Φύλο και ασθένειες
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μετά από επιδημιολογικές μελέτες ότι πολλές ασθένειες εμφανίζουν διαφορετική προδιάθεση μεταξύ των δύο φύλων. Άλλες πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες, άλλες πάλι τους άνδρες. Παραδείγματος χάρη μερικά αυτοάνοσα νοσήματα πλήττουν συχνότερα τις γυναίκες από τους άνδρες. Αντίθετα η σχιζοφρένεια αφορά κυρίως άντρες παρά γυναίκες. Ωστόσο όταν εμφανίζεται σε γυναίκες προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα. Η κατάθλιψη είναι ακόμα μια νόσος που “προτιμά” τις γυναίκες. Η διαφορετική αυτή προδιάθεση είναι κάτι που μπορεί να παρατηρηθεί και σε “εξωγενείς” νόσους όπως είναι για παράδειγμα οι διάφορες λοιμώξεις.
Νέα πειραματικά δεδομένα
Πολλοί επιστήμονες διερευνούν την συσχέτιση των ορμονών των φύλων με αυτή την ιδιαίτερη γενετική προδιάθεση αλλά δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποιο αξιόπιστο πόρισμα. Γενετικές μελέτες από πληθώρα ιδρυμάτων όπως το Ινστιτούτο Blavatnik και το Ινστιτούτο Broad, κατέδειξαν κάποια νέα δεδομένα. Μια πρωτεΐνη, που σχετίζεται με την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, που ονομάζεται C4, έχει το εξής ιδιαίτερο γνώρισμα. Λόγω του ότι εκφράζεται περισσότερο στους άντρες μπορεί να δράσει προστατευτικά για τον ερυθηματώδη λύκο και το σύνδρομο Σγιόγκρεν. Αντίθετα όμως αυξάνει την πιθανότητα σχιζοφρένειας.
Φάρμακα και φύλο
Το πώς επηρεάζει το φύλο του ατόμου την αντίδρασή τους στις ασθένειες δεν έχει ακόμα ωστόσο προσδιοριστεί επακριβώς. Ωστόσο, αυτό που ξέρουμε καλά είναι ότι το φύλο μπορεί να επηρεάσει την απόκριση ενός ασθενούς σε ένα φάρμακο. Αυτό μπορεί να γίνει εξίσου έντονα όσο και με άλλου εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες. Η διαπίστωση αυτή ανοίγει με την σειρά της νέα πεδία για την διερεύνηση και την εφαρμογή νέων θεραπειών. Μέχρι τώρα αυτό που διέφερε μεταξύ των περισσότερων φαρμάκων ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν η δοσολογία λόγω της σωματικής διάπλασης. Παρόλα αυτά, σήμερα ξέρουμε ότι οι ίδιες ουσίες μπορεί να επιδρούν διαφορετικά σε άντρες και διαφορετικά σε γυναίκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανταπόκριση στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Όσον αφορά μη θεραπευτικές φαρμακευτικές ουσίες, διαφορές μεταξύ των δύο φύλων παρατηρούνται στην εξάρτηση, στην έκβαση αλλά και στην θεραπεία αυτής.
Συμπέρασμα
Θα ήταν επομένως απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων αφορούν σε βιολογικό υπόβαθρο και θα πρέπει να μένουν εκεί. Οι γενετικές διαφορές δεν συνάδουν ούτε και θα έπρεπε να συνεπάγονται με κοινωνικοπολιτικές διαφορές. Η αντίληψη των διαφορών των φύλων, που μπορεί να ξεπερνούν τα όρια του δυισμού είναι σημαντικές για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας. Παροχή θεραπειών που είναι πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές με κέντρο τον ασθενή και όχι με κέντρο τη νόσο.
Προσεγγίζοντας την έννοια του φύλου