Αρρωστοφοβία: η πιο επίκαιρη διαταραχή

Πηγή εικόνας: www.ampia.lifo.gr

Εισαγωγικά

Δυστυχώς, η πανδημία έφερε αβεβαιότητα, η αβεβαιότητα με τη σειρά της γέννησε θυμό, ανησυχία, άγχος, και φόβο. Τι σημαίνει όμως άγχος ασθένειας; Το άγχος ασθένειας θα το συναντήσουμε πολύ συχνά να αναφέρεται ως «αρρωστοφοβία». Αποτελεί μία πιθανώς ψυχιατρική κατάσταση κατά την οποία το άτομο ενασχολείται με την ιδέα ότι έχει ή θα αποκτήσει μία σοβαρή ασθένεια.

Κατηγοριοποίηση

Τα άτομα που έχουν αρρωστοφοβία διακρίνονται σε δύο τύπους:

1) τα άτομα που υποβάλλονται σε πολυάριθμες εξετάσεις. Οι οποίες πολλές φορές είναι επικίνδυνες αποσκοπώντας στην εύρεση κάποιας διάγνωσης, όπως μεγάλος αριθμός ακτινογραφιών ή αξονικών σε ένα μικρό χρονικό διάστημα και

2) εκείνοι που αποφεύγουν να επισκεφτούν τον γιατρό ή να κάνουν εξετάσεις, φοβούμενοι ότι θα τους επιβεβαιώσει τον φόβο τους ή ότι θα νοσήσουν κατά την διάρκεια της επίσκεψης.

Το άγχος σχετιζόμενο με την υγεία επηρεάζει τη συμπεριφορά και τις διαπροσωπικές σχέσεις.Δδηλαδή οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από θέματα υγείας, ασθενειών και ένα ερέθισμα μπορεί να οδηγήσει μία έξοδο ή μία συζήτηση να πάρει διαφορετική τροπή για παράδειγμα: «Αυτός δίπλα μου έβηξε. Λες να με κόλλησε κάτι;»

Advertising

Advertisements
Ad 14

Συμπτώματα

Πολλές φορές οι συζητήσεις με άτομα που έχουν αρρωστοφοβία και οι συμπεριφορές τους μπορούν να κουράσουν τους φίλους, τον-την σύντροφο, την οικογένεια. Επίσης, να οδηγήσουν στην αγανάκτησή τους και επομένως στην απομόνωση του ατόμου που πάσχει από άγχος υγείας.

Διαβάστε επίσης  Ο ιππόκαμπος ως σκηνοθέτης του εγκεφάλου

Έτσι, συνήθως πυροδοτούνται καταθλιπτικά συμπτώματα που πιθανόν να συνυπάρχουν με το άγχος ασθένειας και σκέψεις, όπως «κουράζω τους γύρω μου”, “κανείς δεν μπορεί να με καταλάβει”, “κανείς δεν μπορεί να με βοηθήσει κλπ”. Τις σκέψεις αυτές διαδέχονται συναισθήματα απογοήτευσης, θλίψης και ενισχύονται τα σωματικά συμπτώματα.

Αίτια

Η διαταραχή άγχους ασθένειας τείνει να εμφανίζεται σε νεανική και σε μέση ηλικία. Είναι πιθανό να πυροδοτηθεί από κάποιο ψυχοπιεστικό ή απειλητικό γεγονός. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κακοποίηση σε παιδική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης άγχος ασθένειας στην ενήλικο ζωή. Επιπροσθέτως, ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τις μεταβολές στην ζωή του.

Advertising

Παρατηρείται ότι συμπτώματα αρρωστοφοβίας εμφανίζονται σε μεταβατικές φάσεις, σε φάσεις αλλαγής όπως η συγκατοίκηση, ο ερχομός ενός νέου μέλους στην οικογένεια, η απώλεια κάποιου αγαπημένου μας προσώπου, η πίεση στη δουλειά και -όπως σήμερα- σε περίοδο πανδημίας.

Αντιμετώπιση

Το σώμα για να μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί μας χρησιμοποιεί διάφορα όπλα όπως ο πόνος. Εάν δεν υπάρχουν διαγνωσμένα κλινικά συμπτώματα, είναι σημαντική η συνειδητοποίηση σε ποια φάση ζωής βρίσκεται το κάθε άτομο. Είναι λογικό σε ψυχοπιεστικές περιόδους να μας κατακλύζουν οι αρνητικές σκέψεις, υποσυνείδητες και μη, που πολλές φορές σωματοποιούνται.

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της «αρρωστοφοβίας», καθώς ο ειδικός ενισχύει τις προαναφερθείσες συμπεριφορές διαχείρισης των συμπτωμάτων συντελεί στην ενίσχυση της αυτοπαρατήρησης, αντίληψης και σύνδεσης των γεγονότων, σκέψεων , συμπτωμάτων και συμπεριφορών.

Advertising

 

Διαβάστε επίσης  Η δύναμη της αγκαλιάς στην ισορροπία του ψυχισμού μας

Κάνοντας τις σπουδές μου στην Γαλλική φιλολογία, με πάθος και δέος, χωρίς όμως να ξεχνάω την αγάπη μου για το γράψιμο ξεκίνησα σιγά σιγά να κάνω τα βήματα μου πάνω στην αρθρογραφία. Τώρα πια δε μπορώ να θυμηθώ πως ήμουν πριν απ' αυτό και δεν θα ήθελα να το σταματήσω ποτέ. Αν μη τι άλλο όλοι πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρα μας κι όταν γίνουν πραγματικότητα να μην τα αφήσουμε για τίποτα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πενήντα χρόνια ελεύθερος κινηματογράφος!

Πενήντα χρόνια ελεύθερος κινηματογράφος γιορτάζεται από τις 13 έως τις

Πάρμα: η πολύχρωμη πόλη της Ιταλίας

Πηγή εικόνας: www.travel.grΗ Πάρμα είναι πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της