Το σουσάμι, επίσης γνωστό ως (Sesamum indicum), είναι ένας σπόρος που προέρχεται από την Αφρική και την Ινδία. Επί του παρόντος, η κατανάλωσή του είναι διαδεδομένη παγκοσμίως και είναι γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του.
Στην κουζίνα, το σουσάμι έχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από ψωμί, μπισκότα, σαλάτες, ζυμαρικά, κρέας ή λαχανικά, γλυκά ή ταχίνι (κρεμώδης πάστα που προέρχεται από το σουσάμι). Επιπλέον, μπορούμε να αποκτήσουμε σησαμέλαιο (που χρησιμοποιείται στην ασιατική κουζίνα) ιδανικό για σαλάτες.
Ο σπόρος σουσαμιού είναι πολύ μικρός και έχει πολλές παραλλαγές, διερευνούμε μερικές από αυτές και τις χρήσεις τους.
Λευκό σουσάμι: είναι το πιο δημοφιλές, χρησιμοποιείται για ψωμάκια, σάλτσα κάρυ ή καυτή σάλτσα. Χαρακτηρίζεται από την ήπια γεύση τους.
Μη αποφλοιωμένο ή ολόκληρο σουσάμι: οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι ανώτερες από εκείνες των λευκών σπόρων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή πάστα ταχίνι ή βούτυρο
Μαύρο σουσάμι: το λάδι που προέρχεται από αυτόν τον σπόρο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα στην αγορά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψημένων προϊόντων. Ξεχωρίζουν για την έντονη γεύση και το άρωμά τους, ειδικά όταν ψήνονται.
Το σουσάμι είναι σπόρος χωρίς γλουτένη, πλούσιο σε: Βιταμίνες (B1, B2, B3, B5, B6, B9, E, K), μέταλλα (ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορος, σικίλιο, σίδηρος ή ιώδιο), φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, λαχανικά πρωτεΐνες και υγιή λίπη.
Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να τρώτε σημαντικές ποσότητες – μια μικρή χούφτα την ημέρα – για να αποκτήσετε οφέλη για την υγεία.
Παρακάτω βλέπουμε 5 οφέλη που μας προσφέρει το σουσάμι στην υγεία μας:
1. Καλή πηγή ινών
Τρεις κουταλιές της σούπας (30 γραμμάρια) σουσάμι παρέχει 3,5 γραμμάρια ινών, που είναι το 12% της ημερήσιας πρόσληψης που πρέπει να καταναλώνουμε.
Οι ίνες είναι γνωστές για την υποστήριξη της πεπτικής υγείας. Επιπλέον, αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, ορισμένων καρκίνων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.
2. Το σουσάμι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων – που είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Οι σπόροι σουσαμιού αποτελούνται από 15% κορεσμένα λιπαρά, 41% πολυακόρεστα λιπαρά και 39% μονοακόρεστα λιπαρά.
Επιπλέον, το σουσάμι περιέχει δύο τύπους φυτικών ενώσεων – λιγνάνες και φυτοστερόλες – που μπορεί επίσης να έχουν αποτέλεσμα μείωσης της χοληστερόλης.
3. Το σουσάμι είναι θρεπτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης
Οι σπόροι σουσαμιού παρέχουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα 3 κουταλιών της σούπας (30 γραμμάρια).
Για να μεγιστοποιήσετε τη διαθεσιμότητα πρωτεϊνών, επιλέξτε ξεφλουδισμένο, ψητό σουσάμι. Οι διαδικασίες ξεφλουδίσματος και ψησίματος μειώνουν τα οξαλικά και τα φυτικά άλατα – ενώσεις που παρεμποδίζουν την πέψη και την απορρόφηση των πρωτεϊνών σας.
4. Το σουσάμι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Οι σπόροι σουσαμιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, λιγνάνες, βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά στους σπόρους σουσαμιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες σας, διατηρώντας δυνητικά υγιή την αρτηριακή πίεση.
5. Μπορεί να υποστηρίξει υγιή οστά
Οι σπόροι σουσαμιού – τόσο μη ξεφλουδισμένοι όσο και ξεφλουδισμένοι – είναι πλούσιοι σε πολλά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία των οστών, αν και το ασβέστιο βρίσκεται κυρίως στο φλοιό.
Πηγές άρθρου:
- Discovering the Properties and health benefits of Sesame, January 3, 2019
-
15 Health and Nutrition Benefits of Sesame Seeds ,on February 13, 2019 ,Written by Marsha McCulloch.