Ερντογάν: Διώξεις κατά των πολιτικών του αντιπάλων

διώξεις
Η τραγουδίστρια Helin Bölek και αγωνίστρια εναντίον του φασισμού του Ερντογάν, πέθανε έπειτα από απεργία πείνας 288 ημερών στις 3 Απριλίου. Πηγή εικόνας: guengl.eu

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους δύο άνθρωποι στη γειτονική Τουρκία έπειτα από απεργία πείνας. Η τραγουδίστρια Helin Bölek, μέλος του συγκροτήματος Grup Yorum και αγωνίστρια για την ελευθερία, πέθανε έπειτα από απεργία πείνας 288 ημερών στις 3 Απριλίου. Ο Mustafa Koçak, ένας από τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους, πέθανε στις 24 Απριλίου, μετά από 297 ημέρες απεργίας πείνας. Ο Koçak υπερασπιζόταν το δικαίωμα να περάσει από μία νόμιμη δίκη σε κανονικό δικαστήριο, καθώς και την κατάργηση των ειδικών δικαστηρίων από τα οποία περνούν οι πολιτικοί αντίπαλοι. Τα κοινά των δύο απεργών πείνας είναι ότι ήταν πολιτικοί αντίπαλοι της τουρκικής κυβέρνησης και αγωνίζονταν εναντίον του φασιστικού καθεστώτος του Ερντογάν.

Grup Yorum και διώξεις

Το ακτιβιστικό συγκρότημα Grup Yorum έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των αρχών εξαιτίας των επαναστατικών του στίχων. Οι τουρκικές αρχές τα τελευταία χρόνια ασκούν διώξεις εναντίον των μελών του συγκροτήματος. Πάνω από 30 μέλη του συγκροτήματος έχουν συλληφθεί τα δύο τελευταία χρόνια και έχουν απαγορευτεί οι συναυλίες τους, καθώς θεωρούνται συνεργάτες της οργάνωσης DHKP-C και τρομοκράτες. Η Bölek, μαζί με άλλα μέλη του συγκροτήματος, διαμαρτυρόμενοι προς τις συνεχείς διώξεις εναντίον του συγκροτήματος, προέβησαν σε απεργία πείνας. Το μόνο που ζητούσε η νεαρή τραγουδίστρια ήταν να μπορεί να τραγουδά ελεύθερα. O İbrahim Gökçek, μέλος του συγκροτήματος που είναι φυλακισμένος, συνεχίζει την απεργία πείνας. Η περίπτωση του συγκροτήματος είναι μόνο ένα από τα χιλιάδες παραδείγματα της πολιτικής φίμωσης του Ερντογάν προς τους  πολιτικούς του αντιπάλους.

Πολιτικοί αντίπαλοι και πολιτική φίμωσης

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η κατάσταση πήρε άλλη τροπή. Η κυβέρνηση του Ερντογάν έλαβε αυταρχικά μέτρα εναντίον των πολιτικών αντιπάλων. Το πραξικόπημα υπήρξε η αφορμή για πολιτικές διώξεις εναντίον των οποίων ήταν αντίθετοι με τη διακυβέρνηση, ενδυναμώντας, παράλληλα, την εξουσία του Τούρκου Πρόεδρου. Είναι γνωστή η πολιτική φίμωσης που ακολουθεί ο Ερντογάν προς όποιον τολμήσει να φέρει αντίρρηση στις αποφάσεις του. Όποιος διαμαρτυρηθεί, προσβάλλει την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο και αποτελεί εθνική απειλή. Διώξεις, φυλακίσεις, δίκες σε ειδικά δικαστήρια για τρομοκράτες, στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασανισμός στις φυλακές και ισόβια καταδίκη περιμένει τους πολιτικούς του αντίπαλους.

Διαβάστε επίσης  Το Big Brother της νέας εποχής

Στις τουρκικές φυλακές από τους 300.000 κρατούμενους περίπου 50.000 είναι πολιτικοί κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία. Στους πολιτικούς του αντίπαλους συγκαταλέγονται μέλη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), υποστηρικτές της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016, μέλη του κινήματος Gülen, αριστεροί, ακτιβιστές και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλλιτέχνες, μέλη κουρδικών οργανώσεων

Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι αυτοεξορίζονται σε χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να εκφραστούν ελεύθερα ή ακόμα και να αποφύγουν τις διώξεις του Ερντογάν. Η συγγραφέας Aslı Erdoğan αναφέρει ότι η Τουρκία “θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία”. Τονίζει την απολυταρχία και την παντοδυναμία του Ερντογάν, η οποία αντί να φθίνει, ενισχύεται με το πέρασμα του χρόνου. Η τουρκάλα συγγραφέας είχε καταφύγει στη Γερμανία το 2017 για να γλιτώσει από την ισόβια καταδίκη στην Τουρκία, καθώς κατηγορήθηκε για “τρομοκρατική προπαγάνδα”, επειδή συνεργαζόταν με την κουρδική εφημερίδα Özgür Gündem.

Οι πολιτικές δίωξης και φίμωσης των πολιτικών αντιπάλων της τουρκικής κυβέρνησης είναι μία τρανταχτή απόδειξη για την εγκαθίδρυση ενός φασιστικού καθεστώτος που, δυστυχώς, ήρθε για να μείνει. Κλείνοντας, ας μας μείνουν οι στίχοι του τελευταίου τραγουδιού της Helin Bölek με τίτλο «Είναι για σένα».

Είναι για σένα

“Να μην γίνεις υπηρέτης στους άνανδρους, η καταδίωξή τους είναι για σένα

Εσύ στο σίδερο, εσύ στο κάρβουνο, στη ζωή που περνά χαμένη

Δίνεις ψυχή, ο μόχθος είναι για σένα

Αυτή είναι η πιο όμορφη κολεκτίβα,Ο αγώνας είναι για σένα”.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

Η Helin Bölek πέθανε για την ελευθερία: Ποιο είναι το συγκρότημα που εξόργισε τον Ερντογάν, ανάκτηση από www.news247.gr

Τουρκία: Πέθανε ο απεργός πείνας Mustafa Koçak, ανακτήθηκε από www.in.gr

Διαβάστε επίσης  Άραβες: 5 όροι και η σημασία τους

Ασλί Ερντογάν: Η Τουρκία διολισθαίνει στον φασισμό -Θυμίζει τη Γερμανία του ’30, ανάκτηση από www.iefimerida.gr

 

 

 

Γεννημένη το 1999 με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης. Είμαι προπτυχιακή φοιτήτρια Ψυχολογίας στο ΕΚΠΑ και μένω τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Λάτρης της ποίησης, του θεάτρου, του κινηματογράφου και των ταξιδιών. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το θέατρο και τον κινηματογράφο, αλλά το πάθος μου είναι η συγγραφή.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης