Ghosting: όταν η επικοινωνία λήγει απότομα

 

ghosting
πηγή εικόνας: tsl.news

Ο όρος “ghosting” περιγράφει την κατάσταση, όπου κάποιος που πιστεύουμε ότι νοιάζεται για εμάς, εξαφανίζεται. Αυτό δε συμβαίνει μόνο στις ερωτικές σχέσεις, αλλά και στις φιλικές και στις εργασιακές. Το άτομο, στην προκειμένη περίπτωση, δεν απαντάει στις κλήσεις μας, ούτε στα μηνύματά μας, χωρίς να μπει καν στον κόπο να δώσει εξηγήσεις.

Αυτός ο όρος επινοήθηκε πρόσφατα, εξαιτίας της συνεχούς αύξησής του. Όμως, αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούριο, καθώς οι άνθρωποι επιδίδονταν για χρόνια σε τέτοιες συμπεριφορές. Ειδικότερα, στη σύγχρονη κουλτούρα γνωριμιών, το 50% των ανδρών και των γυναικών το έχει βιώσει και ένας σχεδόν ίσος αριθμός το έχει κάνει.

Είναι πιθανό, τα άτομα με αποφευκτικό τύπο προσωπικότητας να τερματίσουν μία σχέση με αυτό τον τρόπο. Αυτό συμβαίνει, γιατί διστάζουν να έρθουν πολύ κοντά με οποιονδήποτε, λόγω θεμάτων εμπιστοσύνης και εξάρτησης. Επίσης, μία έρευνα έδειξε ότι όσοι πιστεύουν στο πεπρωμένο, είναι πιο πιθανό να αποδεχτούν το ghosting, ενώ έχει βρεθεί ότι όσοι εφαρμόζουν αυτό το φαινόμενο, συχνά το έχουν βιώσει από κάποιον άλλον.

Αίτια ghosting:

 1. Φόβος: Οι άνθρωποι τείνουν να τρέχουν μακριά από τα προβλήματά τους. Επομένως, όταν κάποιος φοβάται να προχωρήσει μία γνωριμία ή να χωρίσει, τότε αυτή του η ανασφάλεια τον κάνει να αισθάνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή. Έτσι, επειδή ξέρει ότι δε θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα του άλλου ατόμου και πιστεύει ότι δε χρειάζεται να δοθούν εξηγήσεις, οδηγείται στην έσχατη λύση. Μακροπρόθεσμα, όμως, δεν τον ωφελεί, γιατί το πρόβλημά του εξακολουθεί να υπάρχει.
 2. Αποφυγή άβολων συζητήσεων: Οι περισσότεροι άνθρωποι, αν όχι όλοι, διστάζουν όταν πρόκειται να κάνουν μία άβολη συζήτηση με κάποιον. Έτσι, για να αποφύγουν τυχόν διαφωνίες και συγκρούσεις, νιώθουν βολικά να εξαφανιστούν από τη ζωή του, αφήνοντάς τον “στα κρύα του λουτρού”.
 3. Έλλειψη συνεπειών: Εάν σε δύο άτομα που μόλις γνωρίζονται, υπάρχει η αίσθηση ότι δε μοιράζονται κάτι κοινό, τότε φαίνεται ευκολότερο να απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλον. Το ίδιο ισχύει, καλώς ή κακώς, και για ανθρώπους που γνωρίζονται σε ιστοσελίδες γνωριμιών, όπου η έλλειψη οικειότητας και κοινών φίλων, επιφέρει λιγότερες κοινωνικές συνέπειες της εγκατάλειψης της ζωής του άλλου.
 4. Αυτοφροντίδα: Σε περιπτώσεις που η σχέση κάποιου έχει αρνητική επίδραση, θεωρεί ότι το να τη λήξει -με αυτό τον τρόπο- αποτελεί μονόδρομος, έτσι ώστε να προστατέψει τη δική του ψυχική υγεία και ευημερία.
Διαβάστε επίσης  Το φαινόμενο της μεταβίβασης στην ψυχοθεραπεία και την καθημερινότητα
ghosting
πηγή εικόνας: azbigmedia.com

Τρόποι διαχείρισης:

 1. Αποδοχή: Το άτομο οφείλει να αποδεχτεί την κατάσταση, αλλά και να κατανοήσει ότι αυτή δεν έχει να κάνει με το ίδιο, αλλά με το άλλο άτομο που το εγκατέλειψε. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί οι συνέπειες αυτού του γεγονότος μπορούν να αποβούν καταστροφικές σε όσους διαθέτουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 2. Θέσπιση ορίων: Καλό είναι όταν κάποιος συνάπτει μία σχέση (είτε φιλική, είτε ερωτική, είτε εργασιακή) να είναι ειλικρινής και ξεκάθαρος προς το άλλο πρόσωπο, ως προς τον τρόπο και τη συχνότητα που επιθυμεί να επικοινωνούν. Έτσι, αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις και συγκρούσεις μεταξύ τους.
 3. Χρόνος με φίλους και οικογένεια: Το να περνάει κανείς ποιοτικό χρόνο με άτομα που αγαπά, σέβεται και εμπιστεύεται είναι το κλειδί για να δει κάποια πράγματα και από την οπτική γωνία των άλλων.
 4. Αναζήτηση βοήθειας: Τέλος, θα ήταν χρήσιμο να ζητήσει βοήθεια άφοβα από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ώστε να βάλει σε μία τάξη τα συναισθήματά του. Η όλη διαδικασία θα τον βοηθήσει να ανακάμψει πλήρως.

 

Πηγές:

 1. Παναγοπούλου, Ε. (2019). Τι σημαίνει “Ghosting” και ποιά η επίδρασή του; Ανακτήθηκε από www.psychologynow.gr (τελευταία πρόσβαση 3.08.2020)
 2. Vilhauer, J. (2015). Why Ghosting Hurts So Much. Ανακτήθηκε από www.psychologytoday.com (τελευταία πρόσβαση 3.08.2020)
 3. McQuillan, S. Ghosting: What It Is, Why It Hurts, and What You Can Do About It. Ανακτήθηκε από www.psycom.net (τελευταία πρόσβαση 3.08.2020)
 4. Jewell, T. (2019). What Is Ghosting, Why Does It Happen, and What Can You Do to Move Past It? Ανακτήθηκε από www.healthline.com (τελευταία πρόσβαση 3.08.2020)

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα