Η αυτοπεποίθηση στη ζωή μας αποτελεί ένα από τα πιο βασικά συστατικά της. Χρησιμοποιώντας τη λέξη αυτοπεποίθηση εννοούμε τη ”στάση” η οποία επιτρέπει στο άτομο να έχει μια θετική αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστική αντίληψη για τον εαυτό του και για τις ικανότητές του και να χειρίζεται σωστά τις καταστάσεις ή τις δυσκολίες που το αφορούν.
Η αυτοπεποίθηση στη ζωή μας είναι ένα αναπτυξιακό χαρακτηριστικό, δομείται, δηλαδή, καθώς το άτομο αναπτύσσεται και σε αυτή τη διαδικασία σημαντικός είναι ο ρόλος των γονέων. Όταν οι γονείς αποδέχονται το παιδί, ακόμα και όταν κάνει λάθη, αυτό λειτουργεί θετικά και αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση του. Όταν, όμως, το απορρίπτουν ή όταν είναι πολύ επικριτικοί ή υπερπροστατευτικοί τότε το παιδί δεν μαθαίνει να στηρίζεται στις δικές του δυνάμεις και χάνει έτσι την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του. Ανάλογο ρόλο στη διαμόρφωση της αυτοπεποίθησης έχουν οι φίλοι, οι συνομήλικοι και το κοινωνικό περιβάλλον.
Τι μειώνει την αυτοπεποίθηση;
Η μείωση της αυτοπεποίθησης στη ζωή μας έρχεται συχνά από στερεοτυπικές σκέψεις όπως «όλα ή τίποτα», τη υπερβολική έμφαση στα «πρέπει» και τους κανόνες, η μειωμένη έμφαση στα θετικά στοιχεία του εαυτού, ο φόβος και για το πιο μικρό σφάλμα είναι παγίδες που μπορούν να εγκλωβίσουν το άτομο και να το κάνουν να χάσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις ικανότητές του.
Τρόποι σκέψεις που μειώνουν στην εμπιστοσύνη στον εαυτό:
Ο ”ηθικός” τρόπος κρίσης:
Πολλές φορές κρίνουμε τις πράξεις μας με ηθικούς όρους. Είναι καλύτερα να κρίνουμε τη συμπεριφορά μας ως λειτουργική ή μη λειτουργική και ταυτόχρονα να σκεφτόμαστε τρόπους δράσης για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση.
Υπερβολικά υψηλές προσδοκίες:
Η “ανάγκη” για τελειότητα είναι ένας τρόπος που οδηγεί με ακρίβεια στην αποτυχία και τη μείωση του αυτο-συναισθήματος και της αυτοπεποίθησης στη ζωή μας. Όλοι κάνουμε λάθη. Κανείς δεν είναι τέλειος. Η αποδοχή λιγότερων από το ‘τέλειο’ είναι απλά η αποδοχή της ανθρώπινης φύσης μας.
Η παγίδα της σύγκρισης:
Η σύγκριση με το τι έχουν επιτύχει οι άλλοι είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη μείωση της αυτοπεποίθησης στη ζωή μας. Έχετε ποτέ συγκρίνει τον εαυτό σας και τα επιτεύγματά σας με άτομα που φαίνονται να τα έχουν καταφέρει λιγότερο καλά από εσάς; Οι άνθρωποι διαφέρουν στις ικανότητές τους. Όταν συγκρίνεστε μόνο με όσους πιστεύετε ότι τα έχουν καταφέρει καλύτερα, οι δικές σας ‘ποιότητες’ χάνονται και ο εαυτός σας κρίνεται άδικα.
Παθητικότητα:
Μη μένετε παθητικοί και εγκλωβισμένοι στις αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις σας. Δραστηριοποιηθείτε, προσπαθήστε, “δεσμευτείτε” στη ζωή. Αποκτείστε νέες εμπειρίες. Δοκιμάστε νέα και ευχάριστα πράγματα. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα και θα “κερδίσετε” την αυτοπεποίθηση στη ζωή σας.
Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή στη ζωή σας
Για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση στη ζωή σας αλλά και την εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας και να νιώσετε καλύτερα, χρήσιμες θα σας φανούν οι παρακάτω προτάσεις:
Δώστε έμφαση στις δυνατότητές σας: Ενισχύστε, επιβραβεύστε τον εαυτό σας για κάθε τι που προσπαθείτε. Δώστε πιο πολλή έμφαση στην προσπάθεια, εφόσον από εκεί ξεκινούν όλα, παρά στα αποτελέσματα (που δεν εξαρτώνται πάντα από εσάς μόνο).
Μιλήστε με τον εαυτό σας: Είναι μια ευκαιρία εντοπισμού και αμφισβήτησης των δυσλειτουργικών πεποιθήσεών σας. Πείτε στον εαυτό σας «σταμάτα» και αντικαταστήστε τις παράλογες σκέψεις σας μόλις τις εντοπίσετε. Για παράδειγμα, όταν βρείτε ότι περιμένετε “τέλεια” αποτελέσματα, θυμηθείτε ότι δεν μπορεί ο άνθρωπος να κάνει κάτι τέλειο. Πιθανή και δυνατή είναι μόνο η προσπάθεια ώστε να γίνει κάτι καλά.
Αξιολογείστε τον εαυτό σας: Αλλά, αξιολογείστε τον χωρίς να στηρίζεστε αποκλειστικά στη γνώμη των άλλων. Εστιάστε στο πώς ΕΣΕΙΣ βλέπετε τη συμπεριφορά σας, τη δουλειά σας, τα επιτεύγματά σας, τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να στηριχτείτε περισσότερο σε αυτό, παρά στο τι λένε οι άλλοι.