Η Δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη

κρυπτονόμισμα
Πηγή εικόνας: ot.gr

Κρυπτονομίσματα

Πριν αναφερθούμε στη στάση που κρατούν τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έναντι των κρυπτονομισμάτων, καλό είναι να επισημάνουμε τι είναι τα κρυπτονομίσματα, καθώς είναι ένας σύγχρονος όρος, που καλώς ή κακώς δεν είναι γνωστός σε όλους. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική μορφή χρήματος, που βασίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας για τη διασφάλιση του δικτύου και της επαλήθευσης των συναλλαγών μεταξύ των ατόμων. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός χαρακτήρας του και το πιο επιτυχημένο όλων είναι το bitcoin, το οποίο εμφανίστηκε το 2009.

Τα πιο συνήθη χαρακτηριστικά των κρυπτονομισμάτων:

 • Απουσία κεντρικής αρχής ελέγχου ή επιβεβαίωσης των συναλλαγών.
 • Χρήση χωρίς την επισημοποίηση προσωπικών δεδομένων / Ανωνυμία
 • Δυνατότητα χρήσης χωρίς χωρό-χρονικά όρια
 • Μικρές ή μεγάλες συναλλαγές με ελάχιστο κόστος
 • Χρήση της τεχνολογίας Blockchain.
 • Χρήση ανοικτού κώδικα

Δεν είναι μόνο αυτά, αλλά αποκτήσαμε μία ιδέα για τα κρυπτονομίσματα μέχρι εδώ, που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ως ένα βαθμό τη στάση των Ευρωπαϊκών κρατών.

Οι στάσεις των κρατών-μελών της Ευρώπης

Σε μία Ένωση με πολλά και διαφορετικά μέλη θα υπάρχουν και διαφορετικές στάσεις, όπως είναι ευλογοφανές. Άλλες χώρες είναι περισσότερο εξοικειωμένες, άλλες πάλι είναι δύσπιστες και σε άλλες ίσως δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση. Ίσως όμως, μπερδευτήκατε και με όσα διαβάσατε παραπάνω, γι’ αυτό θα το δούμε στην πράξη μέσω του γραφικού του Gilbert Fantana και μιας πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης.

Advertisements
Ad 14

Ας περάσουμε στο γράφημα.

κρυπτονόμισμα
Πηγή εικόνας: visualcapitalist.com

Τι μας λέει το γράφημα; Το κίτρινο χρώμα αναφέρεται στην επένδυση στα κρυπτονομίσματα και το κόκκινο στις παραδοσιακές μορφές (ομόλογα, μετοχές). Βλέπουμε ότι οι αριθμοί ποικίλλουν από κράτος σε κράτος. Ο Gilbert Fantana χρησιμοποίησε δεδομένα από το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εξετάσει τη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων.

Διαβάστε επίσης  Ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε διάφορες ιστορικές περιόδους

Τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίστηκαν από μεγάλη αύξηση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία σε αξία ξεπερνούν το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Βέβαια, ακόμη κι έτσι δεν έχουν οι επενδυτές των διαφορετικών κρατών-μελών της Ένωσης την ίδια οπτική και παρατηρούμε διαφορετικές στάσεις. Υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ας δούμε ποιες χώρες επενδύουν περισσότερο στα κρυπτονομίσματα.

Η Σλοβενία βρίσκεται στην κορυφή των κρατών, διότι το 18% του πληθυσμού της επενδύει και έχει σχέση με τα κρυπτονομίσματα. Η Κύπρος επιπλέον, έχει υψηλά ποσοστά επενδύσεων που αγγίζουν το 13%. Επίσης, το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου παρά τον μικρό αριθμό πληθυσμού (640.000 πολίτες), το 14% του πληθυσμού επενδύει σε κρυπτονομίσματα.

Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά επενδύσεων στα κρυπτονομίσματα από την άλλη, τείνουν ως ένα βαθμό να είναι οι πιο πλούσιες και αναπτυγμένες χώρες. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία που αποτελούν τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ένωσης δεν έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον. Έχει παρατηρηθεί ότι οι χώρες που επενδύουν αρκετά στο crypto έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερα επίπεδα πλούτου.

Ελλάδα και κρυπτονομίσματα

Ποια είναι η σχέση της χώρας μας με τα κρυπτονομίσματα; Υπάρχει ενδιαφέρον; Η εταιρεία Redfield και Wilton Strategies μαζί με το Euronews πραγματοποίησε ηλεκτρονικά μία πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση, αναφερόμενη όχι μόνο στη χώρα μας αλλά γενικά στη στάση των κρατών-μελών.

Στην περίπτωση της Ελλάδας τα άτομα ρωτήθηκαν αν γνωρίζουν ή αν έχουν διαβάσει/ακούσει για τα κρυπτονομίσματα. Το 12% είχε ενημερωθεί πολύ καλά, το 35% μέτρια, το 47%  λίγο και το 6% πρώτη φορά άκουσε για τα κρυπτονομίσματα. Ρωτήθηκαν επίσης, αν κατέχουν κρυπτονομίσματα, αν και το 72% δεν κατέχει κανένα.

Διαβάστε επίσης  Η σύφιλη και η εμφάνιση της την περίοδο της Αναγέννησης
κρυπτονομίσματα
Πηγή εικόνας: Capital.gr

Ευρώπη και νομοθεσία κρυπτονομισμάτων

Η Ευρώπη πρωτοπορεί σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο και προωθεί μία νομοθεσία με στόχο την προστασία των επενδυτών και την αποτροπή των κινδύνων. Έγινε μία συμφωνία του Ευρωπαϊκού Μπλοκ για τις κατευθυντήριες βασικές γραμμές του MiCA (Markets in Crypto Assets), ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν έδωσαν έμφαση στις διατάξεις που αφορούν την εποπτεία των παροχών υπηρεσιών και της προστασίας του περιβάλλοντος και των επενδυτών.

Βλέπουμε λοιπόν, ότι τα κρυπτονομίσματα αποκτούν μεγαλύτερη δημοτικότητα με την πάροδο του χρόνου. Οι επενδυτές ασχολούνται και ψάχνουν περαιτέρω το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει πολλή δημοσιότητα στο θέμα των κρυπτονομισμάτων και όλο και περισσότερος κόσμος ενδιαφέρεται, κάνει έρευνα και ενημερώνεται. Σημειώνονται έτσι, διαφορετικές στάσεις μεταξύ κρατών-μελών και μεταξύ μεμονωμένων ατόμων σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Όπως και να έχει όμως, τα κρυπτονομίσματα είναι μία πραγματικότητα που όλο και περισσότερο ριζώνουν στην καθημερινότητα όλων μας έμμεσα ή άμεσα.

 

 

Πηγές:

 • Aran Ali. Crypto Popularity Across European Nations. Άρθρο στο διαδίκτυο. Ανακτήθηκε από: https://www.visualcapitalist.com/cp/crypto-popularity-in-europeans-union-nations/?fbclid=IwAR2Wbj9utqorg0jdA3N0dQEk1tXMKUKytC9DlD2WGhFlVv-7lJ3TQjwYgks (τελευταία πρόσβαση 13/3/2023)
 • Άρθρο στο διαδίκτυο. Ανακτήθηκε από:https://www.liberal.gr/agores/crypto-i-eyropi-blepei-tin-eykairia-na-proselkysei-kefalaia-apo-dysi-kai-anatoli (τελευταία πρόσβαση 13/3/2023)
 • Άρθρο στο διαδίκτυο. Ανακτήθηκε από: https://www.ot.gr/2022/01/31/ot-markets/i-eyropi-igeitai-ston-rythmistiko-agona-ton-kryptonomismaton-kai-stin-kainotomia/ (τελευταία πρόσβαση 13/3/2023)
 • Τουχτίδου Συμέλα. Οι Έλληνες και τα κρυπτονομίσματα-Πόσοι έχουν και γιατί. Άρθρο στο διαδίκτυο. Ανακτήθηκε από: https://gr.euronews.com/next/2021/09/01/ellines-kryptonomismata-posoi-exoun-kai-giati (τελευταία πρόσβαση 13/3/2023)
 • Άρθρο στο διαδίκτυο. Ανακτήθηκε από: https://www.newmoney.gr/roh/bloomberg/ta-kriptonomismata-stin-korifi-tis-evropaikis-atzentas-stin-etisia-sinodo-tou-dnt/ (τελευταία πρόσβαση 13/3/2023)

 

Νυν φοιτήτρια του πολιτικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογράφος με θεματολογία που εστιάζει σε σχολιασμό κυρίως κοινωνικών φαινομένων και θέματα πολιτισμού, που αφορούν στην ελληνική κουλτούρα, την ιστορία και την ποίηση. Η αρθρογραφία είναι σημαντική προτεραιότητά μου και το εύρος της θεματολογίας μου επεκτείνεται όλο και περισσότερο. Αρχισυντάκτρια στη στήλη των Αψυχολόγητων του MAXMAG.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Snatch

Snatch: Η αυθεντικότητα της cult

To Snatch είναι μία αστυνομική κωμωδία του 2000, σε σενάριο

Οδηγός για Αυθεντικό Fashion Tourism

Mε τον όρο «τουρισμός μόδας» (fashion tourism) γίνεται αναφορά σε