Ο θεμέλιος λίθος για την ανθρωπότητα: Γονιμότητα!

Η γονιμότητα, από αρχαιοτάτων χρόνων, ήταν κύριο μέλημα όλων των ζευγαριών, έχοντας την έτσι ως το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής συντρόφου. Στις μέρες μας εξακολουθεί η γονιμότητα να απασχολεί τα ζευγάρια και αποτελεί θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία μιας οικογένειας. Ωστόσο, η υπογονιμότητα αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες μάχες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι στην αναπαραγωγική του ζωή. Το ερώτημα είναι, ποιες από τις συνήθειες και τις επιλογές μας -είτε είμαστε άνδρες είτε γυναίκες- θα διαφυλάξουν και θα ενισχύσουν τη γονιμότητά μας και, αντίθετα, ποιες πρέπει να αποφεύγουμε ή και να ξεχάσουμε τελείως, για να αποκτήσουμε ένα ή και περισσότερα παιδιά. Επιπλέον, ας εμπιστευτούμε την επιστήμη. Έχει καταφέρει να εντοπίσει και στη συνέχεια να θεραπεύσει πολλούς από τους παράγοντες υπογονιμότητας, αλλά και να τους προσπεράσει, προσφέροντας μια εναλλακτική λύση για τα ζευγάρια που δυσκολεύονται να αποκτήσουν ένα παιδί: την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η ηλικία της γονιμότητας

Οι καλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, είναι ανάμεσα στα 25 και τα 28, όπου η γονιμότητα βρίσκεται στην ακμή της. Ωστόσο, μέχρι τα 35 μια γυναίκα μπορεί να περιμένει πως θα μπορέσει να μείνει έγκυος σχετικά εύκολα, όμως, η γυναικεία γονιμότητα ελαττώνεται μετά τα 35, αλλά και όσο περνούν τα χρόνια.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Στους άνδρες, η γονιμότητα μειώνεται με τα χρόνια, αλλά δεν παρουσιάζει τις αλλαγές που παρατηρούνται στις γυναίκες και έτσι, θεωρητικά, δεν χάνεται ποτέ. Υπάρχει μια ήπια, σταδιακή μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, που αρχίζει συνήθως μετά την ηλικία των 45 ετών. Oι άνδρες φαίνεται ότι χάνουν κάθε χρόνο το 2% της δυναμικής του σπέρματός τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται όχι μόνο ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους, αλλά και η κινητικότητά τους.

Διαβάστε επίσης  Κορτιζόλη : η συμβολή της διατροφής στη ορμόνη

Προστασία και ενίσχυση της γονιμότητας

Η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας που χρειάζεται να συνυπολογίσουμε. Σ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να πληροφορηθούμε σε ποια ηλικία μπήκε στην εμμηνόπαυση η μητέρα μας, αλλά και οι γιαγιάδες μας. Ειδικά αν η εμμηνόπαυσή τους ξεκίνησε νωρίς (π.χ. στα 40 ή τα 42), δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε κι εμείς την ίδια γενετική προδιάθεση.

Όπως και να ‘χει θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιους βασικούς κανόνες ώστε να ενισχύσουμε τη γονιμότητά μας. Τέτοιοι κανόνες είναι , η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η αποχή από το κάπνισμα , η χρήση προφυλακτικού όταν δεν έχουμε σταθερό σύντροφο καθώς ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες υπογονιμότητας είναι οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν εξ αιτίας σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, τα οποία αν δεν διαγνωσθούν έγκαιρα μπορεί να δημιουργήσουν υπογονιμότητα. Επιπλέον, η άσκηση, η αποχή απο το αλκοόλ και την καφεΐνη μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της γονιμότητας. Ο σημαντικότερος, ίσως , παράγοντας που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι το στρες καθώς πέρα από την οπτική της ψυχολογίας επηρεάζει αρνητικά και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων στους άντρες.

Advertising

Σε κάθε περίπτωση, μια γέννηση αποτελεί το θαύμα της φύσης και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ενημερωνόμαστε και να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προετοιμασμένοι όταν έχουμε στο μυαλό μας τη δημιουργία μιας οικογένειας, και να απομακρύνουμε όλους τους στρεσογόνους παράγοντες από τη ζωή μας γιατί η γονιμότητα ήταν , είναι και θα είναι πάντα ο θεμέλιος λίθος για την ανθρωπότητα !

Διαβάστε επίσης  Εμμηνόπαυση: Πώς βοηθά η διατροφή

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Άγιοι Δέκα: το ιστορικό χωριό της Κέρκυρας

Άγιοι Δέκα Οι Άγιοι Δέκα είναι ηπειρωτικός οικισμός της Κεντρικής

Ο καθρέφτης στην τέχνη και ο συμβολισμός του στους πίνακες

Ο καθρέφτης υπάρχει ως θέμα σε πολλούς πίνακες ζωγραφικής. Πολλοί