Δέσποινα Στυλιανοπούλου: H «επαρχιωτοπούλα» του κινηματογράφου

Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Πηγή εικόνας: lifo.gr

Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου γεννήθηκε στη Μεσσήνη στις 8 Ιουλίου 1932. Σπούδασε φωνητική στο Ωδείο και θέατρο στην Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη απ’ όπου κι αποφοίτησε το 1959. Μόλις αποφοίτησε, εμφανίσθηκε στο Πειραϊκό Θέατρο του Δημήτρη Ροντήρη στην τραγωδία: “Ηλέκτρα” ενώ παράλληλα φοιτούσε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η πρώτη εμφάνιση της Δέσποινας Στυλιανοπούλου στον κινηματογράφο ήταν το 1961 στην ταινία της Έλλης Νεζερίτη: “Ο ξένος της Νύχτας”. Μέχρι σήμερα έχει παίξει σε 58 ταινίες.

Οι σπουδές της

Από πολύ μικρή ηλικία το ταλέντο της στην υποκριτική είχε φανεί κι έτσι πριν ακόμα αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Η συνωνυμία της με μία άλλη κοπέλα παραλίγο να της κοστίσει τις εξετάσεις της. Την επομένη των εξετάσεων διαπίστωσε, πως τελικά πέρασε η άλλη κοπέλα κι έτσι αποφάσισε να δώσει στην Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη.

Η στενή σχέση με την Αλίκη

Στον κινηματογράφο η Δέσποινα Στυλιανοπούλου έχει ταυτιστεί σε ρόλους δεύτερους κι αυτούς όπου έπαιζε την αφελή υπηρέτρια από το χωριό, που πετούσε μαργαριτάρια. Σύμφωνα με δηλώσεις της, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν αυτή που την έσπρωξε να κάνει πρωταγωνιστικούς ρόλους, αφού τις περισσότερες ταινίες τις είχε γυρίσει μαζί της. Με τον ρόλο της αφελής υπηρέτριας μπήκε στα σπίτια του κόσμου και κατέκτησε τις καρδιές του.

Πολλές φορές η Δέσποινα Στυλιανοπούλου ήταν μία αυθάδης υπηρέτρια, που τολμούσε να λέει την αλήθεια και να πηγαίνει κόντρα στ’ αφεντικά της μ’ έναν κωμικό τρόπο. Ωστόσο έπαιξε και σε αρκετές δραματικές ταινίες, παρόλο που ο κόσμος την θυμάται σε κωμικούς ρόλους και δευτερεύοντες. Σύμφωνα με συνέντευξή της Δέσποινας Στυλιανοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν αυτή που την βοήθησε να πάρει τον ρόλο της χήρας στην ταινία: “Αχ! αυτή η γυναίκα μου!”. Μία φράση της σε μία συνέντευξη που έδωσε στις 27 Μαϊου του 2019 στο topontiki.gr, ενδεικτική της σχέσης της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν: «Με την Αλίκη ήμασταν η γη και ο σπόρος!»

Διαβάστε επίσης  Δημήτρης Χορν: «Μη φοβάσαι το τρακ. Πηγαίνει πάντα εκεί, όπου υπάρχει ταλέντο»

Οι ταινίες της στον κινηματογράφο

Ας θυμηθούμε κάποιες από τις ταινίες που έπαιξε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου: “Η Αλίκη στο Ναυτικό” (1961), “Γαμπρός για κλάματα” (1962), “Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο” (1962), “Ο πολύτεκνος” (1964), “Κόσμος και κοσμάκης” (1964), “Ένας μεγάλος έρωτας” (1964), “Το φυλαχτό της μάνας” (1965), “Ο εξυπνάκιας” (1966), “Η αρτίστα” (1966), “Το πιο λαμπρό αστέρι” (1967), “Αχ!αυτή η γυναίκα μου” (1967), “Δημήτρη μου, Δημήτρη μου” (1967), “Πατέρα κάτσε φρόνιμα”(1967), “Ο γεροντοκόρος” (1967), “Η χαρτορίχτρα”(1967), “Ο τρελός τα ‘χει 400” (1968), “Το κορίτσι του λούνα πάρκ” (1968), “Καπετάν Φάντης Μπαστούνι” (1968), “Ο γίγας της Κυψέλης” (1968), “Ο τζαναμπέτης” (1969), “Ο μπλοφατζής” (1969), “Η αρχόντισα της κουζίνας” (1969), “Ένας μάγκας στα σαλόνια” (1969), “Η ταξιτζού” (1970), “Φουκαράδες και λεφτάδες” (1970), “Ο νάνος και οι 7 Χιονάτες” (1970), “Η εφοπλιστίνα” (1971), “Ομανωλιός ξαναχτυπά” (1971), “Η προεδρίνα” (1972), “Μία σταρ στη γειτονιά μας” (1989).

Δέσποινα Στυλιανοπούλου
Πηγή εικόνας: lifo.gr

 

Οι σειρές της στην τηλεόραση

Επιπροσθέτως, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου έχει παίξει και σε σειρές στην τηλεόραση, όπως: “Λούνα Παρκ” (1974), “Βασίλισσα Αμαλία” (1975), “Ιστορία γραμμένη με νότες” (1983), “Νυχτερινοί ακροβάτες” (1993), “Η νταντά” (2003), “Χήρες club” (2004), “Τα χρυσά κορίτσια” (2007), “Αν υπήρχες θα σε χώριζα” (2007), “Οι 7 θανάσιμες πεθερές: Η Σμυρνιά πεθερά” (2007).

Κάποια γεγονότα στην ζωή της

Στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας της Δέσποινας Στυλιανοπούλου: “Η ταξιτζού” το 1970, η ηθοποιός είχε ένα ατύχημα που θα μπορούσε να της είχε κοστίσει την ζωή. Σύμφωνα με την μηχανή του χρόνου η Στυλιανοπούλου, που έπαιζε τον πρωταγωνιστικό ρόλο, είχε ένα τρομερό ατύχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο Πέραμα.

Η περιγραφή είναι δική της:

«Είχα ένα σοβαρότατο ατύχημα με το αυτοκίνητό μου, όταν πήγαινα στη Σαλαμίνα για τα γυρίσματα. Σταμάτησε το αμάξι σε μια πέτρα δίπλα ακριβώς στη θάλασσα και έσβησε η μηχανή του. Την ώρα που κατέβαινα και μόλις είχα ανοίξει την πόρτα, τότε εκείνο τσούλησε γιατί είχα ξεχάσει να βάλω χειρόφρενο και με παρέσυρε μαζί του στη θάλασσα. Ευτυχώς είχα την προνοητικότητα να πηδήξω έξω από το αυτοκίνητο, όταν έπεφτα στο νερό. Με έσωσαν οι δύτες, όταν βρέθηκα να παλεύω για να μην πνιγώ. Μόλις βγήκα στην στεριά τους είπα: «Ζει η ταξιτζού κι εγώ» γράφει στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Ηθοποιός Αμέσου Δράσεως».

Τα γυρίσματα της ταινίας αναβλήθηκαν, καθώς η Δέσποινα Στυλιανοπούλου είχε σπάσει το πόδι της και είχε έντονους πόνους σε όλο της το κορμί. Οι θεατρικές παραστάσεις, όμως, δεν μπορούσαν να περιμένουν. Έτσι, εκείνη συνέχισε να παίζει κανονικά, χωρίς το κοινό να καταλάβει το παραμικρό. Το 1970-71 η ταινία: “Η ταξιτζού” ολοκληρώθηκε και η Δέσποινα Στυλιανοπούλου λάνσαρε κι έκανε μόδα το τζιν παντελόνι, με τζιν μπουφάν και τζιν μπερέ. Η Δέσποινα Στυλιανοπούλου κατάφερε με την ταινία: “Η ταξιτζού” να καταταγεί στην 8 θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες της περιόδου εκείνης.

Διαβάστε επίσης  Άδικος χαμός σπουδαίου ζωγράφου ''Μυταράς Δημήτρης''

Ο θίασος

Από το 1973 η Δέσποινα Στυλιανοπούλου υπήρξε αρκετές φορές θιασάρχης στο θέατρο: “Αυλαία” του Πειραιά. Από τις εκδόσεις: “Τετράγωνο” κυκλοφορεί η αυτοβιογραφία της Δέσποινας Στυλιανοπούλου: “Ηθοποιός αμέσου δράσεως”.


Πηγές:

Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Ανακτήθηκε από: el.wikipedia.org (Τελευταία πρόσβαση: 28/5/2019)

Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Ανακτήθηκε από: mixanitouxronou.gr (Τελευταία πρόσβαση: 28/5/2019)

Στυλιανοπούλου Δέσποινα, Ανακτήθηκε από:biblionet.gr (Τελευταία πρόσβαση: 28/5/2019)

Δ. Στυλιανοπούλου: Η ατυχία στο Εθνικό Θέατρο και η μεγάλη καριέρα, Ανακτήθηκε από: in.gr (Τελευταία πρόσβαση: 28/5/2019)

Η εξομολόγηση της Στυλιανοπούλου για τη Βουγιουκλάκη: «Στ’ αυτιά μου ηχούν τα τελευταία της λόγια…», Ανακτήθηκε από: topontiki.gr (Τελευταία πρόσβαση: 28/5/2019)

Είμαι απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2022 απέκτησα το πιστοποιητικό «Επιμέλειας και Διόρθωσης κειμένων» από το Ε.Κ.Π.Α. Γράφω άρθρα, διηγήματα, ποιήματα και μουσικούς στίχους. Έχω διακριθεί σε Παγκόσμιους και Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς για τα έργα μου. Έχω γράψει δύο βιβλία: «Διαδρομές ψυχής» από τις εκδόσεις Όστρια και «Ψυχική Παλίρροια» από τις εκδόσεις Διάνοια. Τα τραγούδια μου μπορείτε να τα βρείτε στο Youtube. Αγαπώ αυτόν τον τρόπο έκφρασης και μου αρέσει να τον επικοινωνώ στον κόσμο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού

Οι τέσσερις μεγάλες κυρίες του ιμπρεσιονισμού τιμήθηκαν από την Εθνική
Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος