Το άλυτο: 7+1 μυστήρια της αρχαιότητας

άλυτο
Πηγή εικόνας: gazzetta.gr

«Το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτήν τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη». Τάδε έφη ο Γάλλος συγγραφέας Max Jacob και δίνει μία άμεση ερμηνεία σε αυτό που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην κοιμούνται το βράδυ: το άλυτο. Η αρχαιότητα βρίθει από άλυτα μυστήρια αλλά υπάρχουν 9 περιπτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν τις σκέψεις σου σε μοτίβα επίλυσης που αγγίζουν το υπερβατικό. Για να τα δούμε.

1. Θώνις- Ηράκλειον

Η Θώνις, κατά τους Αιγυπτίους και Ηράκλειο κατά τους Έλληνες ήταν μια παράκτια πόλη στην είσοδο του Δέλτα του Νείλου που δημιούργησε ένα θρύλο γύρω από το όνομά της για περισσότερα από 1200 χρόνια. Η φήμη γύρω από την ύπαρξή της άγγιζε εκείνη της Ατλαντίδας ενώ ο Πάρης και η Ωραία Ελένη είχαν προσπαθήσει να τη χρησιμοποιήσουν ως κρησφύγετο πριν τον Τρωικό πόλεμο. Όλη αυτή η συζήτηση θα ήταν απολύτως θεωρητική αν το 2000 ο Γάλλος αρχαιολόγος Frank Goddio και η ομάδα του δεν ανακάλυπταν πολύ κοντά στην ακτή, και σε βάθος 10 μέτρων, τεράστια αγάλματα, επιγραφές στα Αιγυπτιακά και στα Ελληνικά και 64 βυθισμένα πλοία που χρονολογούνται από τον 8ο έως το 2ο αιώνα π.Χ. Τα δε τελευταία ήταν σκοπίμως βυθισμένα κάτι που εγείρει ακόμα και σήμερα ερωτηματικά ενώ το μέγεθος των ανακαλύψεων έχει πολύ δρόμο μπροστά. Υπολογίζεται πως ίσως χρειαστούν έως και 200 χρόνια ανασύρσεων για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Οι λόγοι που οδήγησαν στη βύθιση της πόλης μπορεί να είναι από καθίζηση μέχρι σεισμός και ανύψωση των υδάτων. Αυτό είναι, πλέον, και το μόνο μυστήριο που συνεχίζει να απασχολεί τους διερωτώμενους.

άλυτο
Πηγή εικόνας: protothema.gr

2. Η πεδιάδα με τα βάζα στο Λάος

Πως θα νιώθατε αν συναντούσατε μία πεδιάδα με τεράστια βάζα από ψαμμίτη βάρους ενός τόνου έκαστο; Το ίδιο δέος θα αισθάνθηκαν και οι ιθαγενείς του Λάος γι’ αυτό και απέδωσαν αυτή την ανακάλυψη στο γεγονός πως αυτά τα τεράστια ευρήματα σε σχήμα ποτηριών ήταν όντως ποτήρια στα οποία οι γίγαντες έπινα κρασί από ρύζι για να γιορτάσουν τις νίκες τους απέναντι στους εχθρούς. Παρ’ όλα αυτά, οι ανασκαφές ανθρώπινων οστών που βρέθηκαν πέριξ όλων των συμπλεγμάτων με τα βάζα οδηγούν σε ένα πρώτο λογικό συμπέρασμα πως πρόκειται για ταφικά μνημεία. Κάτι σαν μία πρώτη ταφή μέχρι τα οστά να καταλήξουν στη γη. Στη δε περιοχή, ο πόλεμος του Βιετνάμ κατέληξε να δημιουργήσει και πεδιάδες που μαζί με τα γιγάντια βάζα περιείχαν και μη εξουδετερωμένες νάρκες, κάτι που κάνει την επίλυση του μυστηρίου και τις εκ βάθους ανασκαφές ακόμα δυσκολότερες κάτι που θα κρατήσει το μυστήριο άλυτο για πολύ καιρό ακόμα.

Διαβάστε επίσης  Ζώδια: η κοινωνία μέσα από μια 'επιστήμη' 3.000 χρόνων
Πηγή εικόνας; protagon.gr

3. Ρωμαϊκοί αμφορείς στη Βραζιλία

Είναι γνωστό πως οι Ευρωπαίοι έφτασαν στην Αμερική το 15ο αιώνα μ.Χ. Παρ’ όλα αυτά στο Ganabara Bay στο Ρίο Ντετζανέιρο  τα όστρακα του όρμου δεν αναπτύχθηκαν πάνω σε βράχους του βυθού αλλά σε εκατοντάδες αμφορείς που μετέφεραν τα Ρωμαΐκά πλοία κατά το 2ο αιώνα μ.Χ. Την ανακάλυψη αυτή έκανε ο Robert Marx το 1982 κάτι που δεν άρεσε καθόλου στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα και κατάσχεσε όλα τα ευρήματα. Αυτή η ανακάλυψη θα έδινε μία νέα διάσταση στην πορτογαλική ταυτότητα της χώρας κάτι που δεν πρόκειται να εξερευνηθεί σε βάθος όσο η κυβέρνηση αρνείται τη συνεργασία με τους επιστήμονες. Σε περίπτωση που επισκεφτείτε τη χώρα καλό θα είναι να περιοριστείτε στα κλισέ ενός τουρίστα καθώς απαγορεύονται και οι καταδύσεις στο σημείο.

Πηγή εικόνας: eglewis.blogspot.com

4. Ο τάφος της Κλεοπάτρας

Όλοι ξέρουν που βρισκόταν η Κλεοπάτρα μεταξύ 69 και 30 π.Χ αλλά κανείς δε γνωρίζει που βρίσκεται τώρα. Η τοποθεσία του τάφου της Κλεοπάτρας παραμένει ακόμα άλυτο μυστήριο. Κάποιοι πιστεύουν πως βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια, το μέρος που γεννήθηκε και βασίλεψε, όμως η πόλη επλήγει από τσουνάμι το 365 μ.Χ, επομένως είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα. Άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πως ετάφη στο Δέλτα του Νείλου στην περιοχή του Ταποσίρις Μάγκνα. Στην περιοχή βρέθηκαν δύο μούμιες που χρονολογούνται από την εποχή της Κλεοπάτρας. Οι ολόχρυσες σαρκοφάγοι έδωσαν ένα πρώτο συμπέρασμα πως πρόκειται για πρόσωπα υψηλού κύρους αλλά πάνω από τις ανακαλύψεις υπάρχει ένα μεγάλο «ίσως» καθώς δε μπορεί να δοθεί καμία βεβαιότητα στην ανακάλυψη.

Διαβάστε επίσης  «Bloody» Μαίρη: Η φανατική, αδίστακτη βασίλισσα της Αγγλίας
Πηγή εικόνας: argolikeseidhseis.gr

5. Σακσαγιουαμάν στο Περού

Στην πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας των Ίνκας στο Περού βρίσκεται το μνημείο του Σακσαγιουαμάν. Το μνημείο αποτελεί μία κατασκευή τόσο εξελιγμένη αρχιτεκτονικά και τόσο μεγάλη που είναι απορίας άξιο πως κατάφερε να οικοδομηθεί πίσω στο 1438 π.Χ. Το οικοδόμημα πρόκειται για ένα σύμπλεγμα στοιβαγμένων ογκόλιθων στην κορυφή του λόφου της Ακρόπολης, τόσο τέλεια τοποθετημένους ο ένας πάνω στον άλλο που αποτελούν παράδειγμα στατικότητας. Να σημειωθεί πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί κανένα συγκολλητικό υλικό για τη σύνδεση τους ενώ οι πολυεδρικοί ογκόλιθοι λαξεύτηκαν σε μία εποχή που τα μόνα εργαλεία που υπήρχαν διαθέσιμα ήταν μικρές μεταλλικές σφήνες και καλέμια. Στην κατασκευή υπάρχουν πέτρες που ζυγίζουν πάνω από 100 τόνους ενώ υπολογίζεται πως χρειάστηκαν πάνω από 20.000 εργάτες για τη χειροκίνητη μεταφορά τους. Η κατασκευή απολαμβάνει πλήρης αντισεισμικότητας ενώ μία σύγχρονη ρέπλικα με νέα τεχνολογικά μέσα την καθιστά ακόμα και σήμερα εξαιρετικά δύσκολη.

Loop Walk to Sacsayhuaman • Hiking Route » outdooractive.com
Πηγή εικόνας: oastatic.com

6. Το χειρόγραφο Βόινιτς

Το 1912, στα χέρια του Πολωνοαμερικανού βιβλιοπώλη Βίλφριντ Βόινιτς βρέθηκε ένα εντελώς αλλοπρόσαλλο χειρόγραφο βιβλίο. Η εικονογράφηση και η γραφή δεν έμοιαζαν με καμία γνωστή ή αποκρυπτογραφημένη γλώσσα. Θεωρείται πως γράφτηκε πριν από 800 χρόνια από κάποιον άγνωστο συγγραφέα χωρίς όμως κανείς να έχει καταφέρει να οδηγήσει σε μία λύση του άγνωστου περιεχόμενού του. Κορυφαίοι Βρετανοί και Αμερικάνοι κρυπταναλυτές μελέτησαν εντατικά το χειρόγραφο αλλά παραδόξως δεν μπόρεσε να εξαχθεί ούτε μία λέξη ως σημείο αναφοράς. Αυτές οι άκαρπες προσπάθειες οδήγησαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για απάτη, μία δίχως νόημα εναλλαγή χαρακτήρων. Το χειρόγραφο έδωσε τροφή σε μυθιστορήματα, εικασίες και κυρίως στη λαϊκή φαντασία ενώ υποθέσεις εκατό ετών για το περιεχόμενο του παραμένουν μη επαληθευμένες καλύπτοντας με μεγαλύτερο πέπλο μυστηρίου το περιεχόμενό του. Ένα ακόμα μυστήριο ψάχνει το ντετέκτιβ του.

Διαβάστε επίσης  2 Αριστοτελικές θεωρίες που επηρέασαν τον Ιμπν Σίνα
Πηγή εικόνας: armpouniotis.gr

7. Yonaguni Ιαπωνία

Ένας βραχώδης σχηματισμός στο βυθό της Ιαπωνίας παραμένει, ακόμα, άλυτο μυστήριο σχετικά με την αρχική του χρήση και προέλευση. Κάποιοι προσπάθησαν να τον συνδέσουν με την Ατλαντίδα. Οι παράλληλες τοποθετήσεις βράχων  σε μορφή σκαλοπατιών τεραστίου μεγέθους καθώς και η φαινομενικά μη τυχαία ύπαρξη εν δυνάμει πυλών μιας πόλης που ίσως υπήρξε διαχάζουν τους επιστήμονες. Κάποιοι μιλούν για ψευδοαρχαιολογία και στηρίζουν την άποψη της φυσικής διαμόρφωσης του εδάφους από τα θαλάσσια ρεύματα ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν για ανθρώπινο χέρι και ύπαρξη πολιτισμού. Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει πως πρόκειται για την Ήπειρο Mu η οποία χάθηκε λόγω της ιδιαίτερης τεκτονικής δραστηριότητας της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συμφωνούν πως διαφωνούν και το μυστήριο του υποθαλάσσιου μνημείου του Yonaguni παραμένει άλυτο.

άλυτο
Πηγή εικόνας: mysterioustrip.com

8. Η τρίαινα του Παράκας

Η τρίαινα του Παράκας στο Περού είναι ένας γεωγλυφικός σχηματισμός στις αμμώδης εκτάσεις της χερσονήσου του Παράκας που χρονολογείται το 200 π.Χ. Ο σχηματισμός μοιάζει με τρίφωτο κηροπήγιο, έχει ύψος 183 μέτρα, πλάτος 3,2 μέτρα, βάθος αυλακώσεων από 1 μέχρι 1,2 μέτρα και στη βάση του παρατηρείται ένα παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 20 x 14 μέτρα. Είναι αδύνατο να προσδιορισθεί ο τρόπος κατασκευής του καθώς έγινε με αφαίρεση άμμου σε έναν τέλειο σχηματισμό. Υποθέσεις σχετικά με το λόγο κατασκευής του επικεντρώνονται, κυρίως, στη χρήση του ως πλοηγός από τους ναυτικούς καθώς είναι ορατό από απόσταση 20 χιλιομέτρων. Άλλη θεωρία έχει να κάνει με το χρυσό ραβδί, σαν αστραπή, του θεού Βιρακότσα που φαίνεται στη μυθολογία των λαών της Νότιας Αμερικής. Το μυστήριο παραμένει άλυτο.

άλυτο
Πηγή εικόνας: outlookindia.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν στο άρθρο:

http://www.olympusgaia.com/?p=2971 (τελευταία πρόσβαση 23/5/2021)

www.youtube.com/ (τελευταία πρόσβαση 23/5/2021)

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φθινόπωρο

Καλωσορίζω το φθινόπωρο  επιστρέφοντας στις παλιές μου συνήθειες και στο

Το Αγόρι, το Τρολ & η Κιμωλία: Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης

Οι φθινοπωρινές κυκλοφορίες των εκδόσεων Μάρτης έφτασαν. Στις 10 Οκτωβρίου