Το τελευταίο διάστημα, η τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή και ως AI, έχει εισέλθει για τα καλά στις ζωές των περισσότερων ανθρώπων. Η εκπαίδευση, η υγεία και η εργασία, μάλιστα, αποτελούν μερικούς από τους τομείς στους οποίους έχει αναμφισβήτητα γίνει αισθητή η παρουσία της. Πρόκειται για την τεχνολογία εκείνη που επιτρέπει σε υπολογιστές και μηχανές να προσομοιώνουν την ανθρώπινη νοημοσύνη και τις ικανότητες επίλυσης διαφόρων προβλημάτων. Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται να έχει προσδώσει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο, δεν είναι βέβαιο πως δεν θα προκύψουν μελλοντικά προβληματικές καταστάσεις που θα τον βλάψουν.
Ο επικρατέστερος φόβος πάνω στο παρόν ζήτημα, είναι εκείνος που θέλει την τεχνητή νοημοσύνη να αντικαθιστά τον άνθρωπο σε πολλές πτυχές της ζωής του όπως είναι αυτή της εργασίας. Ήδη πολλά από όσα έχουν σχέση με κατασκευαστικές δεξιότητες, ανάλυση δεδομένων και εξυπηρέτηση πελατών έχουν αυτοματοποιηθεί, καθιστώντας τα ανθρώπινα χέρια σε γενικές γραμμές “άχρηστα”. Αυτό, όμως, δε συνεπάγεται πως κάποια στιγμή στο μέλλον όλες οι εργασίες θα εκτελούνται από μηχανήματα. Εκείνο που θα προσιδίαζε καλύτερα να θεωρήσουμε σχετικά με την πραγματικότητα που πολλοί φοβούνται πως θα διαμορφωθεί, είναι πως πιθανολογείται μια από κοινού συνεργασία του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα…
Την ίδια στιγμή που για αρκετούς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν τη δουλειά τους, είναι γεγονός πως με την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης προκύπτουν νέες ευκαιρίες εργασίας τις οποίες χρόνια πριν δε θα μπορούσε καν να συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη και εφαρμογή της απαιτούν εξειδικευμένους επαγγελματίες στη συντήρηση ρομπότ και τη μηχανική μάθηση γενικότερα, όπως και σε τομείς που αφορούν την ανάλυση δεδομένων. Εκτός αυτού, όπως προαναφέρθηκε, είναι πολύ πιθανή η συνεργασία του ανθρώπου με την τεχνητή νοημοσύνη. Στη λογιστική, λόγου χάρη, μπορεί ο εργαζόμενος να αξιοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάλυση δεδομένων, ωστόσο, η κρίση του θα είναι εξίσου σημαντική για ορισμένες περίπλοκες αποφάσεις που θα χρειαστεί να παρθούν.
Ενδέχεται να αλλοιωθεί η ταυτότητά μας;
Αναμφίβολα, η εργασία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Προσφέρει μια αίσθηση κατεύθυνσης, σκοπού αλλά και ταυτότητας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αυτοπεποίθηση αφού όταν ένα άτομο κερδίζει χρήματα, έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει τόσο τον εαυτό του όσο και τα αγαπημένα του πρόσωπα. Με την τεχνητή νοημοσύνη, όμως, και αν επέλθει, τελικά, απώλεια της εργασίας, εύλογα θα χαθούν όλα τα παραπάνω. Ο Elon Mask, ωστόσο, φαίνεται να υποστηρίζει πως ένα τέτοιου είδους γεγονός ίσως και να μην είναι απαραίτητα καταστροφικό. Παράλληλα, ελπίζει σε μια εποχή αφθονίας η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την επιβολή ενός καθολικού υψηλού εισοδήματος το οποίο θα καταστήσει την ανθρώπινη εργασία προαιρετική. Κάτι τέτοιο όμως, περισσότερο ουτοπικό φαντάζει παρά πραγματικό.
Καθολικό βασικό εισόδημα
O “νονός της τεχνητής νοημοσύνης”, Geoffrey Hinton υποστήριξε πως πρέπει κάθε κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα βασικό καθολικό εισόδημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης και να παράσχει μια δικλίδα ασφαλείας για όλους τους πολίτες. Γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, αν κάτι τέτοιο δε συμβεί, τότε είναι πολύ πιθανό οι πλούσιοι οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την τεχνητή νοημοσύνη, να επωφεληθούν και να γίνουν πλουσιότεροι, ενώ εκείνοι που ανήκουν στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα να χάσουν την εργασία τους και συνεπώς και όλα εκείνα που τους παρέχει.
Πηγές:
How AI And Robot Job Displacements Could Lead Us Down The Road Of Universal Basic Income And Loss Of Identity. Ανακτήθηκε από: https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2024/07/17/ai-robot-job-displacement-universal-basic-income/
We’ll need universal basic income – AI ‘godfather’. Ανακτήθηκε από: https://www.bbc.com/news/articles/cnd607ekl99o
ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ; Ανακτήθηκε από: https://www.thetotalbusiness.com/2024/05/13/einai-texniti-noimosini-pragmatiki-apeili-theseis-ergasias/