Ο Δαβίδ είναι γυμνός -και εξόριστος από τα σχολεία

Δαβίδ γυμνός
Δαβίδ γυμνός του Μιχαήλ Άγγελου [πηγή: npr.org]
Παγκόσμια κατακραυγή είχε προκαλέσει λίγο καιρό πριν ο εξαναγκασμός σε παραίτηση μιας διευθύντριας σχολείου στη Φλόριντα. Ο λόγος; Είχε δείξει στους μαθητές ένα άγαλμα: ο Δαβίδ γυμνός.

Το χρονικό

Η διευθύντρια Hope Carrasquilla παραβρέθηκε σε ένα έκτακτο συμβούλιο. Εκεί της δόθηκαν δύο επιλογές: να παραιτηθεί ή να απολυθεί. Λόγος για την απόφαση αυτή δε δόθηκε. Μα η Hope Carrasquilla υποψιάστηκε πως έφταιγε ένα άγαλμα. Κι αυτό γιατί ο Δαβίδ είναι γυμνός.

Η καθηγήτρια έδειξε το άγαλμα στα πλαίσια ενός μαθήματος για την Αναγέννηση. Το μάθημα αυτό είναι στο πρόγραμμα σπουδών της 6ης τάξης (σσ. μαθητές ηλικίας 11-12 ετών, αντίστοιχη με την Στ’ Δημοτικού). Μάλιστα, το μάθημα είναι υποχρεωτικό βάση νόμου. Ωστόσο, αυτό δεν πτόησε τρεις γονείς να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες. Οι γονείς διαμαρτυρήθηκαν πως τα παιδιά τους ένιωσαν άβολα,  όταν παρουσιάστηκε το έργο στην τάξη. Ο ένας γονιός χαρακτήρισε το έργο ως “πορνογραφικό”. Οι άλλοι δύο είπαν ότι θα ήθελαν να είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για το περιεχόμενο του μαθήματος. Πράγματι, το σχολείο είχε δεσμευτεί να ενημερώνει τους γονείς για τυχόν “ευαίσθητο” περιεχόμενο της διδασκαλίας. Η καθηγήτρια νόμισε ότι είχε γίνει και στην περίπτωση του μαθήματός της, μα -για άγνωστους λόγους- η ενημέρωση δεν είχε γίνει.

Advertisements
Ad 14

Φλωρεντινές αντιδράσεις 

Το φλωρεντινό μουσείο που φιλοξενεί το άγαλμα του Δαβίδ προσκάλεσε δασκάλους και μαθητές από τη Φλόριντα να επισκεφτούν το μουσείο, μετά τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε το θέμα.

Διαβάστε επίσης  Νευροεπιστήμες: Η συμβολή τους στην εκπαίδευση

Οι ειδικοί στην τέχνη έμειναν έκπληκτοι που το αναγεννησιακό αριστούργημα θεωρήθηκε πορνογραφικό. Μια τέτοια αντιμετώπιση σημαίνει ότι κανείς δεν καταλαβαίνει όχι μόνο την αξία του αγάλματος του γυμνού Δαβίδ, αλλά και την ίδια Βίβλο.

Το άγαλμα του σκανδάλου 

Ο Μιχαήλ Άγγελος χρειάστηκε 3 χρόνια για να ολοκληρώσει τον γυμνό Δαβίδ, ξεκινώντας το 1501. Το μάρμαρο, όμως, είχε μεγαλύτερη ιστορία. Είχε φτάσει στην Ιταλία ως ένα μεγάλο μπλοκ μαρμάρου το 1464. Στόχος ένα άγαλμα του Δαβίδ που θα στόλιζε την οροφή ενός καθεδρικού.

Το project άλλαξε χέρια αρκετές φορές μέχρι να καταλήξει στη σμίλη του Μιχαήλ Άγγελου. Λόγω της διάστασης και του μεγάλου βάρους, το άγαλμα τελικά στήθηκε στην είσοδο του Palazzo Vecchio. Το 1873 μεταφέρθηκε στην Πινακοθήκη της Ακαδημίας, στη Φλωρεντία, όπου βρίσκεται ως σήμερα.

Γιατί, όμως, ο Δαβίδ είναι γυμνός; Ο Δαβίδ εικονίζεται με τη σφεντόνα του, λίγο πριν αντιμετωπίσει τον Γολιάθ. Ο Δαβίδ ήταν ένα  νεαρό αγόρι, ένας βοσκός, που δεν είχε εξεζητημένα ρούχα. Ήταν ένας απλός άνθρωπος, ασήμαντος και άγνωστος. Ήθελε να αντιμετωπίσει τον εχθρό του λαού μόνο με αυτά που διέθετε, τη σφεντόνα του και την πίστη του στο Θεό. Η γύμνια του αγάλματος αυτό ακριβώς θέλει να υποδηλώσει: πως ο γυμνός, ανυπόδητος και πλημμελώς οπλισμένος Δαβίδ με τη χάρη του Θεού νίκησε τον Γολιάθ, το φόβο και τον τρόμο όλων των στρατιωτών.

Ο κυβερνήτης της εκπαίδευσης 

Η επέμβαση στα σχολικά πράγματα δεν είναι καινούρια υπόθεση στη Φλόριντα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Ρον ΝτεΣάντις, έχει πάρει υπό την αιγίδα του την εκπαίδευση των μαθητών. Όχι μόνο φροντίζει να τηρούνται οι πιο αυστηροί νόμοι, αλλά θεσμοθετεί και νέους. Τον Ιούλιο του 2022 πέρασε τη διάταξη ¨Γονικά Δικαιώματα στην Εκπαιδευτική Διαδικασία”. Θύμα αυτής της διάταξης και ο γυμνός Δαβίδ.

Διαβάστε επίσης  Mια σημαία ξεσκισμένη

Σύμφωνα με τον ΝτεΣάντις είναι μια προσπάθεια οι γονείς να έχουν καλύτερη γνώση για όσα μαθαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Οι πολέμιοι των τακτικών του μιλούν για πρακτική που σκοπό έχει να απαγορεύσει τη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα και το φύλο στην τάξη.

Πλάι στις διατάξεις του ΝτεΣάντις και κατάλογοι απαγορευμένων βιβλίων. Βιβλία που όχι μόνο δεν διδάσκονται, αλλά απομακρύνονται κι από τις σχολικές βιβλιοθήκες. Βιβλία που θεωρούνται επικίνδυνα ή πορνογραφικά, όπως επικίνδυνος και πορνογραφικός θεωρήθηκε κι ο γυμνός Δαβίδ.

Ανάμεσα στα πολλά που διδάσκονται οι μαθητές στο σχολείο υποτίθεται είναι κι ο σεβασμός στις αξίες της δημοκρατίας. Με μαθητές που από νεαρή ηλικία έρχονται αντιμέτωποι με απαγορεύσεις και λογοκρισία, το μέλλον της δημοκρατίας μοιάζει μάλλον δυσοίωνο.

Πηγές:

Cineas F. (2023). Ron DeSantis’ s “war” on “woke” in Florida schools, explained. Ανακτήθηκε από: www.vox.com (τελευταία πρόσβαση: 10/05/2023)

Ghiglione D. (2023). Italian art experts astonished by David statue uproar in Florida. Ανακτήθηκε από: www.bbc.com (τελευταία πρόσβαση: 10/05/2023)

Halle H. (2023). Art or Porn? A closer look at Michelangelo’s “David”, the Sculpture Behind The Florida Charter School Controversy. Ανακτήθηκε από: www.artnews.com (τελευταία πρόσβαση: 10/05/2230

Khaled F. (3023). Florida Principal Forced to Resign for Showing Students Michelangelo Statue Ανακτήθηκε από: www.newsweek.com (τελευταία πρόσβαση: 10/05/2023)

Kim J. (2023). Principal who was fired after showing students “David” is welcomed in Italy.Ανακτήθηκε από: www.npr.org (τελευταία πρόσβαση: 10/05/2023)

Γέννημα θρέμμα –μα όχι πάππου προς πάππου- Σαλονικιά συνεχίζω να περπατώ στους δρόμους της. Πτυχιούχος Ιστορικού-Αρχαιολογικού, πήρα μια στροφή που με έφερε στη νοσηλευτική, για να βγω και πάλι στον αγαπημένο δρόμο της εκπαίδευσης, αυτή τη φορά από την προσχολική αγωγή. Όψιμη αγάπη η συγγραφή, νηπιακά βήματα στην αρθρογραφία για θέματα που κεντρίζουν την περιέργειά μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βρεφικά προιόντα Ελλάδα

Η ακρίβεια στα βρεφικά προιόντα, Γονείς και Παιδιά

Η ακρίβεια και η ασφάλεια των βρεφικών προϊόντων αποτελούν ζωτικά

Η βασίλισσα του τίποτα: Το κλείσιμο που αξίζουμε

Η Βασίλισσα του Τίποτα, το τρίτο και τελευταίο μέρος της