Εθελοντισμός: η άλλη όψη της ανιδιοτέλειας

Πηγή εικόνας: district6.org

 


Ο εθελοντισμός βασίζεται στην ανιδιοτέλεια και την προσφορά. Σήμερα, το ποσοστό των εθελοντών έχει αυξηθεί συγκριτικά με παλαιότερες δεκαετίες, λόγω της ανόδου των αναγκών που πρέπει να καλυφθούν. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κοινωνικοοικονομική κρίση και τα περιβαλλοντικά προβλήματα, συνιστούν την ύπαρξη του εθελοντισμού αναγκαία. Οι πολίτες δραστηριοποιούνται, αναλαμβάνοντας δράση, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα κενά του κρατικού μηχανισμού. Οι εθελοντές αποφασίζουν να αφιερώσουν χρόνο, εν απουσία οικονομικού οφέλους, με σκοπό την παροχή βοήθειας στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Διαφέρει σημαντικά με τη φιλανθρωπία. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στην ενεργή συμμετοχή των ανθρώπων, με στόχο τη βελτίωση μιας υπάρχουσας δύσκολης κατάστασης. Ο εθελοντισμός σε αντίθεση με τη φιλανθρωπία είναι μια οργανωμένη, ομαδική δράση. Οι εθελοντικές οργανώσεις αποτελούν οργανωμένα δίκτυα, με πολυδύναμους τρόπους παρέμβασης σε κοινωνικά, ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά θέματα. Ο εθελοντισμός εμπερικλείει έννοιες, όπως η ανιδιοτέλεια, η ομαδικότητα, η υπευθυνότητα και η κοινωνική ευθύνη. Λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της εθελοντικής δραστηριοποίησης και προσφοράς καθίσταται στάση ζωής. Πάραυτα, στο παρελθόν δεν ήταν ευρέως διαδεδομένος. Ίσως αυτό να οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης. Η πληροφόρηση του κοινού μπορεί να γίνει από τις ίδιες μέσω παρεμβάσεων στην κοινότητα, της προβολής του έργου τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και μέσω της εκπαίδευσης. Η μύηση των παιδιών από νεαρή ηλικία στην εθελοντική δράση έχει ως αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση και την καλλιέργεια της κοινωνικής προσφοράς.

 

εθελοντισμός
Πηγή εικόνας: 1dype.gov.gr

 

Για να γίνει κάποιος εθελοντής χρειάζεται μόνο επιθυμία για προσφορά. Πρόκειται για μια γρήγορη, εύκολη και ανέξοδη διαδικασία. Μπορεί να αναζητήσει εθελοντικές οργανώσεις στον τομέα που επιθυμεί να προσφέρει και να προσέλθει σε αυτές για ενημερωθεί σχετικά με τους στόχους, τις δράσεις τη δομή και την οργάνωσή τους. Οι οργανώσεις με τη σειρά τους προσφέρουν κατάρτιση στα μέλη, εφόσον είναι απαραίτητο και στη συνέχεια εντάσσουν τα νέα μέλη στο δυναμικό τους.

Διαβάστε επίσης  Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι: "Στόχος μας είναι ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τους απογόνους μας"

Τα οφέλη του εθελοντισμού είναι περισσότερα από όσα μπορούμε να αναλογιστούμε. Οι δράσεις μπορούν να ωφελήσουν την τοπική κοινότητα, γεγονός που σημαίνει ότι όντας μέλη της μπορούμε άμεσα να ωφεληθούμε. Επίσης, ο εθελοντισμός  δημιουργεί ένα σταθερό και ισχυρό κοινωνικό δίκτυο, απαραίτητο για την υλοποίηση των κοινωνικών στόχων. Επίσης, συμβάλλει στην απόκτηση εμπειρίας στο πεδίο του επαγγελματικού ενδιαφέροντος. Μέσω του εθελοντισμού καλλιεργούνται και ενισχύονται περαιτέρω δεξιότητες που είναι απαραίτητες στον επαγγελματικό στίβο, όπως  το ομαδικό πνεύμα, η συνεργασία και η επικοινωνία. Αποτελεί κίνητρο για την εξερεύνηση των ενδιαφερόντων, μέσω δημιουργικών και ευχάριστων δραστηριοτήτων.

Ο εθελοντισμός προάγει και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, προάγοντας την ισότητα και διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις διαβίωσης.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο αυτό: 

Volunteering and its Surprising Benefits: https://www.helpguide.org/articles/healthy-living/volunteering-and-its-surprising-benefits.htm

Εθελοντισμός: https://noiazomaikaidrw.gr/ethelontismos/

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βήμα βήμα

Μουσικές ανησυχίες με κρατούν ξάγρυπνο απόψε, καθώς ένα αρκετά υποφερτό

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή