Deaf Radio: “Η ευρωπαϊκή περιοδεία είναι ένας στόχος που είχαμε θέσει εξ αρχής”

Οι Deaf Radio είναι μία εγχώρια rock μπάντα με διεθνείς προδιαγραφές. Το ντεμπούτο album τους “Alarm”, με τις μελωδικές ερμηνείες , τις ξεσηκωτικές κιθάρες, τη  σκοτεινή ατμόσφαιρα, τα στακάτα riffs, τις συμπαγείς γκρούβες, είναι μία εξαιρετική ροκ δουλειά, που θυμίζει μπάντες από Αγγλία ή Αμερική. Με κάθε τους βήμα δικαιώνουν τα θετικά σχόλια που λαμβάνουν συνεχώς. Σταθμός μέχρι στιγμής στην καριέρα τους: το άνοιγμα της συναυλίας των Killers και Kills στο  Ejekt festival το καλοκαίρι του 2017. Η χρονική περίοδος που διανύουμε αποτελεί επίσης μία σημαντική στιγμή για εκείνους, αφού βρίσκονται σε ευρωπαϊκή περιοδεία, έχοντας παίξει live σε τουλάχιστον 33 προορισμούς μέχρι τώρα. Όπως λένε και οι ίδιοι: “Είναι πραγματικά τρομερά δύσκολο να περιγράψουμε όλο αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες σε 5 γραμμές”, αφού τα συγκλονιστικά συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια. Λίγο πριν τον τελευταίο τους σταθμό στις 21/12 στο Temple, μιλήσαμε με τους Deaf Radio για τις εντυπώσεις τους από την ευρωπαϊκή περιοδεία τους, για άλλες σημαντικές live εμφανίσεις τους μέχρι στιγμής, το είδος μουσικής της μπάντας, για τον δίσκο τους “Alarm” και την προοπτική νέας δισκογραφικής δουλειάς!

Επιμέλεια συνέντευξης: Αντώνης Φιλόσογλου

Ξεκινήσατε σαν σχήμα το 2015, Ποιες αλλαγές έχετε δει σε εσάς από το ξεκίνημά σας έως τώρα και πόσο πιστεύετε ότι έχετε «ωριμάσει» μουσικά;

Έχουμε μάθει πολλά τόσο από τη διαδικασία ηχογράφησης του Alarm όσο και από τις live εμφανίσεις μας. Το 2015 είχαμε τον ενθουσιασμό του πρωτάρη ωστόσο ήμασταν κάπως πίσω σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Πλέον μετά από 3 χρόνια μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποια εμπειρία  και το know how για να βγάλουμε προς τα έξω αυτό που σκεφτόμαστε. Σε αυτό βοήθησαν και οι συνεργασίες που είχαμε είτε στουντιακά είτε στα live shows. Οι άνθρωποι που δουλέψαμε μαζί μας έμαθαν πολλά, επηρρέασαν το state of mind της μπάντας και μας έκαναν καλύτερους μουσικούς.

Συνδυάζετε παλιά ακούσματα με νέα, στα πλαίσια πάντα του rock. Ποιά είναι η «συνταγή»;

Προσπαθούμε να παίρνουμε στοιχεία από το παρελθόν και να τα βάζουμε με τρόπο που να ταιριάζει με την εποχή μας. Επενδύουμε πολύ στις μελωδίες είτε φωνητικές είτε κιθαριστικές. Δεν υπάρχει κάποια στάνταρ συνταγή, κάνουμε απλά αυτό που μας αρέσει.

Διαβάστε επίσης  Before Sunday:"tzitziki"

Το όνομα της μπάντας πώς προέκυψε;

Την περίοδο που ψάχναμε για όνομα είχαν προκύψει διάφορες ιδέες. Τελικά επικράτησε το Deaf Radio γιατί ταίριαζε με το ύφος της μουσικής που γράφαμε εκείνη την περίοδο. Ταυτόχρονα, το αντιφατικό νόημα των δύο λέξεων αλλά και το βαθύτερο νόημα της φράσης, δηλαδή το κενό επικοινωνίας ανάμεσα σε πομπό και δέκτη μας τράβηξε με ευκολία.

Ποιά/-ές μπάντες/καλλιτέχνες σας επηρέασαν για να γράψετε το “Alarm”;

Όπως έχουμε πει σίγουρα σε μεγάλο βαθμό οι QOTSA και τα άλλα projects του Homme όπως οι Them Crooked Vultures. Πέρα από αυτά μεγάλο σημείο αναφοράς κυρίως σε επίπεδο ατμόσφαιρας είναι οι Joy Division και από κει και πέρα πολλοί «κλασσικοί» και σύγχρονοι καλλιτέχνες όπως οι Brian Eno, Velvet Underground, Black Angels, Arctic Monkeys.

Όταν γράφατε το “Alarm”, ποιά συναισθήματα σας κυρίευαν και ποιές ήταν οι σκέψεις σας;

Είχαμε μεγάλη ανάγκη έκφρασης και αυτό φαίνεται αν διαβάσεις προσεχτικά τους στίχους του δίσκου. Το Alarm ήταν ένα άνοιγμα προς πολλές θεματικές κατευθύνσεις. Κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος, οι φόβοι και οι ανασφάλειες που τον συνοδεύουν υπό το πρίσμα των πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών, αλλά και της ψυχικής του κατάστασης, Η ανάγκη για επικοινωνία είναι πιο επιτακτική από ποτέ σε μια εποχή που μας σπρώχνει όλο και περισσότερο στην εσωστρέφεια, και την  αυτοπροβολή. Αυτό προσπαθήσαμε να το αποτυπώσουμε κάποιες φορές μέσω βιωματικών στίχων και ιστοριών και άλλες φορές χρησιμοποιώντας σαν όχημα έργα καλλιτεχνών και ανθρώπων που θαυμάζουμε όπως οι David Lynch, Fyodor Dostoyefsky και Arthur Koestler.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι από τον δίσκο και γιατί;

Ανά περιόδους αυτό σίγουρα αλλάζει, αυτή τη στιγμή μας αρέσει πολύ να παίζουμε τα Oceanic Feeling και Aggravation.

Σκεφτήκατε ποτέ να τραγουδήσετε κομμάτι με ελληνικό στίχο και γιατί δεν το έχετε κάνει έως τώρα;

Ναι το έχουμε σκεφτεί είναι η αλήθεια. Ο λόγος που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι πως ο αγγλικός στίχος -ίσως και λόγω συνήθειας- ταιριάζει περισσότερο στο rock που παίζουμε. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να αποτυπώσεις όλα αυτά που έχεις στο μυαλό σου σε μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική σου, ωστόσο, το προσπαθούμε αρκετά, ψάχνουμε και διαβάζουμε όσο μπορούμε και θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης  O Γιώργος Περρής στο Θέατρο Άλφα

Ποιά και πότε θεωρείτε ότι ήταν η καλύτερή σας live εμφάνιση μέχρι στιγμής και γιατί;

Από τα live του τουρ σίγουρα το Λονδίνο γιατί δεν περιμέναμε τέτοια προσέλευση και ανταπόκριση από τον κόσμο. Από κει και πέρα είναι πολλά που θα θέλαμε να ξεχωρίσουμε. Σίγουρα το Street Mode στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο αλλά και το διπλό live με τους Planet of Zeus τον Μάιο στο Gagarin.

Στις 24 Ιουνίου του 2017 παίξατε σε ένα από τα μεγαλύτερα festival (Ejekt fest) της χώρας. Ήταν ένα σκαλοπάτι προς την επιτυχία;

Ήταν οι πρώτοι μήνες κυκλοφορίας του δίσκου και σίγουρα η πρόταση να ανοίξουμε Killers και Kills μας ενθουσίασε. Ήταν σίγουρα ένα μεγάλο βήμα και ταυτόχρονα μια πρόκληση που τελικά έφερε μεγάλο exposure στη μπάντα αλλά και συγκλονιστικές αναμνήσεις. Άλλωστε το να πίνεις μπύρα με την Alisson Mosshart στο backstage δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε μέρα.

Βρίσκεστε σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία με 33 προορισμούς για την προώθηση του “Alarm”. Τι έχετε αποκομίσει έως τώρα από αυτήν την εμπειρία;

Είναι πραγματικά τρομερά δύσκολο να περιγράψουμε όλο αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες σε 5 γραμμές. Είναι έναν όνειρο για κάθε μουσικό, ένας από τους στόχους που είχαμε θέσει εξ αρχής, να ταξιδέψουμε με τη μουσική μας. Η κούραση μπορεί να σε φτάσει στα όρια σου άλλα κάθε βράδυ ανεβαίνεις στη σκηνή και εκεί τελειώνουν όλα. Παίξαμε από μεγάλα venues σε πρωτεύουσες της Ευρώπης μέχρι και σε αυτοοργανωμένους χώρους με αυτοσχέδια PA (ηχοσυστήματα) σε μικρές πόλεις που δεν τις ξέραμε καν. Το κάθε ένα έχει κάτι διαφορετικό να προσφέρει. Συνολικά όλο το τουρ μας έχει δέσει ακόμα περισσότερο ενώ μας έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και νέο υλικό.

Πιστεύετε πως στην εποχή που ζούμε το rock κλίνει περισσότερο προς την παρακμή ή την ευημερία;

Ζούμε σε μια εποχή που η ηλεκτρονική μουσική, το hip hop και τo rnb γεμίζουν με μεγαλύτερη ευκολία χώρους από ότι το ροκ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει παρακμή. Ευτυχώς ακόμα υπάρχουν καλές κυκλοφορίες απλά όχι τόσες όσες στο παρελθόν. Αυτό που σίγουρα είναι θετικό είναι ότι το επίπεδο στη χώρα μας έχει ανέβει κατακόρυφα. Έχουμε πολλές ποιοτικές μπάντες και αυτό φάνηκε και στο τουρ μας τώρα. Τα ελληνικά support ήταν τα καλύτερα.

Διαβάστε επίσης  Κομνηνός Κατακουζηνός: «Η φωτογραφία μπορεί να μας κάνει να βλέπουμε κι όχι να κοιτάμε απλώς»

Θεωρείτε πως μια μπάντα είναι καλό να πειραματίζεται;

Δεν υπάρχει σωστό. Ο καθένας κάνει αυτό που νιώθει. Σίγουρα το να δοκιμάζεις να αναμίξεις καινούργια και κάποιες φορές πιο περίεργα ακούσματα μπορεί να γεννήσει κάτι ενδιαφέρον χωρίς όμως να πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός.

Απαντήστε με μία λέξη ή φράση:

  • Ποιό ήταν το πρώτο άλμπουμ που αγοράσατε;

Police – Reggatta de Blanc

  • Ποιό τραγούδι μπορείτε να ακούτε σε συνεχή επανάληψη και να μην το βαριέστε;  

Sebastien Tellier – La Ritournelle

  • Με ποιά μπάντα επί σκηνής είχατε την καλύτερη χημεία;

Τους Sin από τη Γαλλία.

  • Μπορείτε να δείτε μια Live μπάντα για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ποιά θα ήταν αυτή;

Radiohead

Υπάρχουν φήμες πως θα ξεκινήσετε ηχογραφήσεις για νέο άλμπουμ. Πότε πιστεύετε πως θα είναι έτοιμο για το ευρύ κοινό;

Ακόμα ίσως είναι λίγο νωρίς για να πούμε με ακρίβεια. Απ’ ότι φαίνεται πάμε για τέλος του 19 αρχές του 20.

Ποια είναι τα όνειρά σας για τους Deaf Radio;

One step at a time. Αυτή τη στιγμή δίνουμε όλη μας την προσοχή στο τουρ. Μετά προβλέπεται λίγη ξεκούραση και στη συνέχεια έχουμε πολλή δουλειά για την ολοκλήρωση του δίσκου ώστε την άνοιξη να μπούμε στο στούντιο για να ηχογραφήσουμε.

https://www.youtube.com/watch?v=Ru8E1l1P0oo&feature=youtu.be

Deaf Radio ζωντανά στην Αθήνα
Special guest: SuperSoul
Στο Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι, Αθήνα)
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018
Πόρτες: 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
• Προπώληση: 6€
• Ταμείο: 8€

ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ:
• Τηλεφωνικά στο 11876
• Reload Stores
• Seven Spots
• Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης – Evripidis Bookstores
• Viva Kiosks (Συνταγμα & Τεχνόπολις)
• WIND
• Yoleni’s Hellas (Σόλωνος 9, Αθήνα, τηλ.: 2122223623 – www.yolenis.com)
• Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/music/gaz-temple/deaf-radio-live-at-temple

 

Μπορείτε να βρείτε τους Deaf Radio στους παρακάτω συνδέσμους:

Site:https://deafradio.bandcamp.com/

Facebook: https://www.facebook.com/deafradioband/

youtube: https://www.youtube.com/channel/UCOwIpiYgrsaAz7n4pg8IiQg

 

Φοιτητής στην Φιλοσοφική σχολή. Πιστεύει πως η μουσική μοιάζει με έναν πάνθηρα που πηδά από δέντρο σε δέντρο προκειμένου να ξεφύγει από το σκοτάδι. Μεγάλο του πάθος η συλλογή βινυλίων, που το απέκτησε από τον μεγάλο του αδελφό. Τα τελευταία χρόνια τα ηχεία στο σπίτι του παίζουν διαρκώς μουσική.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.