Σύνδρομο Guillain-Barre: όταν το σώμα επιτίθεται στα νεύρα του

Πηγή εικόνας: https://www.bbc.com
Πηγή εικόνας: https://www.bbc.com

Το σύνδρομο Guillain-Barre και η αυτοανοσία

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σχετικά σπάνια αυτοάνοση πάθηση. Με τον όρο αυτοάνοσο χαρακτηρίζουμε κάθε παθολογική κατάσταση στην οποία οι αμυντικοί μηχανισμοί του ατόμου στρέφονται εναντίον ιστών του ιδίου. Όσον αφορά το συγκεκριμένο σύνδρομο, το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον των νεύρων του ασθενούς. Δεν είναι γνωστός ο παθογενετικός μηχανισμός του συνδρόμου και ούτε υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση. Στατιστικά δεδομένα έχουν συνδέσει το σύνδρομο Guillain-Barre με λοιμώξεις από συγκεκριμένα παθογόνα. Όσον αφορά την θεραπεία που επιδέχεται, αυτή είναι συμπτωματική. Τι σημαίνει αυτό; Συμπτωματική είναι μια θεραπεία η οποία δεν αντιμετωπίζει το αίτιο της πάθησης αλλά στοχεύει στο να απαλύνει το φόρτο των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Guillain-Barre;

Τα συμπτώματα τώρα του συνδρόμου Guillain-Barre μπορεί να ξεκινούν πολύ ήπια και να εξελιχθούν χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα πρώτα συμπτώματα μπορούν να αφορούν αίσθημα τσιμπήματος στα άκρα και να καταλήξουν σε πλήρη παράλυση των μυών ακόμα και των αναπνευστικών. Παράλυση των αναπνευστικών μυών είναι επόμενο ότι θα οδηγήσει σε αναπνευστική καταστολή, κώμα και θάνατο. Η περίπτωση του Guillain-Barre είναι πολύ δύσκολη καθώς τα συμπτώματά του μοιάζουν πολύ με άλλες πιο συνηθισμένες αυτοάνοσες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η σκλήρυνση κατά πλάκας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποδιαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται ως κάτι διαφορετικό. Από την μία, εφόσον οι παρεμφερείς παθήσεις αυτοάνοσης αιτιολογίας επιδέχονται ανοσοκατασταλτικής θεραπείας, δεν δημιουργείται κάποιο τρομερό πρόβλημα στον ασθενή. Από την άλλη όμως η λάθος διάγνωση δυσκολεύει τον εντοπισμό της συχνότητας εμφάνισης του συνδρόμου στον πληθυσμό.

Η συσχέτιση με λοιμώξεις από παθογόνους μικροοργανισμούς

Κάτι που στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαφορική διάγνωση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων είναι ότι το Guillain-Barre εξελίσσεται ελαφρά πιο γρήγορα από τα άλλα. Ωστόσο, ούτε αυτό μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος διαγνωστικός δείκτης. Το σύνδρομο συνήθως μπορεί να εμφανιστεί μερικές εβδομάδες μετά από την εκδήλωση κάποιας αναπνευστικής ή γαστρεντερικής λοίμωξης. Για αυτό το λόγο, οι ειδικοί εικάζουν πως τα παθογόνα που προκαλούν τις λοιμώξεις αυτές σχετίζονται με την εκδήλωση της αυτοανοσίας. Μεταξύ των μικροοργανισμών που φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη συσχέτιση συγκαταλέγεται το Καμπικλοβακτήριο. Το καμπιλοβακτήριο εντοπίζεται πολύ συχνά στο ωμό ή μετρίως μαγειρεμένο κοτόπουλο. Μαζί με αυτό συσχέτιση φαίνεται να έχουν και ορισμένοι ιοί όπως: ο ιός της Ινφλουέντζας, ο Eppstein – Barr Virus, ο κυτταρομεγαλοϊός και ο ιός Zika.

Διαβάστε επίσης  Διασταυρούμενη μόλυνση: Πώς θα την αποφύγετε

Θεραπεία και επίπεδο ποιότητας ζωής των ασθενών

Με τις συμπτωματικές θεραπείες που διατίθενται μπορεί να εξασφαλιστεί μια σχετικά καλή ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με Guillain-Barre. Η παράλυση των μυών καθυστερεί πάρα πολύ επομένως οι ασθενείς μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια χωρίς τις επιπλοκές του συνδρόμου. Προσοχή όμως είναι απαραίτητη καθώς ο ασθενής είναι ανοσοκατεσταλμένος και άρα είναι επιρρεπής σε πολλές άλλες λοιμώξεις. Λοιμώξεις που ένας ανοσοεπαρκής άνθρωπος μπορεί να περάσει χωρίς καν να εμφανίσει συμπτώματα.

Advertisements
Ad 14

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Μία καταχθόνια απειλή

ALS – Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση

Αυτοάνοσα νοσήματα: ένας εσωτερικός εμφύλιος

Giullain Barre Syndrome by Mayo Clinic

 

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην