Η δύναμη της αγκαλιάς στην ισορροπία του ψυχισμού μας

πηγή εικόνας: https://www.awakengr.com/

Η αγκαλιά δεν είναι μία συνήθεια, αλλά μία ανάγκη

Η αγκαλιά αρχικά εκδηλώνει την οικειότητα μεταξύ ατόμων και την ένωση δύο σωμάτων τα οποία έχουν ένα αμοιβαίο συναισθηματικό “δέσιμο”. Η αγκαλιά, παραπέμπει σε μία τρυφερή στιγμή, αλλά και σε μία συναισθηματική εκτόνωση.

Μια συνηθισμένη εικόνα, είναι η αγκαλιά της μητέρας προς το βρέφος. Είναι μία στιγμή που συνδυάζει την εξάρτηση του βρέφους από τη μητέρα, αλλά και τη ζεστασιά-ασφάλεια που νιώθουν αμοιβαία. Εάν και το προφανές είναι η εξάρτηση του μωρού από τη μητέρα του, εάν το δούμε πιο σφαιρικά, θα κατανοήσουμε πως πολλές φορές η μητέρα είναι αυτή που έχει την επιθυμία να κρατήσει στα χέρια της το μωρό της, χωρίς απαραίτητα να είναι αναγκαίο για το μωρό. Επομένως, η εξάρτηση σε αυτή τη σχέση είναι αμοιβαία και η επανάληψη της αγκαλιάς στην προκειμένη περίπτωση, είναι συχνή. Επιπλέον, τα συναισθήματα που προκύπτουν είναι μεν βαθιά και στοργικά, αλλά παρουσιάζουν σταθερότητα κατά την επανάληψη της πράξης (της αγκαλιάς).

Υπάρχουν όμως και οι αγκαλιές οι οποίες χαρακτηρίζονται από μη σταθερά συναισθήματα. Τέτοιου είδους αγκαλιές, συνοδεύονται συνήθως από συναισθήματα αγωνίας, φόβου ή και λύπης. Για παράδειγμα, η αγκαλιά που προκύπτει μεταξύ δύο ατόμων που έχουν καιρό να ιδωθούν είναι πιο φορτισμένη συναισθηματικά. Αυτό συμβαίνει λόγω της διάρκειας που δεν εκτονωνόταν το συναίσθημα μεταξύ τους, εξαιτίας της απόστασης. Ακόμη, η αγκαλιά που πηγάζει από αγωνία είναι πιο έντονη, αντίστοιχα με της έλλειψης, π.χ. εάν πιστεύει μια μητέρα ότι το παιδί της χάθηκε ή χτύπησε, υπάρχει μεγαλύτερη συναισθηματική φόρτιση, λόγω της αγωνίας που προϋπήρχε. Επομένως και η αγκαλιά που έπεται αυτού του συναισθήματος θα έχει την αντίστοιχη ένταση. Τέλος, ο φόβος και η λύπη είναι ένα συναίσθημα που πολλές φορές αναζητά μία αγκαλιά ως παρηγοριά ή και εκτόνωση. Τέτοιου είδους αγκαλιές και πάλι είναι πιο έντονες, καθώς μπορεί να συνδέονται με αρνητικά συναισθήματα, τα οποία μας κάνουν πιο ευάλωτους και πιο συναισθηματικούς.

Διαβάστε επίσης  Ποιοι είναι οι λόγοι που μας ωθούν να φτάσουμε στα όριά μας;

Πώς μας βοηθάει η αγκαλιά να εκφραστούμε

Η αγκαλιά, αν και σιωπηλή, μας δίνει τη δυνατότητα να νιώσουμε σε βάθος το άτομο το οποίο αγκαλιάζουμε. Ακόμη μπορούμε, βλέποντας δύο άλλα άτομα να αγκαλιάζονται, να κατανοήσουμε ως ένα βαθμό τη συναισθηματική τους κατάσταση. Η αγκαλιά μπορεί να ποικίλει σε διάρκεια αλλά και σε ένταση. Η διάρκειά της εξαρτάται από το χρόνο που θέλει το κάθε άτομο για να εκτονώσει το συναίσθημά του μέσω αυτής. Η ένταση από την άλλη, σχετίζεται με την ένταση του συναισθήματος που βιώνει αλλά και τον τύπο του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, ένα άτομο που δεν είναι πολύ εκδηλωτικό, θα είναι πιο συγκρατημένο και στον τρόπο με τον οποίο αγκαλιάζει. Σε αυτή τη περίπτωση, η αγκαλιά δε σημαίνει πως αντικατοπτρίζει και ένα αδύναμο συναίσθημα.

Σε κάθε περίπτωση, η αγκαλιά, μας βοηθά να εκδηλώσουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση, χωρίς να χρειαστεί να την περιγράψουμε. Είναι ένας τρόπος να νιώσουμε εμείς μία ανακούφιση, αλλά και να μεταδώσουμε το συναίσθημά μας και στο άτομο που αγκαλιάζουμε. Επίσης, μπορούμε να κατανοήσουμε την αποδοχή μας από το άλλο άτομο, ανάλογα με το εάν και κατά πόσο η αγκαλιά ανταποδίδεται. Μία αμυντική στάση για παράδειγμα ως προς την αγκαλιά, παραπέμπει σε ένα άτομο που δεν επιθυμεί να μας στηρίξει ή φοβάται ως προς τον τρόπο διαχείρισης της συναισθηματικής μας κατάστασης.

Η αγκαλιά είναι δώρο αγάπης και πρέπει να δίνεται αβίαστα

Στις μέρες μας, υπάρχει μεγάλη κοινωνική απομόνωση και στροφή στον εαυτό. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η καχυποψία, είναι τα πρώτα “σαράκια” που καταστρέφουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο καθένας φοβάται να νιώσει συναισθήματα και αν νιώσει, φοβάται να τα εκδηλώσει. Υπάρχουν ακόμη άτομα, που ενώ αγαπούν άλλα άτομα και είναι βέβαια και για τη δική τους αγάπη, δεν το εκδηλώνουν ποτέ. Άλλοι γιατί έτσι μεγάλωσαν και άλλοι επειδή ντρέπονται να φανούν ευάλωτοι δεν μαθαίνουν καν να αγκαλιάζουν τα άτομα της οικογένειάς τους. Η απωθητική αυτή στάση βέβαια στερεί το σώμα, αλλά και τη ψυχή μας από συναισθηματική ωρίμανση και εξέλιξη στις προσωπικές μας σχέσεις.

Διαβάστε επίσης  Εσωτερική ισορροπία: πώς επιτυγχάνεται;

Μία αγκαλιά, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στα άτομα που αγαπάμε, να μας κάνει να ηρεμήσουμε σε μία περίοδο έντονου στρες αλλά και να μας γεμίσει επιπλέον θετικά συναισθήματα ως προς τους άλλους. Επίσης μία αγκαλιά, είναι μια ευκαιρία να “μιλήσουμε” σωματικά, εφόσον δυσκολευόμαστε να εκδηλώσουμε λεκτικά ότι νιώθουμε. Τέλος μία αγκαλιά, μπορεί να δείξει τον έρωτα, την αγάπη, τη ζεστασιά, την τρυφερότητα, την στοργή ή και όλα αυτά ταυτόχρονα. Μπορεί να είναι ένα “ευχαριστώ” ή και ένα “λυπάμαι”, ένα “μου λείπεις” ή και ένα “σε έχω ανάγκη”. Είναι ένα δώρο που μπορούμε να δώσουμε, κερδίζοντας και εμείς.

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service.
Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του