Φωτεινή Γαλάνη :”Σκέψης σύναψη”η ποίηση

Φωτεινή Γαλάνη Η Φωτεινή Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Είναι απόφοιτη του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Βασιλική Ευαγγέλου-Παπαθανασίου 

Τα τελευταία χρόνια η Φωτεινή Γαλάνη ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο και το ραδιόφωνο. Κυνηγάει τη δημιουργία σε καθημερινή βάση. Κάθε έντονο συναίσθημα είναι για τη Φωτεινή Γαλάνη μια έμπνευση για γραφή. Η ποιητική συλλογή «Σκέψης σύναψη» είναι η πρώτη συγγραφική της απόπειρα και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.

Η ποίηση συγκεκριμένα, είχε ανέκαθεν μια μυστηριακή, ευεργετική ιδιότητα να απαλύνει τις υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου και να καθαγιάζει τα πάθη του, κάνοντας τη σκέψη και τις ιδέες να μοιάζουν πιο υπαρκτές από ποτέ, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας τρόπος να γίνεται κανείς αιώνιος- έστω για λίγο. Μέσω της ποίησης, μπορεί κανείς να προσδώσει ένα νόημα στο ψυχρό και αδιάφορο σύμπαν που τον περιβάλλει, στο σύμπαν που ήρθε έτσι τυχαία και απροσδόκητα.

Advertisements
Ad 14

Η Φωτεινή Γαλάνη με το “Σκέψης Σύναψη “μας προσεγγίζει,ελέγχει τη καρδιά μας,μας κρατά σε ζεστασιά και μας χαλαρώνει με τη ποιητική της συλλογή.

 

Όσο διαρκεί ένα ποίημα, είτε για εκείνον που το γράφει είτε για εκείνον που το διαβάζει, μπορεί κανείς να διαρρήξει για λίγο τη θνητότητα της ύπαρξής του και να αγκαλιάσει την ασύλληπτη -για τον ανθρώπινο νου- έννοια της αιωνιότητας.

Καλώς ήρθατε στο MAXMAG.

 

Το βιβλίο σήμερα στην Ελλάδα εξελίσσεται ή φθίνει; Ποια είναι η γνώμη σας;

Θεωρώ ότι το βιβλίο στην Ελλάδα και στη σημερινή εποχή, μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι φθίνει, ωστόσο εξελίσσεται. Σίγουρα, η ευκολία που μας παρέχει το internet για «γρήγορη» ψυχαγωγία έχει οδηγήσει σε μια γενικότερη απομάκρυνση από το βιβλίο. Ωστόσο, τη μαγεία του βιβλίου δεν νομίζω ότι μπορεί να την αντικαταστήσει πραγματικά τίποτα και ποτέ. Όσο και αν μας ελκύουν οι γρήγορες εναλλαγές της εικόνας και των χρωμάτων με ψηφιακή μορφή, θα καταφεύγουμε σε όλες τις ηλικίες στο βιβλίο, καθώς μας παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε από μόνοι μας τους δικούς μας νοητούς κόσμους.

Διαβάστε επίσης  Nalyssa Green: «Νιώθω τυχερή που μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ χωρίς να χρειάζεται να το παρατάω για άλλου είδους ασχολίες!»

 

Ποια είναι η θέση της ποίησης στη ζωή μας;

Δεν είμαι σίγουρη για την θέση της στη ζωή των ανθρώπων γενικότερα, γιατί μπορώ να μιλήσω μόνο για τους ανθρώπους που συναναστρέφομαι και δεν θεωρώ ότι αυτό το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Κατά τη γνώμη μου όμως, η ποίηση χρειάζεται να είναι παρούσα στη ζωή μας. Μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να βάλει τον καθένα από εμάς σε σκέψεις και να μας κάνει καλύτερους, πιο εκφραστικούς, πιο δοτικούς, πιο ανοιχτούς στο συναίσθημα. Πολλοί άνθρωποι πιθανότατα θεωρούν ότι η ποίηση είναι κάτι απόμακρο, αλλά αντιθέτως η ποίηση μπορεί να έρθει πιο κοντά στον καθένα μας, να δούμε κομμάτια μας μέσα σε αυτήν.

 

Είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ του συγγραφέα και του κοινού κινητήριος δύναμη;

Θεωρώ πως δεν είναι κινητήριος δύναμη, σίγουρα είναι μια αλληλεπίδραση πολύ ουσιαστική, όμως ο συγγραφέας γράφει για να εκφραστεί ο ίδιος, για να παρουσιάσει τις ιδέες του. Μετέπειτα αυτές παίρνουν τον δρόμο τους και συντροφεύουν ή προκαλούν αναταραχή στις σκέψεις του αναγνώστη. Συνεπώς, νομίζω πως αν εξ αρχής ο συγγραφέας γράφει με απώτερο σκοπό του την ικανοποίηση των αναγνωστών και δεν εκφράζεται με ειλικρίνεια μέσα από τα βιβλία του, πράττει με λάθος τρόπο και σκοπό. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά παραδείγματα σπουδαίων λογοτεχνών και θεατρικών συγγραφέων που όταν πρωτοπαρουσίασαν τα έργα τους έλαβαν πλήθος αρνητικών κριτικών και πλέον κατατάσσονται στους σπουδαιότερους που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα.

 

Πείτε μας μερικά λόγια για την ποιητική σας συλλογή «Σκέψης σύναψη»;

Πρόκειται για μια σύναψη των σκέψεών μου. Μια προσπάθεια καταγραφής συναισθημάτων που προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα, αβίαστα και έντονα. Συνοπτικά και συμπυκνωμένα σκέψεις μηνών. Λέξεις που ενώνονται και σχηματίζουν ποίηση, φωτογραφίες που μπλέκονται στις σελίδες και μεταφέρουν στιγμιότυπα ζωής. Ακροβατεί ανάμεσα σε ημερολογιακή ποίηση, πεζοποιήματα, αποφθέγματα και μια πιο σύγχρονη μορφή ποίησης. Αφορά κάθε άνθρωπο που έχει πληγωθεί ή έχει πληγώσει, αλλά δεν παύει να ελπίζει, να ονειρεύεται και να ερωτεύεται.

Διαβάστε επίσης  10 βιβλία που μπορείτε να τα παίρνετε παντού μαζί σας!

Ποιο είναι το ποίημα που σας εκφράζει περισσότερο;

Περισσότερο με εκφράζει το ποίημα που υπάρχει στην τελευταία σελίδα της ποιητικής μου συλλογής. Με λίγα λόγια, η ασταμάτητη επιδίωξη του ονείρου.

 

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να έχετε γράψει;

Μου είναι δύσκολο να αναφέρω κάποιο, καθώς είναι το όραμα και σκέψεις ενός άλλου ανθρώπου, και μου αρέσει ακριβώς γιατί με ωθεί να σκεφτώ με διαφορετικό τρόπο. Να βυθιστώ και να ανακαλύψω νέα μονοπάτια μέσα από τη σκέψη του συγγραφέα.

 

Τι να περιμένουμε από εσάς;

Έχω αρκετά μελλοντικά σχέδια και η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν μόνο οι άνθρωποί μου τα γνωρίζουν. Εύχομαι να υλοποιηθούν και σε μια μελλοντική μας συνέντευξη να πούμε και γι’ αυτά.

 

Υπάρχει κάποια ερώτηση που θα θέλατε να γίνει αλλά δεν τέθηκε;

Νομίζω πως όχι, και ελπίζω κι εγώ με την σειρά μου να σας «κάλυψα» με τις απαντήσεις μου.

 

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη. Καλή επιτυχία στα επόμενα βήματα.

Εγώ ευχαριστώ, που μου δίνετε την ευκαιρία μέσω των ερωτήσεων σας να μιλήσω για το βιβλίο μου.

 

Φωτεινή Γαλάνη- Σκέψης Σύναψη

 

«Σκέψης Σύναψη» είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής της Φωτεινής Γαλάνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ανεμολόγιο.

 

 

Μια σύναψη σκέψεων. Μια προσπάθεια καταγραφής συναισθημάτων που προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα, αβίαστα και έντονα. Λέξεις που ενώνονται και σχηματίζουν ποίηση, φωτογραφίες που μπλέκονται στις σελίδες και μεταφέρουν στιγμιότυπα ζωής. Για κάθε άνθρωπο που έχει πληγωθεί ή έχει πληγώσει, αλλά δεν παύει να ελπίζει, να ονειρεύεται και να ερωτεύεται.

Διαβάστε επίσης  Φρανσουά Βιγιόν: Ένας «καταραμένος ποιητής» από το Μεσαίωνα

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην