EKMEK: «Μόνο όντας ο εαυτός σου μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, τόσο στην ζωή όσο και στην τέχνη»

Δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2009 και από τότε έχουν βάλει την δική τους ξεχωριστή νότα στην ποιοτική μουσική. Με τα τραγούδια τους ταξιδεύεις σε άλλους πιο κόσμους, ρομαντικούς και αθώους, ελπίζεις, ονειρέυεσαι. Μιλάμε για τους ΕΚΜΕΚ, 5 μουσικούς οι οποίοι ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη και έχουν κατακτήσει όλη την χώρα. Εμείς μιλήσαμε με τον τραγουδιστή του συγκροτήματος, Άλκη Κανίδη, και μάθαμε τι εστί ΕΚΜΕΚ, ώρα να μάθετε κι εσείς!

 • EKMEK: Πώς σας ήρθε αυτό το όνομα;Έχει κάποια σχέση με το ψωμί ή το γλυκό ή απλά βλέπατε πολύ MEGA στα νιάτα σας;

Είναι μια ερώτηση που ομολογουμένως έχουμε απαντήσει περισσότερες φορές απο ότι η σημασία της θα δικαιολογούσε. Ουσιαστικά δεν έχει κάποιο βαθύτερο νόημα το όνομα.

 • Είστε έξι άνθρωποι στο συγκρότημα. Ξεκινήσατε ως παρέα;

Είμαστε πέντε. Οι περισσότεροι απο εμάς είμαστε φίλοι πολλά χρόνια. Κάποιοι είχαμε συμπράξει και καλλιτεχνικά στο παρελθόν. Η σύνδεση και ο δεσμός μεταξύ μας ειναι πια πολύ έντονα.

 • Ξεκινήσατε όλοι ως μουσικοί ή κάνατε κάποια άλλη δουλειά πριν την μουσική;

Είναι σημαντικό να μην χάσει το στοιχείο της αγνότητας η σχέση σου με αυτό που αγαπάς και κάνεις. Έχουμε όλοι βρεθεί σε διάφορες θέσεις κάποιες κοντά κάποιες μακριά απο την μουσική, αλλά πάντοτε φροντίζαμε η καθημερινότητά μας να ευνοεί την ενασχόληση με την τέχνη μας, να αφήνει χώρο και ενέργεια για μελέτη και δημιουργία.

 • Θα αλλάζατε ποτέ το στυλ μουσικής σας ώστε να αρέσετε σε περισσότερο κοινό;

Όχι. Περάσαμε δια πυρός και σιδήρου προσωπικά και καλλιτεχνικά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να πούμε πως είμαστε οι εαυτοί μας μουσικά, στιχουργικά, ερμηνευτικά. Και τώρα που είμαστε εδώ δεν έχουμε κανέναν λόγο να πάμε πουθενά αλλού. Πιστεύω πως μόνο όντας ο εαυτός σου μπορείς να είσαι ευτυχισμένος, τόσο στην ζωή όσο και στην τέχνη.

 • Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σας;
Διαβάστε επίσης  Ευδοκία Ράπτη: "Το τραγούδι είναι η κάθε μέρα που ζω και αναπνέω"

Οι ζωές οι δικές μας και των άλλων. Δεν παύουν ποτέ να δίνουν ερεθίσματα. Αλλά και το κάλλος. Όταν απολαμβάνεις κάτι όμορφο, κάτι που σε μάγεψε, και ταυτόχρονα έχεις την τάση της δημιουργίας μέσα σου, πολύ σύντομα θα προσπαθήσεις να δημιουργήσεις κι εσύ κάτι ανάλογο.

 • Προτιμάτε τις συναυλίες ή την δημιουργία ενός δίσκου;

Και τα δύο είναι σημαντικά. Κάθε ένα γεμίζει ένα διαφορετικό κομμάτι μας. Στο live υπάρχει η επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους που μας δίνει απίστευτη ενέργεια. Είναι σα να εισέρχεσαι σε ένα άλλο σύμπαν. Στους δίσκους πολλές στιγμές ο καθένας είναι με τον εαυτό του. Είναι άλλο ταξίδι αυτό.

 • Έχει υπάρξει ποτέ κάποιο ευτράπελο σε συναυλία σας;

Κάποτε σε μια επαρχιακή συναυλία που στήθηκε δίπλα σε μια εκκλησία κόπηκε το ρεύμα. Στην αρχή νομίζαμε πως επρόκειτο για απλή βλάβη αλλά στην συνέχεια καταλάβαμε πως μας το κόψανε γιατί «παίζαμε ρόκ». Είχε πλάκα πάντως. Θα το έλεγα επιμορφωτικό ως εμπειρία.

 • Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε και κάποιο αγγλόφωνο τραγούδι;

Όχι.

 • Ποια ήταν η καλύτερη συνεργασία σας με άλλους καλλιτέχνες; 

Έχουμε συνυπάρξει συναυλιακά με πολλά σημαντικά ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Δισκογραφικά φτιάξαμε ένα τραγούδι με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το «Δε σε συγχώρεσα ούτε λίγο». Ήταν μια εξαιρετική στιγμή γιατί η φωνή της Ελένης είναι μαγική για μένα.

 • Πιστεύετε ότι το επίπεδο της ελληνικής μουσικής έχει μειωθεί ή απλά υπάρχουν διαφορετικά μουσικά γούστα;

Όλη η κοινωνία έχει αλλάξει. Και αυτό φάνηκε και στην μουσική. Η τάση προς το εύκολο, το γρήγορο και το επιφανειακό έχει κερδίσει τις τελευταίες δεκαετίες πολλές μάχες. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει μια σημαντική μερίδα του κοινού που έχει άλλες ανησυχίες και δεν την ενδιαφέρουν τα εύκολα. Είμαι πλέον σίγουρος πως δεν θα πάψει να υπάρχει ποτέ. Την έχω δει να αντέχει και να αντιστέκεται σε πολλά, δεκαετίες τώρα.

 • Ξεκινήσατε πρώτα με διασκευές παλιών τραγουδιών πριν κάνετε το πρώτο σας άλμπουμ “Γλυκαίνει και δεν παχαίνει”. Πώς αποφασίσατε να κάνετε τα δικά σας τραγούδια τελικά; Γιατί υπάρχουν πολλά συγκροτήματα ή ερμηνευτές οι οποίοι μένουν ακόμα προσκολλημένοι σε διασκευές παλιών τραγουδιών.
Διαβάστε επίσης  Ιωάννα Νερολόγου: «Οι όποιες δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν μόνο εάν αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας»

Στην πραγματικότητα έχουμε δισκογραφήσει μία και μόνη διασκευή, το «Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω». Απο τότε βέβαια έχουμε κάνει άλλο ένα άλμπουμ και έχουμε κυκλοφορήσει και έναν αριθμό απο singles. Τα δικά μας τραγούδια ήτανε πάντοτε ο πρώτος στόχος και η πραγματική μας ανάγκη. Αν και στις ζωντανές εμφανίσεις μας παίζουμε πάντα αρκετά τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, έχουμε πια κατακτήσει το να παίζουμε περισσότερα δικά μας τραγούδια απο ότι διασκευές. Προσωπικά πιστεύω πως έχει παραγίνει το θέμα με τις διασκευές στην δισκογραφία, και αυτό έχει βλάψει την νέα γενιά των τραγουδοποιών, την ταυτότητα και την δημιουργικότητά τους. Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη πίστη στο πρωτότυπο υλικό.

 • Πώς θα χαρακτηρίζατε την μουσική σας, το στυλ σας; Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;

Έχουμε όλοι αρκετά διαφορετικές καταβολές μουσικά. Κάποιοι απο εμάς μεγάλωσαν ακούγοντας ελληνικά, ανώ άλλοι metal. Πιθανώς όλα αυτά να συμβάλλουν με κάποιον υπόγειο τρόπο στο τελικό αποτέλεσμα. Ως προς το στυλ μας, είναι κάπως δύσκολο να βάλει κάποιος ταμπέλα στον εαυτό του, αλλά απο το κοινό που ακολουθεί και επιλέγει να ταυτιστεί με την μουσική μας, θα έλεγα πως είμαστε πιο κοντά στο ελληνικό ρεπερτόριο απο οτι σε οτιδήποτε άλλο.

 • Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Μόλις ξεκινήσαμε δουλειά και πρόβες για το τρίτο μας άλμπουμ. Επίσης έχουμε τις εμφανίσεις μας στην Θεσσαλονίκη στην Μαύρη Τρύπα το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και στην Αθήνα στο Faust την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, καθώς και άλλες ανά την Ελλάδα που ανακοινώνονται όλες εν καιρώ στην facebook σελίδα μας.

 • Τι πρόκειται να ακούσουμε από το τρίτο άλμπουμ σας;
Διαβάστε επίσης  Γιάννης Δρίτσας: "Η ανάγκη της «αρχής» είναι συνυφασμένη με την ανάγκη της υπάρξεως"

Είναι λίγο νωρίς καθώς το υλικό είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αυτό που μπορώ να πως με σιγουριά είναι πως θα υπάρχει η εως τώρα ηχητική μας ταυτότητα μέσα.

 • Θα επιχειρήσετε να κάνετε κάποια συναυλία στο εξωτερικό;

Κατα καιρούς έχουμε συζητήσει με φεστιβάλ και χώρους. Δεν είναι προτεραιότητα μας αλλά είναι κάτι που φυσικά θα μας ενδιέφερε ως εμπειρία.

 • Το 2011 κυκλοφορήσατε το πρώτο σας άλμπουμ με τίτλο «Γλυκαίνει και δεν παχαίνει», το 2014 τον «Φυγά», έχετε κυκλοφορήσει και ένα single, το «Πουλί Ξενιτεμένο». Είστε ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα πορεία σας;

Όπως ανέφερα εκτός απο τους δύο δίσκους έχουμε ήδη κυκλοφορήσει έναν αριθμό απο singles όπως ο «Άγγελος ξένος», το «Δε σε συγχώρεσα ούτε λίγο» και κάποια άλλα. Το τελευταίο ήτανε όντως το «Πουλί ξενιτεμένο». Γενικώς ναι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι απο την ανταπόκριση του κόσμου.

 • Σκοπεύετε να σταματήσετε την μουσική μέχρι κάποια ηλικία ή πιστεύετε ότι η μουσική δεν έχει ηλικία;

Είναι πολύ νωρίς νομίζω για τέτοιες σκέψεις.

 • Για το τέλος, εκμέκ κανταΐφι ή εκμέκ παγωτό; 

Νομίζω πως αυτό είναι ένα δίλημμα για ζαχαροπλάστες.


Τους ΕΚΜΕΚ μπορείτε να τους βρείτε στην σελίδα τους στο facebook:
https://www.facebook.com/ekmektheband/

 

 

Γεννημένη στο Alderaan,η μαμά μου πέθανε στην γέννα, αφού προσπάθησε να την πνίξει ο μπαμπάς μου και ο πατέρας μου ήταν στρατηγός με την μεριά του κακού. Έχω έναν αδερφό,τον Luke, ο οποίος την είδε ασκητής και έχει φύγει. Ο άντρας μου πέθανε επειδή τον σκότωσε ο γιος μας, ο οποίος έχει ξεφύγει και αυτός και την έχει δει Darth Vader.

Με λένε Κωνσταντίνα,σπουδάζω στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, από το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αποφοιτήσω και είμαι 20 χρονών. Οι αγαπημένες μου ταινίες είναι το Star Wars,νομίζω φάνηκε.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας...

Σκέψεις αφιερωμένες στον εαυτό μας…

Ας πάρουμε μια ανάσα. Ας αφιερώσουμε και λίγο χρόνο σε
Πήλιο

Πήλιο: Ένα Σαββατοκύριακο στα παραμυθένια χωριά του

Πήλιο, το βουνό των Κενταύρων, το θέρετρο των θεών του