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με λεπτομέρειες για την ζωή τέτοιων ηγετών, γιατί όπως και για τη ζωή του πατέρα του, έτσι και του Άιβαρ, όπως προαναφέρθηκε πλανιέται ανάμεσα σε θρύλο και πραγματικότητα.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό άρθρο με τη ζωή του Ράγνκαρ Λόθμπροκ στο ΜΑΧΜΑG εδώ

 

 

Πηγή:

Μηχανή του χρόνου: “Ο αιμοδιψής ηγέτης των Βίκινγκς που γεννήθηκε χωρίς οστά στα κάτω άκρα. Εκδικήθηκε τον βασιλιά που δολοφόνησε τον πατέρα του, με το βασανιστήριο του «ματωμένου αετού»”

 

 

Απόφοιτος τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης και προπτυχιακός φοιτητής στο μεταπτυχιακό τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Μ' αρέσει να ταξιδεύω στην ιστορία με όλους τους διαθέσιμους τρόπους(βιβλία, ντοκιμαντέρ, ταινίες ακόμα και να γράφω για αυτή) ενώ τα games και τα βιβλία επίσης γεμίζουν το χρόνο μου!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

βουνό ή θάλασσα;

Είσαι τύπος του υψομέτρου ή του υγρού στοιχείου;

Ο όρος διακοπές, ανεξαρτήτως διάρκειας, ορίζεται διαφορετικά για τον καθένα.
Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός