Αϋπνία και Μνήμη: Ποια είναι η σχέση τους;

9 Δεκεμβρίου 2018

μνήμη

Δεν είναι μυστικό, πως ένας ποιοτικός νυχτερινός ύπνος μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Όχι μόνο γιατί ο ύπνος δίνει την δυνατότητα στο σώμα να ξεκουραστεί και να ανακτήσει την χαμένη ενέργεια αλλά γιατί είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της ικανότητας του εγκεφάλου να μαθαίνει και να θυμάται. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όσο το σώμα ξεκουράζεται, το μυαλό μας επεξεργάζεται τις πληροφορίες της ημέρας και δημιουργεί μνήμες. Η έλλειψη ύπνου, ωστόσο, ενέχει το ρίσκο εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως υπέρταση, διαβήτη, παχυσαρκία , προβλήματα μνήμης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως ο ύπνος επηρεάζει την μάθηση και την μνήμη με δύο τρόπους:

1. Η έλλειψη ύπνου έχει επιπτώσεις στην ικανότητα του ανθρώπου να συγκεντρώνεται και να μαθαίνει αποτελεσματικά.
2. Ο ύπνος είναι απαραίτητος για μία δυνατή μνήμη

Δημιουργώντας Μνήμες

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι μνήμης. Κάποιες βασίζονται σε γεγονότα, άλλες σε σημαντικές στιγμές και κάποιες είναι διαδικαστικές, όπως η εκμάθηση πιάνου. Για να δημιουργηθεί μία μνήμη απαιτούνται τρεις βασικές λειτουργίες:

1. Εκμάθηση – Μαθαίνουμε ή βιώνουμε κάτι
2. Παγίωση – Η μνήμη εγκαθίσταται στο μυαλό
3. Ανάκληση – Η ικανότητα να επαναφέρουμε την μνήμη στο μέλλον

Η εκμάθηση και η ανάκληση είναι λειτουργίες που λαμβάνουν χώρα, όταν είμαστε ξύπνιοι. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν πως ο ύπνος είναι απαραίτητος για την παγίωση μιας μνήμης, όποιος κι εάν είναι ο τύπος αυτής της μνήμης. Χωρίς επαρκή ύπνο, ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται να απορροφήσει και να επαναφέρει μνήμες.

Έρευνες έδειξαν πως οι συμμετέχοντες που υπέφεραν από αϋπνία έτειναν να πιστεύουν πως κρίνουν ορθά, ενώ, στην πραγματικότητα έκαναν λάθος. Μελέτες οι οποίες περιείχαν τεστ μνήμης έδειξαν πως μετά από μία νύχτα ποιοτικού ύπνου ή λίγη ξεκούραση οι άνθρωποι ήταν πιο αποδοτικοί σε μία αξιολόγηση, στο γραφείο ή σε μία αθλητική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης  Τα 6 καπέλα της σκέψης: Πώς λαμβάνεται μία απόφαση

Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι πως ο ύπνος είναι μια βιολογική ανάγκη- τον χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Οι ειδικοί συστήνουν στους ενήλικες να κοιμούνται επτά με εννιά ώρες την νύχτα. Αυτό μπορεί να μην επιτυγχάνεται κάθε νύχτα, αλλά είναι ο στόχος.

Μερικά Tips για την μείωση της αϋπνίας:

1. Πήγαινε για ύπνο και ξύπνα την ίδια ώρα κάθε μέρα
2. Αθλήσου εβδομαδιαία, αλλά όχι κοντά στην ώρα του ύπνου
3. Απέφυγε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τη νικοτίνη λίγο πριν τον ύπνο
4. Κάνε ένα ζεστό μπάνιο, διάβασε ένα βιβλίο, οτιδήποτε δεν μπορεί να σου προκαλέσει ένταση
5. Μην βλέπεις τηλεόραση ή χρησιμοποιείς το pc λίγο πριν τον ύπνο
6. Τελείωσε το δείπνο σου δύο ή τρεις ώρες πριν ξαπλώσεις

Το να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, έχοντας έναν ποιοτικό ύπνο, μπορεί κάποιες φορές να αποτελεί πρόκληση, λόγω μιας ιδιαίτερα αγχώδους καθημερινότητας. Όμως, θυμήσου πως χρειάζεσαι ύπνο για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις. Ο ύπνος είναι φίλος σου.

Πηγή: WebMD Medical Reference

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το φαινόμενο doppelgänger

Με το φαινόμενο doppelgänger (ή αλλιώς το φαινόμενου του διπλού
Τσεχία

Η γαλλική τραγωδία του 17ου αι.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, σημειώνεται μια