Είναι αλήθεια ότι στην δύσκολη εποχή της κρίσης πολλοί θεωρούν ότι το να τρώνε υγιεινά και ποιοτικά είναι ακόμα ένα οικονομικό τίμημα! Είναι αλήθεια ότι φαινομενικά χρειάζονται αρκετά χρήματα για να τραφεί κάποιος υγιεινά ενώ θα μπορούσε με λίγα χρήματα να ικανοποιήσει την πείνα του. Τα προπαρασκευασμένα γεύματα του εμπορίου όπως οι κατεψυγμένες πίτσες, οι τυρόπιτες, τα σουβλάκια, κτλ καθώς και πολλά junk foods έχουν πολύ χαμηλές τιμές, πράγμα που δελεάζει όσους δυσκολεύονται οικονομικά. Όταν μπορείς να ταιριάξεις γεύση και οικονομία γιατί να πεις όχι, σκέφτονται πολλοί.
Ωστόσο είναι κρίμα να βάζουμε σε τόσο κίνδυνο την υγεία μας μόνο και μόνο για να μην ξοδεύουμε πολλά. Καταρχάς είναι μεγάλος μύθος ότι το ποιοτικό και καλό φαγητό είναι ακριβό!
Είναι κατανοητό ότι ίσως δεν είναι εύκολο να αγοράζει κανείς φρέσκο ψάρι κάθε μέρα, ούτε τα πολυδιαφημιζώμενα souperfoods όπως κινόα, chia seeds, σπιρουλίνα κτλ, όμως υπάρχουν άφθονες επιλογές για πολύ οικονομικά souperfoods που θα μας χαρίσουν υγεία και δεν θα μας καταστρέψουν το πορτοφόλι!
Ας κάνουμε μια εξερεύνηση και ας ετοιμάζουμε την επόμενη λίστα του supermarket με τα πιο φθηνά superfoods!!! Σε αυτό το άρθρο ας δούμε 5 σούπερ τροφές με ελάχιστο κόστος:
-
ΑΥΓΑ
Οι επιστήμονες της διατροφής έχουν διαπιστώσει ότι τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που διατίθενται και συστήνουν να τρώμε τουλάχιστον ένα αυγό την ημέρα για να πάρουμε τα βέλτιστα οφέλη.
Στη μελέτη στο περιοδικό «Nutrition and Food Science» οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αυγά μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας καθώς και να βοηθήσουν με την απώλεια βάρους αν κάνουμε δίαιτα. Οι επιστήμονες της διατροφής ανέλυσαν στοιχεία από 71 προηγούμενες έρευνες που είχαν και εξέταζαν τη διατροφική σύνθεση του αυγού και το ρόλος τους στην διατροφή μας.
Ανακάλυψαν ότι, παρά το γεγονός ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες, τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και είναι γεμάτα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, ιδιαίτερα της βιταμίνης D, της βιταμίνη Β12, του σεληνίου και της χολίνης
Η έκθεση επιβεβαιώνει πως τα αυγά περιέχουν το πλουσιότερο μείγμα των βασικών αμινοξέων – ζωτικής σημασίας για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους ενήλικες που απαιτούνται για τη σωστή ανάπτυξη.
Και τα υψηλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών που βρέθηκαν στα αυγά θα μπορούσαν ακόμη και να βοηθήσουν στην πρόληψη με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πάθηση των ματιών που είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ερευνητική ομάδα υπογράμμισε στοιχεία από προηγούμενες έρευνες στις ΗΠΑ, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αυγά είχαν υψηλότερη πρόσληψη όλων σχεδόν των θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν αυγά.
Επικεφαλής και συγγραφέας της έκθεσης ο Δρ Carrie Ruxton, ανεξάρτητος διαιτολόγος και διατροφολόγος της δημόσιας υγείας, δήλωσε: «Τα οφέλη για την υγεία των αυγών φαίνεται να είναι τόσο μεγάλα που ίσως δεν είναι υπερβολή να τα ονομάζουμε souperfoods καθώς έχουν τεράστια θρεπτική ικανότητα συμπυκνωμένη».
Ο Δρ Emma Derbyshire, λέκτορας στην ανθρώπινη διατροφή στο Manchester Metropolitan University και ο Sigrid Gibson, ανεξάρτητος διατροφολόγος,προσδιορίζει ειδικές ομάδες που θα μπορούσαν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από την κατανάλωση περισσότερων αυγών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τους αυστηρά χορτοφάγους που δεν καταναλώνουν γαλακτομικά.
Ίσως από τα σημαντικότερα οφέλη τους είναι ότι τα αυγά αποτελούν σημαντική διατροφική πηγή της βιταμίνης D και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην ενίσχυση της ημερήσιας πρόσληψης καθώς κάθε αυγό παρέχει περισσότερο από το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας βιταμίνης D ή σχεδόν το ήμισυ των απαιτήσεων με δύο αυγά την ημέρα.
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα όπως την κακή υγεία των οστών, τον καρκίνο, τις καρδιακές παθήσεις, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τα προβλήματα ψυχικής υγείας.
-
ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΦΑΚΕΣ
Τα κλασσικά αυτά σπιτικά παραδοσιακά φαγητά όσο και αν τα υποτιμάς, είναι πραγματικά souperfoods!!
Τα φασόλια είναι φορτωμένα με φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, και μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα όσπρια μπορεί να βοηθήσουν πραγματικά στη μείωση της χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα φασόλια είναι επίσης μια μεγάλη πηγή σιδήρου, αν και ορισμένα είδη μπορεί να παρέχουν περισσότερο σίδηρο από ό, τι άλλα. Μια μελέτη έδειξε ότι τα λευκά φασόλια έχουν περισσότερο σίδηρο από τα κόκκινα φασόλια, αν και άλλες έρευνες δείχνουν ότι είναι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.
Τα φασόλια είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης. Οι περισσότερες ποικιλίες παρέχουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 30γρ.
Τα Φασόλια δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, αλλά μαζί με το ρύζι είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός, επειδή το ρύζι καλύπτει το κενό αυτό. Τα Πράσινα φασόλια περιέχουν μόλις 9 θερμίδες ανά 30γρ ενώ είναι επίσης χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη, κάτι που πολλά προϊόντα με βάση το κρέας δεν μπορούν να ισχυριστούν.
-
ΓΙΑΟΥΡΤΙ
Πρώτα απ ‘όλα, ας μην ξεχνάμε ότι το γιαούρτι προέρχεται από το γάλα. Έτσι, καταναλώνοντας γιαούρτι θα πάρετε μια δυνατή δόση ζωικών πρωτεϊνών (περίπου 9 γραμμάρια ανά 180γρ, καθώς και πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως το ασβέστιο, βιταμίνη Β-2, βιταμίνη Β-12, κάλιο και μαγνήσιο.
Αλλά μία από τις λέξεις που ακούμε όλο και περισσότερο σχετικά με το γιαούρτι είναι τα «προβιοτικά». Τα προβιοτικά είναι «φιλικά βακτήρια» που είναι παρούσα στο πεπτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τον Δρ Perricone, έναν ιατρό ο οποίος θεωρείται ότι είναι ένας εμπειρογνώμονας σε υγιεινά τρόφιμα, το γιαούρτι θεωρείται «Σούπερ-τροφή», επειδή έχει την ικανότητα μείωσης του λίπους (λόγω του ότι είναι υψηλής περιεκτικότητα σε ασβέστιο). Επίσης, βελτιώνει την πέψη, μειώνοντας τους κινδύνους του καρκίνου του παχέους εντέρου.
-
ΒΡΩΜΗ
Συσκευασμένη με τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα, και τα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, η βρώμη/κουάκερ είναι ένα πρωινό γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που, βοηθά να παραταθεί το αίσθημα της πληρότητας. Μία μερίδα μπορεί έχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αν και συνηθίζεται να τρώγεται ως βρασμένο με γάλα μπορεί να καταναλωθεί και κρύο με γάλα ή γιαούρτι. Επίσης μπορεί να μετατραπεί σε ένα απολαυστικό επιδόρπιο όπως μπισκότο, κέικ κτλ.
Η ετικέτα “superfood” συνήθως λέγεται για τροφές όπως το κινόα ή το αβοκάντο, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένας επιστημονικός ορισμός για τον τίτλο “superfood”, έτσι ώστε να αποκλείονται κάποιες τροφές και κάποιες όχι. Αν θέλουμε να ορίσουμε τι είναι ένα superfood, θα λέγαμε πως είναι ένα τρόφιμο που έχει υψηλή με διατροφική αξία και έχει σαφείς αποδείξεις που υποστηρίζουν τα οφέλη για την υγεία του.
Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση βρώμης μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Και μια νέα μελέτη, η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition το επιβεβαιώνει και πάλι.
Τι δίνει στην βρώμη το προβάδισμα αυτό;
Οι βρώμη είναι γεμάτη με φυτικές ίνες και περιέχει ένα συγκεκριμένο τύπο διαλυτής φυτικής ίνας που ονομάζεται β-γλυκάνη, η οποία μειώνει την επαναρρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο και βοηθά στη βελτίωση της χοληστερόλης, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
Η Βρώμη έχει χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, έτσι θα σας γεμίσει κρατώντας τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά, αποφεύγοντας πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα.
Περίπου 12% της ενέργειας από τη βρώμη είναι πρωτεΐνη, καθιστώντας τη βρώμη ένα πραγματικά πολύτιμο σιτηρό για τους χορτοφάγους. Τέλος περιέχει μια σειρά από μικροθρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, φώσφορο, βιταμίνη Β1 και ψευδάργυρο.
-
ΚΡΕΜΜΥΔΙ
Το πράσινο τσάι, τα μούρα, και ο κουρκουμάς είναι μερικά μόνο από τα λεγόμενα superfoods, αλλά σπάνια σκεφτόμαστε τα κρεμμύδια, όταν μιλάμε για τέτοιες τροφές. Παρόλα αυτά, τα οφέλη για την υγεία των κρεμμυδιών είναι αυτά που τα κάνουν ένα σούπερ ενισχυτή για την υγεία!
Τα κρεμμύδια είναι επίσης πλούσια σε θείο, βιταμίνη C, μαγγάνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, φολικό οξύ, και κάλιο. Όλα αυτά μαζί αποτελούν έναν πλούτο θρεπτικών συστατικών. Μερικά από τα σημαντικά οφέλη των κρεμμυδιών που έχουν βρεθεί περιλαμβάνουν:
Μείωση του κινδύνου για καρκίνο. Μια μελέτη ειδικότερα διαπίστωσε ότι τα κρεμμύδια σε συνδυασμό με τον κουρκουμά δημιουργούν έναν συνδυασμό που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη, αυτή τη φορά από τη Γαλλία, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερο το σκόρδο και τα κρεμμύδια είχαν μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Βελτιωμένη Στοματική Υγεία – Σε αντίθεση με την κοινή λογική, η οποία μας λέει ότι τα κρεμμύδια κάνουν να βρωμάει η αναπνοή μας, το μάσημα τους είναι γνωστό ότι βελτιώνει την αντοχή των δοντιών και σκοτώνει τα βακτήρια που φθείρουν τα δόντια.
Καρδιαγγειακά οφέλη – Υπάρχουν πολλά καρδιαγγειακά οφέλη από την κατανάλωση κρεμμυδιών. Ερευνητές με το Πανεπιστήμιο της Γιούτα διαπίστωσαν ότι κουερσετίνη είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά την υψηλή πίεση του αίματος σε υπερτασικούς ενήλικες. Το θείο στα κρεμμύδια μπορεί επίσης να είναι σε θέση να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και την υγεία των κυττάρων του αίματος.
Αντιφλεγμονώδη Δυνάμεις – η Κερσετίνη είναι γνωστό ότι έχει ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη. Σήμερα, για το λόγο αυτό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της αρθρίτιδας.
Άλλα σούπερ χαρακτηριστικά που έχει είναι ότι ανακουφίζει τα φραγμένα ιγμόρεια, ανακουφίζει τον πόνο από τσίμπημα μέλισσας και αποτοξινώνει τον οργανισμό.